hirdetés

BUDAPEST

Jövőre már Kelenföldig jár az 1-es villamos

Tíz év után először új villamosvonal épül Budapesten: Kelenföld a Széll Kálmán térhez mérhető csomóponttá válhat.

Link másolása

hirdetés

Jövőre már a Rákóczi hídon haladhatnak a villamosok Pestről Dél-Budára, egészen a Fehérvári út–Etele út kereszteződéséig - derül ki a BKK friss közleményéből. A beruházás I. ütemének részeként nem csupán az infrastruktúra újul meg, de a villamosvonalat is meghosszabbítják. A Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út vonalán haladva 2015-ben éri el a Fehérvári utat, ahol ideiglenes végállomást alakítanak ki.

A Rákóczi hídon a sínek fektetéséhez heteken belül hozzáfognak. Több mint 6 kilométer villamospálya épül, 10 megállóhelyet átépítenek, 5 új hoznak létre - a Nádorkerti útnál, a Budafoki útnál, a Hauszmann Alajos utcánál, a Hengermalom útnál és a Fehérvári útnál -, valamint kiépítik a kábelhálózatot. A teljes új szakaszon pedig az óbudaihoz hasonló füves pálya épül új peronokkal, színvonalas építészeti kialakítással, a kapcsolatok rendezésével, zebrákkal és akadálymentesítve.

bartfaiutca2_1024x487

Látványterv, Bártfai utca

hirdetés

Az 1-es villamos egészen az Etele térig járna

Ezt azonban már eddig is tudtuk, ami újdonság, hogy a tervek szerint a vonal egészen az Etele térig érne, így közvetlen átszállási kapcsolat jöhetne létre az 1-es villamos és a M4-es metró, valamint Kelenföld vasútállomás között. Erről a tervről tartott lakossági fórumot a Budapesti Közlekedési Központ a XI. Kerületi Polgármesteri Hivatalban.

A közlemény szerint a fejlesztés eredményeként Észak- és Dél-Buda között létrejön egy akadálymentes, korszerű és kényelmes járművekkel ellátott kör irányú villamosvonal, mely érinti a nagy forgalmú Volán-pályaudvarokat és több vasútállomást, új átszállásmentes kapcsolatot biztosít Újbuda térsége és Pest között. A villamosról át lehet majd szállni legfontosabb járatainkra, beleértve az összes metró- és a legtöbb hév-vonalat. "Ezzel teljes egészében ki tudjuk váltani a 103-as buszt, amelyikre nagy és folyamatosan növekvő az igény, de egy ponton túl már nem lehet versenyképes, mert ugyanabban a torlódásban kénytelen álli a Rákóczi hídon, mint az autók" - mondta a fórumon Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója.

leendoEteleterivegallomas

A leendő Etele téri végállomás látványterve

Kelenföld ugyanolyan fontos lesz, mint a Széll Kálmán tér

Kelenföld vasútállomás a következő években – az M4-es metró megjelenésének köszönhetően – Budapest egyik legfontosabb pályaudvarává lép elő fokozatosan - mondta el a lakossági fórumon Vitézy Dávid. Ugyanolyan fontos, vagy még fontosabb csomóponttá vált, mint a Móricz Zsigmond körtér vagy a Széll Kálmán tér Buda életében. Éppen ezért jelentőségét nem lokális, nem is kerületi, hanem összvárosi vagy inkább régiós szinten kell nézni. Nagyszámú fejlesztés indult itt el: 1500 férőhelyes P+R parkoló és buszterminál épül, ahol minden Volánbuszt és a környékről érkező BKK-buszt bevezetünk, de új irodaházak is létesülnek.

És még miért jó ez?

A fejlesztés nagymértékben javítja majd Dél-Buda és Dél-Pest közlekedési kapcsolatait, valamint elősegíti a XI. kerület közterület-felújítási terveit és a lakótelepek megújítását. A villamos az egyik leginkább környezetbarát közlekedési eszköz, ráadásul a tervezett pályaszakaszt a közúti keresztezéseket leszámítva teljes hosszban füvesítik, ezért a beruházás eredményeként a levegő minősége is javul majd a környéken.

"A legjobb verzió a középen vezetett villamos kiépítése. Ekkor ugyanis megmarad a parkolóhelyek száma, egy forgalmi sáv mindkét irányban biztosítható a mai helyén, és kiépülhet középen az 1-es villamos füvesített vágánya. A Bikás parknál, a Bártfai utcánál és az Etele út teljes hosszában pedig kerékpárutat építenénk" - tette hozzá Vitézy Dávid. Ennek a változatnak a legnagyobb hátránya a vezérigazgató szerint, hogy az ott lévő fasor az építés áldozata lesz. Helyettük újakat telepítenének a vonal mentén. A kivágott fák 150 százalékát ültetik vissza, egy részüket ugyanoda – az Etele útra vagy az út mentén fekvő lakótelepet övező parkokba –, más részüket pedig a környező területekre. Az ültetendő fák helyét a kerülettel közösen jelölik ki.

tetenyiut1_1024x357

Tétényi út

Miért jó Újbudának az 1-es villamos?

Az 1-es villamos megépítésével lerövidül a Dél-Budáról Dél-Pestre történő utazás ideje, számos úti cél kevesebb átszállással lesz elérhető - mondta Dávid Gábor, TRENECON COWI–UTIBER tervezői konzorcium projektvezetője. A konzorciumot arra kérték fel, hogy - többek között - az 1-es villamos fejlesztésének terveit is véleményezze. Ugyancsak fontos szempontnak tartotta a szakember, hogy a Kelenföldi pályaudvarhoz tervezett P+R parkolókkal legalább 2-3 százalékkal csökkenhet az M1 és M7-es autópályán a belvárosban áramló gépkocsiforgalom, ami naponta 2000-3000 autóval kevesebbet jelent Budapesten.

Dávid Gábor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a különleges gumiágyazat okán a villamos nem okoz zajterhelés-többletet a környéken lakóknak. Az önkormányzattal egyeztetve ugyanakkor este 10 óra után egy rövid szakaszon 30 km/órás sebességkorlátozást vezethetnek be, hogy a pihenőidőben még halkabban közlekedjenek a járművek.

A tervezőkonzorcium hatástanulmánya szerint a Kelenföldi pályaudvartól Óbudára közlekedő alacsonypadlós villamos és a hozzá kapcsolódó fejlesztések megemelik majd a közeli ingatlanok árát, még a homlokzati lakásokéit is, a visszaeső gépjárműforgalommal pedig csökken a lég- és porszennyezés mértéke.

tetenyiut2_1024x632

Tétényi út

És mit szól mindehhez a kerület és az ott lakók?

Az 1-es villamos megépítése pozitív változás, az újabb kötöttpályás közlekedési eszköz-fejlődést hoz a kerület életébe - véleményezte a terveket Takács Viktor, Újbuda főépítésze. Mint fogalmazott, a villamos komoly kapcsolatot jelent majd a pesti oldallal, és összeköttetést teremt a kerület külső negyedei és az újbudai városközpont között. Hozzátette: annak ellenére, hogy a kerület átgondoltnak, jónak tartja a terveket, még mindig lehetségesek bizonyos változtatások, ezért szükségesek a mostanihoz hasonló nyilvános egyeztetések.

A fórumon felszólaló újbudai polgárok leginkább a fakivágások miatt emeltek szót, de kérdések hangzottak el a parkolóhelyek számának változásáról és magáról a villamos nyomvonaláról is. Többen hiányolták a beruházásról szóló részletes információkat, és kevésnek találták a beruházással kapcsolatos lakossági egyeztetéseket.

tetenyiut3_1024x469

Tétényi út

tetenyiuticspont_1024x370

Tétényi úti csomópont

Vitézy Dávid az aggodalmakra válaszolva kijelentette, hogy még most is lehetséges az egyes részletek megváltoztatása, hiszen a BKK és a tervező is nyitott az egyeztetésekre. Fontos tudni ugyanakkor, hogy igen alapos vizsgálatok mutatják, mennyire szükséges a dugókat elkerülő villamosvonal kiépítése az Etele térig.

Egy idősebb hozzászóló a Bártfai utca környékéről hiányolta a közvetlen kapcsolatot az Etele úti lakótelep és a Szent Imre kórház között. A BKK vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy hamarosan lesz ilyen járat, erről már egyeztetett Újbuda polgármesterével is.

bartfaiutca_1024x682

Bártfai utca

47 új villamost kap Budapest

A járműfejlesztés folytatódik a villamosoknál is. Összesen 47 darab új, alacsonypadlós, a legmodernebb technológiát képviselő villamos jelenik meg a következő másfél évben Budapesten főként az 1-es, a 3-as, a 19-es és a 61-es vonalán, amelyek közül három Újbudán is közlekedik. Közülük csúcsidőben minden második-harmadik, csúcsidőn kívül pedig mindegyik villamos alacsonypadlós lesz. Az új fejlesztések, így az 1-es villamos meghosszabbítása, valamint a budai fonódó villamos megvalósítása révén legalább 30-32 új alacsonypadlós villamos fogja érinteni a XI. kerület területét.

Ha hasznos volt ez a cikk, nyomj egy lájkot!

.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Búcsúzik a Danubius Hotel Gellért – bejártuk a pincétől a padlásig a felújításra váró épületet

A Danubius Hotels különleges kampánnyal búcsúzik a szállodától a Gellért Grand Finale keretében.

Link másolása

hirdetés

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. A Danubius szállodalánc tulajdonosainak célja az volt, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között. Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani. A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le.

Természetesen óriási most az érdeklődés a szálloda iránt, így sok olyan esemény van, ami már betelt, és így nem lehet rá jegyet váltani, de ha az ember búcsúzni szeretne, még így is sok opció közül választhat:

Gellért tekercs újra a kínálatban

(2021. október 22. és 2021. november 30. között)

A szállodában két cukrászkülönlegesség is híressé vált, az egyik a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig a Gellértben kóstolható meg: november 30-ig nosztalgia áron, 790 Ft-ért kínálják a Gellért Sörözőben!

Grand Finale Séfajánlat

(2021. október 25. és 2021. november 30. között)

hirdetés

Múltidéző fogások a Gellért Söröző kínálatában: libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal; Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival és a híres Gellért tekercs, mindez borajánlással együtt.

Sunday Brunch

(2021. november 21.)

Gazdag kínálattal, prémium nyersanyagokkal és változatos ízvilággal várja vendégeinket az utolsó Gellért Sunday brunch! A gasztro élmény mellett az étterem meseszép kilátást is nyújt a Dunára és Budapestre.

12:00 és 15:00 óra között korlátlan étel- és italfogyasztással (pezsgő, bor, csapolt sör, üdítőitalok és kávé), 13090 forintért.

Szállj meg a Gellértben!

Aki e patinás hotel falai közé lép, az nemcsak a múlt hangulatát élheti át, de azt is, milyen lehetett a néhai amerikai elnöknek, az egykori magyar kormányzónak vagy a holland királynőnek megszállni itt. Használd ki a hátralévő másfél hetet és foglalj szobát most a Gellért Hotelbe!

További részletek és foglalás: https://www.danubiushotels.com

Grand Finale Villanyoltás

(2021. december 1. 19:00)

A Szent Gellért téren kihunynak a fények, és minden, amitől Gellért a Gellért.

Egy évszázad, egy szálloda, végtelen történetek. Belegondolni is sok, hogy a 103. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért falai mennyi mindent láttak már!

A magyar szecesszió egyik gyöngyszemét még a boldog békeidők gyarapodó Budapestjén kezdték el építeni, de mire átadták, már Horthy Miklós hívta előtte tetemre a „vörös rongyokba öltözött” várost. Legendás bálok, nagyvárosi fürdőélet, háborús pusztítás és szocialista hiánygazdaság: a Gellért története az elmúlt 100 év Budapestjének hiteles lenyomata.

Mi egy exkluzív épületbejáráson is rész vettünk, és mivel hasonlóra ti már nem tudtok benevezni (mert az összes időpont teltházas), hoztunk nektek pár képet, amiken keresztül utoljára megcsodálhatjátok a szállodát.

A pincével kezdtünk, majd egészen a Gellért felirat háta mögé is bejutottunk. A szobákból és az épület tetejéről is páratlan panoráma tárult elénk.

Ha tehetitek, szálljatok meg még egyszer itt, vagy csak egyetek egy süteményt a sörözőben!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Pénteken nyit a Városligeti Műjégpálya

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.

Link másolása

hirdetés

Pénteken 17 órakor megkezdődik a korcsolyaszezon Magyarország legnépszerűbb és leghangulatosabb télisport-helyszínén, a Városligeti Műjégpályán.

A létesítmény üzemeltetője, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy felkészült személyzettel és kiváló minőségű eszközparkkal - benne 2000 pár kölcsönözhető korcsolyával - fogadja a látogatókat.

A nagyközönség mellett a műjégpálya várja a legfiatalabb korosztályokat is - képzett oktatógárdával segítve az óvodai és iskoláscsoportokat -, továbbá központi helyszíne különféle sport- és vállalati rendezvényeknek, csapatépítéseknek.

A jegyeket - amelyeket évek óta változatlan áron vásárolhatnak meg a látogatók - a járványügyi szempontokat figyelembe véve érdemesebb online megvásárolni a Városligeti Műjégpálya internetes oldalán (www.mujegpalya.hu), de a helyi jegypénztárakban is van rá lehetőség.

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére; a Városligeti Műjégpálya belső tereiben a maszkhasználat kötelező.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Kizöldül a Blaha Lujza tér, megkezdődött a faültetés – fotók

A helyszínről Karácsony Gergely főpolgármester tett közzé néhány képet.

Link másolása

hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleménye szerint a Blaha Lujza tér felújítása a terveknek megfelelően halad, a fővárosi önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át – írja az MTI.

Csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek,

előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan volt a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához, ezért kezdték az ültetést alapozással.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd.

A pénteki ültetésről Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentkezett.

„Beton helyett fák a Blaha Lujza téren is!”

– írja a Facebook-posztjában.

hirdetés
„Összesen 80 új fa elültetésével, és a nagy, burkolt felületek megszüntetésével 1000 négyzetméteren válik zöldebbé a megújuló Blaha Lujza tér”

– tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Keleti Ágnes, Bodrogi Gyula és Iványi Gábor is Budapest díszpolgára lett

Többek között posztumusz díszpolgári címet és Pro Urbe Budapest díjat is kiosztottak a főváros napja alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken - jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni.

"Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost"

- tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. "Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába" - közölte.

Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania. Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakóit - fűzte hozzá.

hirdetés

Budapest ebben a helyzetben is halad előre - folytatta a főpolgármester kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkás emberek is.

Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak mondani, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben - mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak.

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint "Beke" Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.

Ezen kívül az ünnepi ülésen még Budapest Díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat adtak át a kitüntetetteknek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: