BUDAPEST

Ilyen volt a Belvárosi Fesztivál

A Belvárosi Fesztivál jegyében jobbnál jobb koncertekkel vártak és várnak benneteket az V. kerület szívében. Mi is szétnéztünk a Belfeszten, de ma este sem hagyjátok ki a Punnany Massifot vagy éppen a Brains-t.

Link másolása

Immár hagyomány, hogy június elején az V. kerületben megtartják a Belvárosi Fesztivált, vagy rövidebb nevén a BelFesztet. A június 7-9 között megrendezett programsorozat három helyszínen zajlik, így mindenki találhat a saját stílusának megfelelő előadót vagy programot, legyen szó világ- vagy népzenéről, csend-diszkóról, gyerekprogramokról, desing vásárról vagy éppen bringabemutatóról.

Mi már pénteken kilátogattunk a fesztiválra, azon belül is a Szabadság téri helyszínre, ahol az Intim Torna Illegál, majd pedig az Irie Maffia lépett föl. A nyárindító fesztivál elnevezés idén még inkább megállja a helyét, hiszen az elmúlt hónapban tapasztalható rémes időjárás után péntekre végre kisütött a nap, és igazi nyárias meleg lett a nap végére. Gondolom ennek is köszönhető, hogy estefelé a Deákon úgy nyüzsögtek az emberek, hogy komoly kihívás volt az átjutás a téren. Emiatt viszont garantált fesztiválhangulat kerekedett már csak a tömeg miatt is, amit viszont nem csak a koncertek helyszínén érezhettetek, hanem az egész belvárosban.

_DSC5883

_DSC5940

_DSC5947

_DSC6056

_DSC6281

_DSC6340

_DSC6345

_DSC6365

_DSC6395

_DSC6427

Szombaton is remek programokkal készültek a rendezők, hiszen a Szabadság téren 17 órától Magashegyi Underground, majd The Carbonfools, zárásként pedig a PASO ska-s ütemeire táncolhattatok. Az Erzsébet téri helyszínen a világzenéé volt a főszerep, délután testvérvárosi és nemzetiségi programokkal vártak, este 8-tól pedig a Besh o droM lépett föl. Az Erzsébet téren egyébként péntek óta az óriáskerékre is felülhettek, ami elképesztő hangulatot eredményez az amúgy is pezsgő téren.

Vasárnap már csak a Szabadság téri helyszínen lesznek programok, viszont ezek nagyon jó koncertek. A gyerekek számára 10 órától Halász Judit énekelt, őt pedig Paprika Jancsi bábelőadás követte a színpadon 11 órától. Délután 17 órától kezdődnek a könnyűzenei koncertek, 17 órától Fábián Juli, 18:30-tól Punnany Massif, 20:30-tól pedig a Brains indítja be a nyarat és a fesztiválhangulatot.

_DSC6438

_DSC6462

_DSC6487

_DSC6549

_DSC6755

_DSC6842

_DSC6870

_DSC6942

_DSC7260

_DSC7281

Remélhetőleg a nyári időjárás a hétvége hátralévő részében is velünk marad, és esténként újra lehet a fűben ülve sört szürcsölni remek koncerteket hallgatva.

Ha kedveled a fesztiválokat, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: