/budapest/food-film-fighters-ahol-ehettek-eloadas-kozben/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Food Film Fighters: mesteri improvizáció

A slam poetry, a színház, a film és a gasztronómia találkozása egy moziban.

Link másolása

hirdetés

"Slam poetry, improvizációs színház, jó hangulat egy híres film köré feltekerve, majd stílszerűen tálalva. Kiválasztunk egy részletet egy ismert filmből — de sem a közönség, sem a színészek nem tudják, melyikből. Csak a három slammer, akik írnak egy-egy, az adott mozihoz kapcsolódó szöveget, a Grund Színház színészei pedig ezekre a slamekre improvizálnak. A harmadik körnél már jó eséllyel a közönség is sejti, melyik filmről lehet szó — vagy legalábbis szeretné sejteni" - így hangzik a Food Film Fighters szervezőinek rövid leírása, ami a Facebook-oldalukon olvasható.

Résztvevőként mindezt csak megerősíteni tudjuk:

a szervezők olyan különleges összművészeti eseményt hoztak létre, amiben a filmek és a slam poetry mellett szerepet kap a gasztronómia - és a nézők rekeszizmait is alaposan megdolgoztatják.

A helyszín a Toldi Mozi, témának feldobnak egy filmet, és a karakterekre és történetre építkezve slammerek és színészek segítségével vezetik rá a nézőket a film címére.

szi1

hirdetés

szi2

szi3_kozeli

szi4-kozeli

k1

total

A cél érdekében a Grund Színház egytől egyig zseniális színészei szövetkeztek a manapság nagyon népszerű slam poetry képviselőivel. Első körben terepgyakorlatként a filmjeleneteket kell a színészeknek instrukciók alapján rögtönözve előadni úgy, hogy még ők sincsenek tisztába azzal, melyik filmről is szól az este. Maga az improvizációs technika, amit a társulat már 15 éve képvisel, erős helyzetfelismerést és azonnali reakciót igényel, így a nézők nem a megszokott színházélményben részesülnek, hanem önfeledten részesei lehetnek az előadásnak.

A második felvonásban a slammerek reflektálnak a film egy-egy jelenetére, és kis történetek köré szőnek kulcsszavakat, saját stílusukra szabva. Van, aki mérgesen ordít a magányról, vagy egy zombi édesapa maratoni útja köré szövi monológját, ami abban a pillanatban még kicsit zavaros, és értetlenkedve néz mindenki. Ami külön ínyencség, hogy női slammerek is felbukkannak itt-ott a színpadon (például Kemény Zsófi).

sl2

sl1

12

szi6

szi7-kozeli-cm

k3

Ahogy haladunk előre, lassan a nézőkben is kezd formát ölteni a lila köd, hogy vajon melyik filmről lehet szó. A szünetben felszolgált étel pedig újabb vezérfonalként szolgál, ugyanis mindig kapcsolódik az adott filmhez. A 19. FFF témája, amit megnéztünk, a Stephen King regényéből készült Ragyogás című kultuszfilm volt. A filmben Jack Nicholson alakítja a főszereplőt, egy alkoholizmussal küzdő regényírót, aki télre gondnoki állást kap egy, a Sziklás-hegységben lévő, világtól elzárt hotelben. Feleségével és fiával be is költözik, és - ahogyan azt egy Stephen King-történettől várni lehet - hamarosan elszabadul a rettegés...

A film kockáin gyakran megjelenik a hó, amit ez esetben a szünetben kínált túrógombóc szimbolizált. Evés közben többen is összesúgva tanakodtak, mi is lehet a megoldás. Olyan félmondatokat lehetett elcsípni, mint a "sorozat is készült belőle", vagy "nem hiszem el, hogy nem láttad".

kaja1

kaja2

k2

A vége felé közeledve - mivel mégis csak moziban vagyunk - a film fő jeleneteit összevágva leplezik le a szervezők, melyik film volt a feladvány, hogy senkinek se legyenek kétségei. A Grund Színház színészei nem kis feladatot teljesítve, a másfél órás filmet 20 másodpercre rövidítik játékukkal, ami kockázatos vállalkozás, de egy vagány előzetesnek tökéletes. A Food Film Fighters végeztével valószínűleg azok is másként tekintenek a témául választott filmre, akik már többször látták.

Annyi új nézőpontot, réteget tár fel egy ilyen este, mintha számtalan tanulmányt, filmkritikát olvasnánk el az adott filmről - miközben egy jót szórakoztunk.

szi9-vetites

szi8

szi9csoport

szi10csoport

szi11csoport-kozeli

szi12-meghajlas

Nem véletlen, hogy a számos alkalmat megért rendezvény még most is annyira népszerű, hogy általában napokkal előtte már lehetetlen jegyet venni. Úgyhogy időben vegyétek meg!

Addig is: Slampro!

A szervezőknek Slampro néven egy másik közös estjük is van az Ankertben, ez annyiban különbözik a Food Film Fighterstől, hogy itt a színészek az elhangzó slam szövegekre rögtönöznek jeleneteket. A következő Food Film Fighters időpontja még kérdéses, a legközelebbi Slampro azonban december 4-én, csütörtökön este 8-kor lesz. A Facebook-eseményért katt ide!

Ha szívesen megnéznéd a Food Film Fighterst, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk