Éjszaka a Budapesti Nagybani Piac kulisszái mögött
Legérdekesebb hely: a banánérlelő
Árusok, vásárlók, mint sok ezer kis hangya nyüzsögtek a placcon. Ki egy teherautónyi dinnyét árult, ki paprikát, mások vegyesen zöldségekkel és gyümölcsökkel jöttek nagy tételben. Az utunk elején egy nagy kört tettünk az árusok között, majd az első állomás a banánérlelő volt. Számomra a túra az egyik legérdekesebb egységének bizonyult.
Amikor megérkezik az országba a sokak által kedvelt gyümölcs, akkor még zöld állapotban van. Ezekben a helyiségekben nyerik el végső sárgás külsejüket. Egy "Banánérlelő mester" avatott be bennünket a titokba.
Egy ilyen sárga raktárba pontosan egy kamionnyi banán fér el vagyis 24 tonna. Különféle gázok segítségével befolyásolják az érést. A képen látható sárga banán 4-es érettségi fokozatú, tehát már mehet is a boltok polcaira. Az egész folyamatos számítógép segítségével pontosan koordinálják, de természetesen szükség van személyes szemrevételezésre is. Ilyen banánérlelő raktárat és szakembert Magyarországon csak itt találhattok a nagybanin. Kaptunk egy kis kóstolót is ebből a gyümölcsből és megnézhettünk egy érlelés elején lévő banánszállítmányt is.
A legkülönlegesebb gyümölcs és zöldség - a fekete fokhagymától a piros banánig
A következő állomás a Virtual - Fruit Kft. raktára volt (Nagybani Piac 10-es raktár), ahol felsőkategóriás éttermek hozzávalóit is beszerezhetjük. De a lila és sárga karfioltól kezdve, az egzotikus gyümölcsökön át a különféle ehető virágokig mindent meg lehet kapni. Túravezetőnk úgy fogalmazott, hogy ami a Virtual-Fruit Kft-nél nincs, az nem is kapható ebben az országban. Két kuriózumot szeretnék kiemelni, amelyek nekem is nagy újdonságot jelentettek: ez a piros ősbanán és fekete fokhagyma. Az utóbbit Magyarországon kizárólag náluk lehet kapni.
A fekete fokhagymáról egy kicsit bővebben egy külön posztban fogok írni, de a lényege, hogy fermentálással érik el ezt a bámulatos színt semmiféle adalékanyag nélkül. Állagra olyan, mint az aszalt szilva. Amikor megkóstoljuk először a fokhagyma tompa, egyáltalán nem kellemetlen ízét érezzük, majd a lecsengése édeskés, már-már mazsolához hasonló. Fantasztikus! Bővebb információt itt találhattok a fekete fokhagymáról.
A Virtual - Fruit Kft. annyira figyelmes volt, hogy egy kis kóstolóval is megörvendeztetett bennünket. Retekcsíra, bambuszszív, avokádó, paradicsom, fekete fokhagyma és ehető virágok házasságából egy fantasztikus saláta született. Igazi ízrobbanás egy tehetséges fiatal séf tálalásában.
A nap zárásaként zenével és tűzijátékkal búcsúztatták a vendégeket. Mindent összegezve egy igazán izgalmas felfedezőtúrán vehettünk részt. Másnak csak egy nagy épülettömb az egész sok-sok emberrel, de ez ennél sokkal több.
Családok hozzák ide a kemény munkával megtermelt portékát, éttermek és nagyobb felvásárlók szerzik be a jó minőségű hagyományos vagy éppen különleges alapanyagokat. Sok ember számára biztosít megélhetést ez a piac. Egy külön izgalmas és mozgalmas élettér. Örülök, hogy néhány órára betekintést nyerhettem.
A szervezőknek külön köszönöm ezt a nagyszerű élményt, a mindenre kiterjedő aprólékos szervezést és a gördülékeny programokat. Aki most lemaradt, az ne bánkódjon! Jövőre bízom benne, hogy ismét megrendezik ezt a programot. Addig is kövessétek a Budapesti Nagybani Piac Facebook oldalát, ahonnan első kézből kaphattok jobbnál jobb recepteket és friss információkat.