Egyél te is somlói ízű macaront!
A Budapest szívében elhelyezkedő, ötcsillagos Kempinski hotelbe látogattunk egy kis macaron-kóstolóra. A májusban nyílt bájos kis boltocskát két meglehetősen jóképű srác üzemelteti, akik örömmel számoltak be nekünk a Macarooon Concept Store kulisszatitkairól.
Belépve a szállodába egy kicsit kellemetlenül éreztük magunkat, ugyanis a szolid cukrászda-fíling helyett fényűző pompa és ragyogás fogadott bennünket. Persze mi mást várjon el az ember egy luxushoteltől? Szerencsére nyomban kiszúrtuk a macaron-üzletet, amelynek dizájnja kissé hajaz a Sugar! cukrászda letisztult, fehér és modern kialakítására. Ez nem is csoda, hiszen a két üzlet szoros együttműködésben áll egymással, a brand, illetve az anyacég pedig teljesen megegyezik.
Mivel éppen a fénykorát éli Magyarországon ez a remek édesség, nem könnyű kitörni a jobbnál jobb cukrászdák közül, ha macaronnal akarunk hódítani. Túlzások nélkül állíthatjuk, hogy a Concept Store-nak sikerült, hiszen ebben a boltban találhatóak meg Magyarország legkülönlegesebb macaronjai, 45 féle ízváltozatban. Egyébként a Macarooon Concept Store nevében fellelhető három különböző színű „o” betű is a kis süteményhamburgerek sokszínűségre utal.
A recept Velence környékén keletkezett valamikor a 16. században. Történelmi források szerint XIV. Lajos és Mária Terézia esküvőjén szolgáltak fel először macaront a ceremónia hivatalos desszertjeként. Nem sokkal később egy Ladurée nevű közismert francia cukrász kifejlesztette a tökéletes receptet - így nem csoda, hogy Franciaországot tartják a macaron őshazájának.
Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered. A 18. század környékén ezek az elnevezések bármilyen apró, tojásfehérjéből és darált mandulából készülő édességet magukban foglaltak.
A macaron immáron az egyik leghíresebb francia és/vagy olasz cukrászsüstemény lett, és mára meghódította az egész világot – többek között Magyarországot is.
Az üzlet nagyjából semmi másból nem áll, csak egy gigantikusan nagy és hosszúkás pultból, telis-tele ezekkel az ínycsiklandozó édességekkel. A Kempinski hotel külön kérése volt, hogy néhány – a szálloda profiljába beleillő – exkluzív ízzel örvendeztessék meg a külföldi vendégeket. Így született meg például az instant magyar sütemény-kollekció, amely egyetlen kis macaronba zárja az aranygaluska, a somlói, a madártej, vagy éppen a zserbó zamatát.
Mi az első kettőt kóstoltuk meg: tulajdonképpen egyik sem hasonlít annyira a két sütemény ízére, de a hozzávalók szinte teljesen megegyeznek. Például az aranygaluskás macaront mandulaliszt mellett dióval is megbolondítják, a somlói közepén pedig egy lédús mazsola kelleti magát. Máskülönben mind a kettő nagyon finom volt.
Az a kedvencünk a Contept Store-ban, hogy mindig kísérletezik és állandóan változtatja a kínálatát. Például a magyar sütemény-kollekción kívül sütőtökös vagy karamellás macaron-változatok is helyet kaptak a jelenlegi palettán. A választék szezonálisan is cserélődhet, amiről mindig informálják Facebook-oldaluk lájkolóit. Például a tavasz apropóján hamarosan egy-két újfajta gyümölcsös variáció jelenhet meg, a szeptemberben kezdődő Design Hétre pedig különleges olasz ízvilággal készülnek.
Na és milyen macaronokat vehettek még az üzletben? Összeírtunk nektek egy rövid felsorolást a teljesség igénye nélkül: grapefruit, vattacukor, fahéjas pisztácia, rágógumi, nutella (első számú személyes kedvenc), lime, tejeskávé (második számú személyes kedvenc), dupla csoki, eper, gesztenye & amarena-meggy, születésnapi torta, stb…
Egyébként az egyik korábbi cikkünkben (ahol a Sugar! cukrászdáról írtunk) egy jó csókhoz hasonlítottuk azt a pillanatot, amikor a roppanós külső kéreg és a mézes-mázas töltelék egyszerre olvad el a szájunkban. Ne feledjétek, a Concept Store, illetve a Sugar! macaron-kínálata részben megegyezik, a minőség meg egy az egyben ugyanaz.
Ha a megvásárolt süteményhamburgereket helyben kívánjátok elfogyasztani, leheveredhettek a bolt mellett elhelyezett bitangmód kényelmes kanapékra is. Ne érezzétek magatokat kínosan, ha irhakabátos vagy márkás öltönyös, sznob tekintetű külföldiek pillantanak vissza rátok. :)
Legvégül pedig arra szeretnénk benneteket buzdítani, hogy látogassatok el a március 20-án (csütörtökön) megrendezendő Macaron Napra, ahol a Concept Store, (és a Sugar! cukrászda) nem csak édes, hanem sós macaronokal is kedveskedik majd nektek. Természetesen idén is írunk beszámolót a rendezvényről.
Ha te is megkóstolnád a somlói ízű macaront, nyomj egy lájkot!