hirdetés

KÖZÖSSÉG

Még csak 19 éves, de már 14 milliárd fa elültetésénél jár

Felix Finkbeiner kilencévesen határozta el, hogy a faültetés lesz az életcélja. Elég jó ütemben halad.
Forrás: 24.hu, NatGeo, Felix Finkbeiner Twitter - szmo.hu
2017. március 17.

hirdetés

Nem mindennapi történetről számolt be a National Geographic.

Egy fiú tíz év alatt egymaga többet tett bolygónkért, mint mások egy hosszú élet alatt sem. Szinte felfoghatatlan mennyiségű fát ültetett saját csoportjával.

Felix Finkbeiner kilenc évesen határozta el, hogy az lesz az életcélja, hogy fákat ültet. Mostanra fiatal férfi lett, 19 éves, és az ENSZ-szel közösen alapított Plant-for-the-Planet nevű csoportja

eddig 14 milliárd fát ültetett több mint 130 országban.faulteto2

A csapat célja, hogy a Földön élő összes emberre 150 újonnan ültetett fa jusson, vagyis összesen egy billió (ezermilliárd) fát szeretnének elültetni.

hirdetés

A Plant-for-the-Planet csapatnak mára 55 ezer "éghajlati nagykövete" van. Nekik egynapos képzésen kellett részt venniük, hogy tagok lehessenek.

Legtöbben kilenc és tizenkét év közöttiek.

A szervezet részt vesz a fák számlálásában is. Ezzel segítik a NASA kutatását, amely az erdők széndioxid-elnyelő képességét és az ebben rejlő lehetőségeket vizsgálja.

Az egész egy iskolai előadással kezdődött.

Felix az általános iskolában hallott egy érdekes előadást a klímaváltozásról. Ekkor döbbent rá: veszélyben vannak a kedvenc állatai, a jegesmedvék. Hazaérve a Google-ben kezdett kutakodni. Ekkor bukkant rá egy kenyai biológus-állatorvos környezetvédő, Wangari Maathai történetére. A nő 1977-ben alapította meg a Zöld Öv mozgalmat, és azóta országszerte 30 millió facsemetét ültetett el, hogy megállítsa a talajeróziót. 2004-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki érte.

"
Rájöttem, ez nem csak a jegesmedvékről, ez az egész emberiség megmentéséről szól

- mondta Felix Finkbeiner.

Az első fa, amit a fiú ültetett, egy vadalma csemete volt. Felix utólag azt mondja: ha tudta volna, hogy a története évekkel később bejárja a világsajtót, megkérte volna az édesanyját, hogy vegyen neki "előkelőbb" facsemetét.

Felix projektje hamar híres lett. A fiú 2011-ben, 13 éves korában már egy ENSZ-konferencián tartott beszédet New Yorkban. Épp ekkor ültették el Németországban az egymilliomodik fát, és abban az időben indult hivatalosan is útjára a Plant-for-the-Planet mozgalom.

Ekkorra egyébként már nem volt számára újdonság a közönség előtt beszélni: több konferencián tartott beszédet az Európai Parlamentben, Norvégiában és Dél-Koreában is.

A Plant-for-the-Planet jelenleg Mexikóban, a a Yucatán-félszigeten zajlik. Céljuk a terület újrafásítása. Eddig háromszázezer őshonos facsemetét ültettek el, 2020-ra szeretnék elérni a tízmilliót. Az is fontos számukra, hogy amennyire csak lehetséges, ellensúlyozni tudják a világszerte zajló erdőirtás gyors ütemét.

A végső cél azért egybillió fa elültetése, mert ezzel a mennyiséggel évi tízmilliárd tonna légkörbe kerülő szén-dioxidot lehetne semlegesíteni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk