KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Játékosított digitális platform segíti a tanulásban hátránnyal induló gyerekeket a pécsi Élmény Tár Tanodában

A mutatós, játékokra emlékeztető grafika már belépésnél elvonja a figyelmet arról a tényről, hogy ez egy tanulási platform.

Link másolása

Az ünnepi időszak többé-kevésbé mindenkit az adakozásra, a jótékonykodásra sarkall, ám ha megtaláljuk azt a szervezetet, aminek az értékrendje, a tevékenysége igazán támogatásra méltó, akkor az évnek nem csak ebben az időszakában pártoljuk, támogatjuk őket. Így tesz a pécsi Games for Business Csapata is, akik évek óta támogatják a - szintén pécsi - Élmény Tár Tanodát, akik hátrányos helyzetű gyermekekért dolgoznak Gyárvároson.

De hogy mivel különbözik az idei év az eddigiektől? Abban, hogy most

azt adták támogatásként, amihez a leginkább értenek: A tanulás örömét.

Hogy miért fontosabb ez napjainkban még inkább? Undi Kata, az Élmény Tár Tanoda mentora így fogalmaz: „Azt látom, hogy számos kihívással küzdenek manapság a gyerekek. Leterheltek, mert nagy a tananyag, az idő pedig kevés arra, hogy leülepedjen a megszerzett tudás - ez pedig azoknál a tanulóknál, akik egyébként is tanulási nehézségekkel küzdenek, még nagyobb lemaradást jelent. Ebben az sem segít, hogy nagyrészt arra koncentrál az oktatás, hogy mit nem tud a gyermek, ahelyett, hogy a pozitív eredményekre helyezné a hangsúlyt. A sorozatos kudarcélmények pedig a motiváció elvesztéshez vezethetnek.”

“Erre adott egy lehetséges megoldást és segítséget a Games for Business platformja, hiszen

a rendszer a gyerekek számára egy játék, a használata közben pedig egy csomó információ ragad rájuk”

– ahogy Kata mondja. Az sem okoz gondot, hogy sok olyan kérdés van, ami ismeretlen számukra. Nincsenek elkeseredve, ha nem tudnak valamit, mert azonnali visszacsatolást kapnak, melynek köszönhetően a jó válasz könnyebben rögzül.

A rendszerben található környezetvédelmi, zenei, digitális, közlekedési és egyéb hasznos és mindennapi életben fontos témakörök mellett az a legnépszerűbb a gyerekek körében, amelyikben saját mentoraikkal „találkozhatnak” a válaszokban.

A rendszerben nem okoz gondot a motiváció megtartása sem, amiről a megszerezhető ajándékok és díjak gondoskodnak.

A mutatós, játékokra emlékeztető grafika már belépésnél elvonja a figyelmet arról a tényről, hogy ez egy “tanulási platform”.

Ehhez jön hozzá az a sok, rendszerben lévő lehetőség, amivel valóban játékossá válik a tanulás: összemérhetik tudásukat, toplistán kísérhetik figyelemmel, ki a legjobb, és kit kell “üldözőbe venni” - ezek a funkciók egyébként Magyarország legnagyobb cégeinél fejlesztett tanulási rendszereinkben is igen népszerűek.

Az együttműködés személyes ismeretségből született, végül az egész csapat elköteleződött mellette. „Mi a családommal évek óta támogattuk a Tanodát, és egy pár évvel ezelőtt a cégnél is felvetettem, mint lehetőséget egy jó ügy támogatására, mert felnézek rájuk azzal kapcsolatban, amit és ahogyan a gyerekekkel csinálnak minden területen. Szerintem ez egy csoda, hogy ilyen kevés támogatásból folyamatosan gondokkal küszködve évek óta csinálják és nem adják fel” – mondja Szalai Miklós, a cég egyik ügyvezetője.

Tasnádi Zsófia, az Élmény Tár szakmai vezetője így emlékezik: "Néhány évvel ezelőtt Szalai Miki, akit én már régebb óta ismertem személyesen, Karácsony környékén megkeresett, hogy szeretnék támogatni azt, amit csinálunk az Élmény Tárban. Egy szuper vállalati önkéntes napot hoztunk össze közösen, ahol a G4B munkatársai a mi munkatársainkkal és a gyerekekkel közösen igyekeztek szebbé tenni az Élmény Tár épületét. Már akkor is felreppent az ötlet, hogy jó volna egy G4B e-learning platform az Élmény Tárba járó gyerekek képességeinek fejlesztésére. A covid környékén kezdett ez az ötlet élesedni egy közös pályázat beadásával, ami sajnos ugyan nem nyert támogatást, de végül elkezdtünk kialakítani egy számunkra hasznos felületet."

A kezdetektől fogva együtt fejlesztettük tovább az ötletet, és még nincs vége a közös útnak. Már most rengeteg ötlet van az újabb és újabb tartalmakat illetően, melyek egy része kifejezetten a gyerekektől származik - ez az igazi visszacsatolás az együttműködés létjogosultságára.

Az Élmény Tár Tanodáról bővebben ITT olvashatsz

A Games for Business Kft-ről pedig ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívszorító dallal búcsúzott Lang Györgyitől Falusi Mariann
Az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.

Link másolása

Megírtuk mi is tegnap, hogy hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi. A közösségi oldalakon sokan emlékeztek meg a színésznő-énekesnőről.

A Pa-dö-dő másik tagja, Falusi Mariann, az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk