KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Játékosított digitális platform segíti a tanulásban hátránnyal induló gyerekeket a pécsi Élmény Tár Tanodában

A mutatós, játékokra emlékeztető grafika már belépésnél elvonja a figyelmet arról a tényről, hogy ez egy tanulási platform.

Link másolása

Az ünnepi időszak többé-kevésbé mindenkit az adakozásra, a jótékonykodásra sarkall, ám ha megtaláljuk azt a szervezetet, aminek az értékrendje, a tevékenysége igazán támogatásra méltó, akkor az évnek nem csak ebben az időszakában pártoljuk, támogatjuk őket. Így tesz a pécsi Games for Business Csapata is, akik évek óta támogatják a - szintén pécsi - Élmény Tár Tanodát, akik hátrányos helyzetű gyermekekért dolgoznak Gyárvároson.

De hogy mivel különbözik az idei év az eddigiektől? Abban, hogy most

azt adták támogatásként, amihez a leginkább értenek: A tanulás örömét.

Hogy miért fontosabb ez napjainkban még inkább? Undi Kata, az Élmény Tár Tanoda mentora így fogalmaz: „Azt látom, hogy számos kihívással küzdenek manapság a gyerekek. Leterheltek, mert nagy a tananyag, az idő pedig kevés arra, hogy leülepedjen a megszerzett tudás - ez pedig azoknál a tanulóknál, akik egyébként is tanulási nehézségekkel küzdenek, még nagyobb lemaradást jelent. Ebben az sem segít, hogy nagyrészt arra koncentrál az oktatás, hogy mit nem tud a gyermek, ahelyett, hogy a pozitív eredményekre helyezné a hangsúlyt. A sorozatos kudarcélmények pedig a motiváció elvesztéshez vezethetnek.”

“Erre adott egy lehetséges megoldást és segítséget a Games for Business platformja, hiszen

a rendszer a gyerekek számára egy játék, a használata közben pedig egy csomó információ ragad rájuk”

– ahogy Kata mondja. Az sem okoz gondot, hogy sok olyan kérdés van, ami ismeretlen számukra. Nincsenek elkeseredve, ha nem tudnak valamit, mert azonnali visszacsatolást kapnak, melynek köszönhetően a jó válasz könnyebben rögzül.

A rendszerben található környezetvédelmi, zenei, digitális, közlekedési és egyéb hasznos és mindennapi életben fontos témakörök mellett az a legnépszerűbb a gyerekek körében, amelyikben saját mentoraikkal „találkozhatnak” a válaszokban.

A rendszerben nem okoz gondot a motiváció megtartása sem, amiről a megszerezhető ajándékok és díjak gondoskodnak.

A mutatós, játékokra emlékeztető grafika már belépésnél elvonja a figyelmet arról a tényről, hogy ez egy “tanulási platform”.

Ehhez jön hozzá az a sok, rendszerben lévő lehetőség, amivel valóban játékossá válik a tanulás: összemérhetik tudásukat, toplistán kísérhetik figyelemmel, ki a legjobb, és kit kell “üldözőbe venni” - ezek a funkciók egyébként Magyarország legnagyobb cégeinél fejlesztett tanulási rendszereinkben is igen népszerűek.

Az együttműködés személyes ismeretségből született, végül az egész csapat elköteleződött mellette. „Mi a családommal évek óta támogattuk a Tanodát, és egy pár évvel ezelőtt a cégnél is felvetettem, mint lehetőséget egy jó ügy támogatására, mert felnézek rájuk azzal kapcsolatban, amit és ahogyan a gyerekekkel csinálnak minden területen. Szerintem ez egy csoda, hogy ilyen kevés támogatásból folyamatosan gondokkal küszködve évek óta csinálják és nem adják fel” – mondja Szalai Miklós, a cég egyik ügyvezetője.

Tasnádi Zsófia, az Élmény Tár szakmai vezetője így emlékezik: "Néhány évvel ezelőtt Szalai Miki, akit én már régebb óta ismertem személyesen, Karácsony környékén megkeresett, hogy szeretnék támogatni azt, amit csinálunk az Élmény Tárban. Egy szuper vállalati önkéntes napot hoztunk össze közösen, ahol a G4B munkatársai a mi munkatársainkkal és a gyerekekkel közösen igyekeztek szebbé tenni az Élmény Tár épületét. Már akkor is felreppent az ötlet, hogy jó volna egy G4B e-learning platform az Élmény Tárba járó gyerekek képességeinek fejlesztésére. A covid környékén kezdett ez az ötlet élesedni egy közös pályázat beadásával, ami sajnos ugyan nem nyert támogatást, de végül elkezdtünk kialakítani egy számunkra hasznos felületet."

A kezdetektől fogva együtt fejlesztettük tovább az ötletet, és még nincs vége a közös útnak. Már most rengeteg ötlet van az újabb és újabb tartalmakat illetően, melyek egy része kifejezetten a gyerekektől származik - ez az igazi visszacsatolás az együttműködés létjogosultságára.

Az Élmény Tár Tanodáról bővebben ITT olvashatsz

A Games for Business Kft-ről pedig ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívmelengető videó egy kamionosról, aki igazi hősként viselkedett
Amíg vártak a zöld lámpára, a fülkéjéből vette észre a motorost, aki azonnal kapott a felajánlott segítségen.

Link másolása

Egy igazán szívmelengető videót küldött be a Bpiautósok.hu egyik olvasója.

A piros lámpánál készült felvételen látszik, hogy a Könyves Kálmán körút-Gyáli útnál lévő lámpánál egy motoros futár és egy kamion várt a zöldre. A motoros folyamatosan dörzsölgette a hideg miatt elgémberedett kezét. Ezt a kamionos a fülkéjéből észrevette és a zöld lámpára váltás előtt lehúzta az ablakot és leadott egy pár kesztyűt a motorosnak.

“A sok anyázás és gyűlölet között néha azért történnek a fővárosban igazán szívmelengető, léleksimogató dolgok is, a valódi hősök pedig köztünk élnek! Ez esetben a kamionsofőr, aki megajándékozta a szegény, fázós kezű kajafutárt egy pár kesztyűvel a -3 fokban”

– írta az olvasó.

VIDEÓ: Ez a kamionos egy VALÓDI HŐS! Ez 2022 legcukibb videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
A szülés után tudta meg, hogy áttétes rákos, három hetet adtak a fiatal ausztrál anyának
Végül még másfél évig élt, kislánya első születésnapját is megünnepelhette a 39 évesen elhunyt nő.

Link másolása

Rákban halt meg egy 39 éves ausztrál édesanya, aki éppen azután tudta meg, hogy négyes stádiumú, áttétes emlőrákkal küzd, hogy megszülte a babáját - írja a Daily Mail.

A brisbane-i Karyn Love a terhessége 29. hetében járt 2021 májusában, amikor sürgősségi császármetszéssel világra hozták a kislányát, Billit. Elviselhetetlen hátfájással küzdött, amiről azt hitte, hogy a várandósság okozza. A vizsgálatok során viszont az orvosok más választ találtak a fájdalmaira: sajnos rákban szenvedett, amely ráadásul már átterjedt a csontjaira, a májára és a szemére is.

Állapota miatt csak három hetet adtak az akkor 37 éves, újdonsült anyukának. Ő viszont az esélyekre rácáfolva még másfél évig élt a szörnyű diagnózis után.

Karyn már a terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel, attól félt, hogy elveszítheti a gyermekét. A szüés után is mindent megtett, hogy meggyógyuljon: naponta kemoterápiára járt, hormonblokkoló és számos más gyógyszert szedett, holisztikus kezeléseken vett részt, de meditációval és lúgosító étrenddel is próbálkozott. Eközben próbált minél több időt tölteni a kisbabájával, aki koraszülöttként a születése után két hónapig még kórházban volt.

Az anya alig várta, hogy hazavihesse a kislányt. Felcsillant számára a gyógyulás reménye, amikor számos daganata zsugorodni kezdett, és a májműködése is újra normálissá vált. Amikor végre a kis Billi is elég jól volt ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat, Karyn nem is lehetett volna boldogabb.

Nem volt számára könnyű a rák elleni kemény küzdelmet összehangolni az anyasággal, de szerencsére voltak, akik segítettek neki ebben. Természetgyógyásza adománygyűjtést indított Karyn számára, amely során több mint 200 ezer dollárt adakoztak neki. Ezt az összeget az anya a kórházi költségekre költötte, és ebből fizette azt a bébiszittert, aki az első néhány hétben besegített neki a baba körüli teendőkben éjszakánként.

Idén májusban anya és lánya már a kicsi első születésnapját ünnepelhették meg együtt. Karyn akkor ezt írta Instagram-oldalán:

„Micsoda megtiszteltetés, hogy megünnepelhetem a lányom első születésnapját és magát az életet. A szeretetet választottam a titkos fegyveremnek. A kislányom iránt érzett szeretetet, a saját életem iránt érzett szeretetet. Azt a szeretet, amit egy nagyobb közösségtől kaptam. A rák iránti szeretetemet. Mindig is hittem abban, hogy érezni kell a gyógyuláshoz. Én határozottan éreztem fájdalmat és szomorúságot, de örömet és a tiszta jelenlétet is. Ez az, amire mindannyian vágyunk. Jelen lenni és hálás életet élni. Az élet ajándék, én pedig tárt karokkal fogadom ezt az ajándékot.”

A 39 éves nő végül december 12-én hunyt el. A szomorú hírt Instagram-oldalán közölték a szerettei:

„Mosolyogjatok értem, már szabad vagyok. Köszönöm a szereteteteket és a kedvességeteket az utam során. Emlékezni fogok rátok.”

Az anya utolsó posztja egy videó volt, amin az látható, milyen boldogan öleli meg a kislányát, miután hazatért Németországból Ausztráliába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elnézést kért a mentőktől egy mozgássérült nő, mert kiabált velük fájdalmában
A mentősök a közösségi oldalukon osztották meg a történetet, és azt is megírták, mit reagáltak rá.

Link másolása

Szükségtelenül kért elnézést a mentőktől egy mozgássérült nő - írja közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Posztjuk szerint egy nő levelet írt neki:

"Levélben kért elnézést egy nő, aki fájdalmában és kétségbeesettségében kiabált az őt ellátó mentőkkel.

Mivel eleve mozgássérült vagyok, várható volt a valamilyen esésem - írta, de erre a helyzetre lehetetlen volt felkészülnie. Olyan szerencsétlenül esett el, hogy lábszártörést és bokaficamot is szenvedett.

A mentők perceken belül helyszínre értek és csillapították a nő hatalmas fájdalmát, addig azonban elhangzott pár válogatott indulatszó, amit a tapasztalt életmentők kellő rutinnal kezeltek.

Helyszíni ellátást és végtag rögzítést követően, a sérültet stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink.

“Bocsánatot és elnézést szeretnék kérni a csütörtökön történt esésem miatt történő kiabálásomért a mentősökkel... Előre is köszönöm szépen, ha elfogadják a bocsánatkérő levelem!"

- írta Adrienn.

A mentősök pedig azt válaszolták neki:

"Kedves Adrienn!

Megkeresését továbbítottuk bajtársainknak, akik szükségtelennek érzik a bocsánatkérést és az Országos Mentőszolgálat nevében is mielőbbi felépülést kívánnak!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Könnyekig hatódott az anya, amikor meglátta, milyen cetliket tett a férje a gyerekeik uzsonnás dobozaiba
Az amerikai gyerekek minden üzenetet megőriztek, amit az ebéd mellé csomagolt az apukájuk.

Link másolása

Teljesen meghatódott egy amerikai feleség azon, amit a gyerekei asztalfiókjában talált, írja a Daily Mail. Sabrina Clendenin a fiókokban megtalálta az összes cetlit, amit a férje írt a gyerekeknek az uzsonnás doboz mellé arról, hogy mennyire büszke rájuk.

A 33 éves asszony videóját már kétmilliónál is többen látták a TikTokon. A felvételen látható, ahogy két asztalt is telerakott a színes papírfecnikkel. A Good Morning Americának a háromgyerekes anyuka elmondta, hogy

nemcsak azon sírta el magát, amiket a férfi írt a gyerekeknek, hanem azon is, hogy a kicsik egytől egyig mindent megőrizték.

Az asztalokra kipakolt cetlihalom azonban nem is az összes, ami a fiókokban lapult. Az anyuka szerint valójában elképzelhetetlen mennyiségű üzenetet talált a gyerekeknél. Szerinte mindennél többet jelent az, hogy az apjuktól kapott kis üzeneteket a lányok nem dobták ki.

Sabrina elmondta, hogy férjével korábban is hagytak üzeneteket a gyerekek uzsonnás dobozaiban. Azonban nemrég felfigyelt arra, hogy Jordan milyen kreatív lett az utóbbi időben.

A férfi időnként a szövegek mellé kis rajzokat is készít, vagy találós kérdésekkel szórakoztatja a gyerekeket. A lényeg az, hogy folyamatosan bátorítja és biztatja őket.

Az asszony szerint az ilyen ösztönzésre pedig minden gyereknek szüksége van a felnőtté váláshoz.

@sabrinamatata Why am I crying ? he was meant to be a girl dad #lucky #bestdad #girldad #lovehim #luckywife #dadlife #pickedawinner #lunchnotes ♬ what falling in love feels like x turning page - alex


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk