KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hülyéskedős énekórával indítják be a gyerekeket

Itt nem csak az történik, hogy ülnek bent az órán, hanem aktív résztvevői is a foglalkozásnak, alkotnak valamit a gyerekek.

Link másolása

Hetente előkerültek az ütőhangszerek és a basszusgitár a Sásdi Általános Iskolában, ahol uniós pénzből tartottak énekórát a helyi gyerekeknek. Martina örült, hogy már nem csak otthon tud Katy Perryt énekelni, Patrícia izgult, nehogy elvétse a tánclépést, Levente jólesően hülyéskedett, az énektanárnő pedig reméli, hogy ezután az iskolai órán is lelkesebbek lesznek az amúgy alvós gyerekek.

Egy-két-há! Hangosnak kell lennie, hogy megadja az ütemet” – mondta a zenetanár, mielőtt a ötödikes és hatodikos gyerekekből álló csoport rázendített volna:

“Esik eső fúj a szél, szakadhat a hó, Sásdon járok suliba, mert ide járni jó!”

Van, aki kottából olvassa a szöveget, másnak fejből is megy. Egy fiú trombitál, többen dobolnak, vagy éppen egy csörgőt ráznak. “Nem jó, a Kevin nagyon hangos” – panaszkodik egy lány a refrén után. “Sokkal jobban figyelsz rá, hogy hangos legyél, mint hogy jó helyre üss” – magyarázza a tanár, majd a többiekhez fordul: “ez az iskola indulója, ezt tolni kell, zsigerből”.

A Sásdi Általános Iskolában egy hónapig tartottak zenés foglalkozásokat az Új Nemzedék program keretében. A cél az volt, hogy az ének-zene órát vegyítsék a tehetséggondozással. “Itt nem csak az történik, hogy ülnek bent az órán, hanem aktív résztvevői is a foglalkozásnak, alkotnak valamit” – magyarázza Stemler Miklós, a program szakmai kidolgozásáért és megvalósításáért felelős szervezet, a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyeteme kommunikációs vezetője.

abcug2

Az órákat hátrányos helyzetű települések iskoláiban tartották, ott, ahol a diákok számára nem olyan egyszerű hozzáférni a kultúrához, mint például a nagyvárosokban. A Sásdin kívül volt óra Pécs egyik szegényebb városrészében, vagy például Tamásiban is, összesen 9 településen. A tanulók között sok a hátrányos helyzetű vagy magatartászavaros gyerek is. “Itt saját magukat tudják megvalósítani, ami sikerélményeket ad nekik” – mondja Stemler.

“A zenéhez abszolút alap szinten értenek, a Bártfa utcai iskolában például egy zenészem sincsen” – mondja Baksa Péter zenetanár. Ő Sásd mellett a pécsi csoportot is tanítja. Sásdon az a cél, hogy a gyerekekkel összeállítsa az iskola indulóját. Azt, hogy miről szóljon, és milyen dallamok legyenek benne, a gyerekek döntötték el, és Baksa szerint nagyon rányomta a végeredményre a bélyegét a zenei ízlésük.

abcug3

Baksa Péter

“Nekik olyan a zene, amit a rádióban hallanak. A Bártfa utcában popzene fogyasztók, itt Sásdon szélesebb látókörűek” – mondta Baksa. Emiatt ott egy hip-hop számot raktak össze csak a ritmusra, hangszerek nélkül, a sásdi csapatban viszont vannak ütőhangszerek, sőt, még egy trombitás is, de ő már régebb óta játszik. “Egy hangszer megszólaltatása nehezükre esne. Én az alapvető képességekből indultam ki”- magyarázza a zeneszerző-zenész, miért ütőhangszereken játszanak a gyerekek. A kezdőknek ez a legkönnyebb, a ritmust ugyanis gyorsan megtanulják.

abcug4

A keddi délután az utolsó alkalom, amikor Baksa gyakorol velük, az óra után kiállnak majd az aulába, és előadják az indulót. “Jó lesz, mert sokat próbáltunk” – jósolja Martina, akinek ez lesz az első fellépése. Egy csörgőn játszik.

abcug5

– Nehéz ezen játszani?

– Dehogyis, csak rázni kell!

Martina otthon is szokott énekelni, főleg Katy Perryt. A foglalkozásra azért szeret járni, mert ott nem csak egyedül énekel. “A csapatmunka jobb, nekem otthon nincs testvérem” – mondta.

“Szerintem jó, amit csinálunk, lehet benne dobolni” – lelkesedik Levente. Ő sokkal jobban élvezi a foglalkozást, mint az ének órát, ahol szerinte csak csendben ülnek. “Itt lehet hülyéskedni is” – teszi hozzá. “Életemben először adok koncertet, úgyhogy izgulok” – mondja Patrícia. Ő táncoslány lesz a produkcióban. A többiek pedig láthatólag azért izgulnak, hogy ne vétse el a lépést, erre több fiú is megjegyzést tesz.

abcug6

Az előadás végül kis késéssel lezajlik. A közönség: néhány tanuló és az iskola tanárai. Utóbbiak közül valaki a taps után megjegyezi, hogy a dobok miatt alig lehetett hallani az éneket, így a gyerekek rögtön adnak egy ráadás-koncertet is, dobok nélkül. Patrícia pedig egyszer sem rontja el a tánclépést.

abcug8

Az előadás után kiáll az iskolaigazgató, és megígéri, hogy ezentúl minden ünnepélyen használni fogják az új indulót.

abcug9

“Nagyon örülünk, hiszen ez az övék, ők csinálták, a magukénak érezhetik” – mondja egy szülő az előadás után, hazafelé menet a gyerekével. A diákok hamar feloszlanak, tíz perccel a vége után már szinte senki sincs a teremben. “Azok a gyerekek, akik egy hagyományos énekórán nem mertek megnyilvánulni, azok minden gátlásukat levetkőzve tudtak alkotni” – magyarázza Lakatos Judit énektanár, miért is volt hasznos a foglalkozás. Hozzáteszi, hogy ezek a gyerekek az énekórán inkább aludni szoktak, de arra számít, hogy mostantól sokkal aktívabbak lesznek. “A gyerekek erre vevők” – összegezte, hogy miért tartotta hasznosnak a rendhagyó énekórákat.

Ha tetszett az írás, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: