CÍMLAPFOTÓK

12 kép, 12 pillanat a természetből - ilyen volt a 2021-es év a természetfotós szemével

Újvári Zsolt a természet apró csodáiról készít képeket. Most 2021-ből mutatja meg a számára legszebb és legérdekesebb pillanatokat.
Fotók: Ujvári Zsolt - szmo.hu
2022. január 22.


Link másolása

A természet apró csodáiról készít képeket Újvári Zsolt, és hozzá szívesen ír érdekességeket, kis történeteket is. A tavalyi képeiből válogatott ki 12 darabot, minden hónapból a számára legszebb és legérdekesebb pillanatokat. Íme a 2021-es év különleges fotói:

Január

A fagyos január az ugróvillások megfigyelésével telt, napokig feküdtem az olvadó hóban, hogy tanúja lehessek, hogyan is küzdenek a túlélésért a gömböcugrókák a leveleken kialakult tavacskák felszínén.

Gömböcugróka faj (Sminthurinus aureus)

Február

Idén télen pillantottam meg először a város szélén csordogáló patak betonozott medrében az impozáns külsejű, ám a hazai vízi élővilág számára mégis óriási fenyegetést jelentő idegenhonos tízlábút, a vörös mocsárrákot. Az agresszíven terjedő behurcolt fajról, az általa okozott veszélyekről, valamint az emberi felelősségről egy cikket is publikáltam "A vörösök már a spájzban vannak" címmel, a National Geographic Magyarország online felületén, ITT olvasható.

Vörös mocsárrák (Procambarus clarkii)

Március

Ahogy a Bükkös-patak jege lassan felengedett, a vörös mocsárrákok víz alatti fotózása során szerzett tapasztalatoktól felbuzdulva felkerestem hazánk legritkább őshonos rákfaját, a kövi rákot. Régóta tudtam, hogy éjszakánként nagy testű tízlábúak indulnak útnak a Pilist átszelő vizecske medrében, de álmomban sem gondoltam volna, hogy a tavaszi és nyári estéken annyi rákra bukkanok majd a zúgók sziklái között. Márciusra lassan lebomlott az őszi avar, a bolharákok egészen az erezetig rágták a sodródó faleveleket, s imitt-amott, ahol a patak sodrása lelassult, gyepi békák petecsomói is megjelentek a part menti vizekben.

Végül ezekről a fantasztikus lényekről is kerekedett egy ismeretterjesztő írás, "Hegyi patakjaink ikonikus állata, a kövi rák" címmel, ITT olvasható.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium)

Április

Egy fantasztikus nap margójára: Szalamandrára vadászni mindig óriási élmény számomra, ám ezt mégis ritkán koronázza siker. Többször indultunk már útnak barátaimmal kiadós tavaszi esőben a Börzsönybe, s jöttünk haza üres kézzel, vagyis inkább üres memóriakártyával.

De vajon mennyi az esélye annak, hogy néhány nappal eső után, ragyogó napsütésben, egy szép tavaszi napon rájuk bukkanjak, ráadásul a Budai-hegységben? Mikroszkopikusan kicsi. Tudtuk jól, mégis a nyomukba eredtünk ma Peter Illyessel. A Paprikás-patak völgyébe szűrődő reggeli fény hívogatóan táncolt az erdei úton és egyre mélyebbre és mélyebbre csábított bennünket, s bár a szélben táncoló szellőrózsák, keltikék és boglárkák szőnyege az élet ígéretével kecsegtetett, a patak mégis szinte halott volt. Néhány elveszett bolharák és kérészlárva pihent a holt levelek között a meder alján, de rajtuk kívül nem találtunk mást, csupán rozsdás fémet, abroncsot, zsákot és fóliát...

Végül egy másik hegyre vezetett utunk. Egy sokkal csendesebb helyre, távol a túrázók és autók zajától. Sziklák közé, meredek, árnyas lejtőkre, majd egy újabb völgybe, egy újabb patakhoz, végül egy elképesztő vízeséshez... És ott megpillantottam valamit a távolból. A patak kellős közepén, a vízesés tetején. Csillogó, fekete test és élénksárga foltok, oly büszkén hevert ott, akár egy aligátor...

Május

Mily melengető visszaidézni a hónapot, amikor a hosszú sivárság után végre virágba borulnak a fák, smaragdba öltöznek a lombok, méhek döngenek mindenütt a réten, és színpompás, bohókás külsejű ormányosbogarak lepnek el erdőt és mezőt... Idén májusban utánuk kutattam a levelek között azzal a céllal, hogy megörökítsem a csodálatos pillanatot, amikor szárnyat bontanak és nekirugaszkodnak, hogy megtalálják párjukat a közeli növényeken.

Kétalakú hangormányos (Dorytomus longimanus)

Június

Szent Iván-éj... Széltelen fülledtséggel borult a homály a szurdokra, ahol a tavasszal még oly büszkén rohanó patak erecskévé szűkülve kúszott a sziklák között. Az erdei út mellől tücsökciripelés hallatszott le, a parányi hegedűk hangját pedig messze visszhangozták a sziklák.

Egy-egy lámpás már korábban is felragyogott a növekvő hold fényétől ezüstös fák között. Ám a holdtölte utáni alkonyokon, amikor a Hold még messze a horizont alatt nyugodott, ezrével ereszkedtek le a hegyoldalból a derengő lidércfények a völgy sűrű sötétjébe. A táncoló fénypontok nem voltak egyedül. Figyelte őket a motoszkáló erdei egér, a lusta barna varangy, a víz alatt portyára induló kövi rák, és ott lestem őket én is, a patak vizére borulva, az éles kövek között.

Kövi rák (Austropotamobius torrentium) és nagy szentjánosbogarak (Lampyris noctiluca)

Július

Első találkozásunk a büszke nagy hőscincérrel (Cerambyx cerdo).

Augusztus

Ha nyárutó, akkor hűs hajnal és harmat, buckák és homoki gyepek, szitakötők és keresztespókok, gyöngyfüzérek és kristálypaloták, vöröslő felhők és pasztell füvek... A kiskunsági rónák ébredő csodái, amelyek minden alkalommal elkápráztatnak... Ma az egyik legkülönlegesebb kerekhálós pókunk, a karéjos keresztespókok életéből hoztam egy intim pillanatot.

A hatalmas, hófehér nőstény már jóllakott, ezért a parányi hím úgy gondolta, szerencsét próbál. Már napok óta gubbasztott kiszemelt párja hálójának csücskén, a megfelelő pillanatra várva, amely eljönni látszott. Végtelenül lassú, kimért léptekkel haladt közelebb és közelebb, s oly finoman érintette meg a hálót, hogy lépteinek rezdülése hamar elcsitult, nem terjedt tova a tökéletes szerkezeten. Az óvatosság pedig létkérdés. Elég egy gyenge fuvallat, amely kibillenti az apró lovagot egyensúlyából, s a terv dugába dől. Egy óvatlan mozdulat, s a küllőkön aprócska hullám indul útnak, amely egyszer csak eléri a háló úrnőjét.

A békésen pihenő nőstény pedig egy pillanat alatt változik hálóját cibáló fúriává, a sebesen lengő vitorlán ide-oda száguldó hullámok pedig hamar felfedik a betolakodó helyét. A hím ekkor két dolgot tehet. Kétségbeesetten kapaszkodik, várva, hogy elcsituljon a káosz, avagy katapultál, s akkor kezdődhet a cserkelés elölről... Visszakapaszkodhat a növényre, újra felkeresheti a háló védett zugait, s várhat az új hajnalra, amikor a jóllakott hölgy ismét nyugodtnak látszik. Ha azonban a hálót rázó óriás kibillenti udvarlóját az egyensúlyából, s a hím lábai meginognak a fonalakon, egy szempillantás alatt veszi majd körül a széles selyemcsíkokat dobáló, vadul kalimpáló lábak erdeje.

Szorul a selyembéklyó, az állat sziluettje lassan eltűnik, végül parányi, fehér zsákocska csüng majd a helyen, ahol egy perce még lesben állt a lovag. Sokan próbálnak szerencsét, sok hím vész így oda, s válik az áhított társ zsákmányává. Ám e szélcsendes hajnalon az apróság révbe ért, s beteljesítette életének egyetlen feladatát.

Karéjos keresztespók (Argiope lobata) nőstény és hím

Szeptember

Az idei utolsó napkeltém a Tisza-parton... Máig kísért az a csend...

Ha október,

akkor pára, nyirkos avar, gombák és talajlakó parányok.

Kaszáspók faj (Platybunus sp.)

November

Téliaraszolók tánca

December

Ezzel a képpel zárom a 2021. évet, s kívánok egyúttal békés, boldog, csodákban gazdag Új Esztendőt Mindenkinek!

Gömböcugrókák (Sminthurinus aureus)

És egy ráadás már az idei termésből:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Exkluzív: Megrendítő fotók II. Erzsébet temetési menetéről – fotósunk helyszíni képriportja
A megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is sikerült lefotóznia.
Fotók: Elek Krisztián - szmo.hu
2022. szeptember 20.


Link másolása

Hétfőn helyezték végső nyughelyére II. Erzsébet királynőt. Mint arról mi is beszámoltunk, a királyi család minden tagja megjelent a temetésén, a legifjabb családtagot, a négyéves Lajos herceget leszámítva. A királynő búcsúztatója mindenkiből mély megrendülést váltott ki.

A búcsúztatóra vonuló menetnél ott volt fotósunk is, aki megörökítette a megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon a 2022-es állami tűzijáték és az ünneplő tömeg
Az egy héttel elhalasztott eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, a közönség látványos show-t kapott.

Link másolása

Egy héttel elhalasztva ugyan, de összességében a tervezett módon zajlott le a 2022-es államalapítási ünnepséghez kapcsolódó fő attrakció, az esti tűzijáték. A látványosságra sokan kíváncsiak voltak, láthatóan nem tántorította el az embereket, hogy az előrejelzés minimális esélyt most is adott egy Budapest feletti viharnak.

A mintegy 35 perces tűz- és fényjáték során uszályokról, bárkákról és két budapesti hídról mintegy 40 ezer pirotechnikai effektet – köztük római gyertyákat, üstökösöket, tűzmozsarakat és tűzijátékbombákat – lőttek fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon, ahogy búcsúznak a londoniak a királynőjüktől
Virághalom, zászlók és fényképek a Buckingham-palota előtt, II. Erzsébet fotója a kivetítőkön – egész London gyászba borult.

Link másolása

Egész Nagy-Britannia gyászba borult csütörtök este, miután a királyi udvar bejelentette, hogy meghalt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó 96 éves korában, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el.

Már aznap este rengetegen vittek virágot a Buckingham-palota elé, az elmúlt napokban pedig egymásra halmozták a gyászolók a mécseseket, a búcsúzó üzeneteket és a virágcsokrokat.

Londonban számos kivetőn és plakáton is a királynőre emlékeznek, akit egy hét múlva helyeznek végső nyugalomra.

Fotósunk képei a gyászoló fővárosból:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotók: így emelték le az esztergomi Bazilika egyik tornyát és harangját
Egy videón megnézheted és hallhatod, ahogy a harangot a kiemelése előtt még egyszer, utoljára megkongatják.

Link másolása

Leemelték az esztergomi Bazilika Déli-torony kupoláját, majd a harangot is kiemelték. A helyszínen ott volt a Kalandos Dunakanyar fotósa is, aki így számolt be a történtekről:

"Reggel zuhogó esőben kezdődtek a munkálatok, de mint az egyik építésvezetőtől megtudtuk, ez nekik nem akadály. Sokkal inkább az erős szél jelenthetett volna gondot, ezért állandóan figyelték a széllökéseket. Amíg az a daru épült, ami a kupolát emelte le, addig a magasban az utolsó simításokat végezték a munkások. Spaniferrel összefogatták a kupola vasszerkezetét, majd 4 darab 5 tonnás emelővel a megfelelő pontokon kicsit megemelték a kupolát. Ezután ipari alpinisták fogadták a daru köteleit a kupola tetejére felmászva, hogy azokat az előre kialakított lyukakon engedjék be a kupolába.

A sikeres emeléspróba után (ami abból állt, hogy a daru megfeszítette a kupolát tartó kötelet) jöhetett a kupola leemelése.

Ahogy zuhogó esőben és szélben indult a munkanap, úgy erre a kis időre kisütött a nap és a szél is elcsendesedett. Megkezdődhetett a kupola leemelése.

Ez egy nagy körültekintés igénylő folyamat volt és ehhez mérten csak nagyon lassan eresztették le a Déli-torony tetejét a földre.

Habár hatalmas felelősség egy ekkora súly mozgatása, viszont egy kis humorra mindig jutott alkalom. Így például az építészek külön meglepetés pólóval készültek az eseményre, amire ez volt írva: Le a kalappal. A hozzátartozó rajz pedig a tervezés során használt műszaki rajzból lett kiemelve és ekképpen méretarányos is.

Fotók a kupola leemeléséről:

Majd következett a harang kiemelése, de előtte még megkongatták:

Végül a harang is a földre került a kupola mellé:

Egy korábbi cikkünkből sok érdekességet is megtudhatsz a Bazilikáról:


Link másolása
KÖVESS MINKET: