CÍMLAPFOTÓK

„Unom már ezt a hőséget” – képriport a Dél-Alföldről, avagy egy tanyavilág harca a klímaváltozással és az inflációval

Áremelkedés és aszály. A gazdálkodók nem tudják fizetni az állatok ellátását, ezért kényszerülnek sokan az értékesítésre. A Varga-tanyán jártunk.

Link másolása

A Bács-Kiskun megyei Dunavecsén élő Varga Imre egy 400 évre visszatekintő juhász dinasztia leszármazottja. A település határában található Varga-tanya gazdája, összesen 150 hektárnyi földdel rendelkezik a környéken. Az idei tartós hőség őt sem kímélte: számos terményét nem tudja betakarítani, mert egész egyszerűen nincsen mit. Az infláció és a szárazság miatt jelenleg 2-3 éves lejtmenetet prognosztizál a gazdaságában, ezért is adta el meglévő állományából 220 darab bárányt exportra még július végén olasz felvásárlóihoz, mielőtt az agrárpiacon is teljesen instabillá válik a jószágok felvásárlási helyzete.

A magas takarmányár következtében a gazdálkodók nem tudják fizetni az állatok ellátását, ezért kényszerülnek sokan az értékesítésre.

Bebarangolva Imre földjeit, mindenhol elsárgult földekkel, elszáradt terményekkel szembesülünk, mintha egy apokaliptikus film díszletébe tévedtünk volna.

1. Imre földjein többek között napraforgót, őszi-tavaszi árpát, kukoricát termeszt

2. A kép bal oldalán található szójabab föld szinte teljesen elszáradt, jobb oldalán az elsárgult legelő mutat aggasztó képet

3. Imre az egyik szójababot próbálja kihámozni, hátha mégis érettnek minősül legalább ez a szem

4. A gazda kisebbek fia, Imi az elszáradt kukoricásban talált egy épen maradt kukoricát-édesapjának erre az évre 80%-os mínusza van a kiesett kukorica termény következtében, ez a szám országos szinten 90%-os kiesésre rúg

5. „Nagyon unom ezt a hőséget” - Vígh-Dudás Péter 1989 óta dolgozik juhászként, néhány éve pedig két másik munkatársa mellett Imre alkalmazásában, de ilyen kritikus meleg időjárással most szembesült életében először

6. A birkáknak naponta kb. 3 kilogramm körülii takarmányt kell enniük, Péternek ehhez 30 kilométert kell a jószágokkal sétálnia minden nap, hogy betevőhöz jusson az állat

7. A Varga tanyán több száz birkát tartanak, Imre július végén 220 darab bárányt tett mérlegre, majd adott el olaszországi felvásárlóihoz – a gazda ismer olyan magyar állattenyésztőt, aki még idén az egész 1700 darabos birkaállományát el kellett adja, mert már nem tudta őket elég takarmánnyal ellátni

8. A szárazság mellett az infláció is érzékenyen érintette Imre gazdáságát: a birka jelenleg eladhatatlan, mert nincsen takarmány

9. Az elmúlt évekkel ellentétben a tarlót idén nem kell gyomirtóval permetezni, mert nem jönnek elő a gyomnövények

10. Bár a kukorica rengeteg helyen elszáradt, Imre szerencséjére a táblák bizonyos részei egy mélyebb részen fekszenek, így könnyebben jutnak adott esetben vízhez

11. A lucernaföld tavaly ilyenkor már bebálázva állt, idén viszont a termőföld annyira elszáradt, hogy Imrének esélye sem lesz ezt idén kivitelezni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Exkluzív: Megrendítő fotók II. Erzsébet temetési menetéről – fotósunk helyszíni képriportja
A megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is sikerült lefotóznia.
Fotók: Elek Krisztián - szmo.hu
2022. szeptember 20.


Link másolása

Hétfőn helyezték végső nyughelyére II. Erzsébet királynőt. Mint arról mi is beszámoltunk, a királyi család minden tagja megjelent a temetésén, a legifjabb családtagot, a négyéves Lajos herceget leszámítva. A királynő búcsúztatója mindenkiből mély megrendülést váltott ki.

A búcsúztatóra vonuló menetnél ott volt fotósunk is, aki megörökítette a megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon a 2022-es állami tűzijáték és az ünneplő tömeg
Az egy héttel elhalasztott eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, a közönség látványos show-t kapott.

Link másolása

Egy héttel elhalasztva ugyan, de összességében a tervezett módon zajlott le a 2022-es államalapítási ünnepséghez kapcsolódó fő attrakció, az esti tűzijáték. A látványosságra sokan kíváncsiak voltak, láthatóan nem tántorította el az embereket, hogy az előrejelzés minimális esélyt most is adott egy Budapest feletti viharnak.

A mintegy 35 perces tűz- és fényjáték során uszályokról, bárkákról és két budapesti hídról mintegy 40 ezer pirotechnikai effektet – köztük római gyertyákat, üstökösöket, tűzmozsarakat és tűzijátékbombákat – lőttek fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon, ahogy búcsúznak a londoniak a királynőjüktől
Virághalom, zászlók és fényképek a Buckingham-palota előtt, II. Erzsébet fotója a kivetítőkön – egész London gyászba borult.

Link másolása

Egész Nagy-Britannia gyászba borult csütörtök este, miután a királyi udvar bejelentette, hogy meghalt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó 96 éves korában, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el.

Már aznap este rengetegen vittek virágot a Buckingham-palota elé, az elmúlt napokban pedig egymásra halmozták a gyászolók a mécseseket, a búcsúzó üzeneteket és a virágcsokrokat.

Londonban számos kivetőn és plakáton is a királynőre emlékeznek, akit egy hét múlva helyeznek végső nyugalomra.

Fotósunk képei a gyászoló fővárosból:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotók: így emelték le az esztergomi Bazilika egyik tornyát és harangját
Egy videón megnézheted és hallhatod, ahogy a harangot a kiemelése előtt még egyszer, utoljára megkongatják.

Link másolása

Leemelték az esztergomi Bazilika Déli-torony kupoláját, majd a harangot is kiemelték. A helyszínen ott volt a Kalandos Dunakanyar fotósa is, aki így számolt be a történtekről:

"Reggel zuhogó esőben kezdődtek a munkálatok, de mint az egyik építésvezetőtől megtudtuk, ez nekik nem akadály. Sokkal inkább az erős szél jelenthetett volna gondot, ezért állandóan figyelték a széllökéseket. Amíg az a daru épült, ami a kupolát emelte le, addig a magasban az utolsó simításokat végezték a munkások. Spaniferrel összefogatták a kupola vasszerkezetét, majd 4 darab 5 tonnás emelővel a megfelelő pontokon kicsit megemelték a kupolát. Ezután ipari alpinisták fogadták a daru köteleit a kupola tetejére felmászva, hogy azokat az előre kialakított lyukakon engedjék be a kupolába.

A sikeres emeléspróba után (ami abból állt, hogy a daru megfeszítette a kupolát tartó kötelet) jöhetett a kupola leemelése.

Ahogy zuhogó esőben és szélben indult a munkanap, úgy erre a kis időre kisütött a nap és a szél is elcsendesedett. Megkezdődhetett a kupola leemelése.

Ez egy nagy körültekintés igénylő folyamat volt és ehhez mérten csak nagyon lassan eresztették le a Déli-torony tetejét a földre.

Habár hatalmas felelősség egy ekkora súly mozgatása, viszont egy kis humorra mindig jutott alkalom. Így például az építészek külön meglepetés pólóval készültek az eseményre, amire ez volt írva: Le a kalappal. A hozzátartozó rajz pedig a tervezés során használt műszaki rajzból lett kiemelve és ekképpen méretarányos is.

Fotók a kupola leemeléséről:

Majd következett a harang kiemelése, de előtte még megkongatták:

Végül a harang is a földre került a kupola mellé:

Egy korábbi cikkünkből sok érdekességet is megtudhatsz a Bazilikáról:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk