CÍMLAPFOTÓK

„Unom már ezt a hőséget” – képriport a Dél-Alföldről, avagy egy tanyavilág harca a klímaváltozással és az inflációval

Áremelkedés és aszály. A gazdálkodók nem tudják fizetni az állatok ellátását, ezért kényszerülnek sokan az értékesítésre. A Varga-tanyán jártunk.

Link másolása

A Bács-Kiskun megyei Dunavecsén élő Varga Imre egy 400 évre visszatekintő juhász dinasztia leszármazottja. A település határában található Varga-tanya gazdája, összesen 150 hektárnyi földdel rendelkezik a környéken. Az idei tartós hőség őt sem kímélte: számos terményét nem tudja betakarítani, mert egész egyszerűen nincsen mit. Az infláció és a szárazság miatt jelenleg 2-3 éves lejtmenetet prognosztizál a gazdaságában, ezért is adta el meglévő állományából 220 darab bárányt exportra még július végén olasz felvásárlóihoz, mielőtt az agrárpiacon is teljesen instabillá válik a jószágok felvásárlási helyzete.

A magas takarmányár következtében a gazdálkodók nem tudják fizetni az állatok ellátását, ezért kényszerülnek sokan az értékesítésre.

Bebarangolva Imre földjeit, mindenhol elsárgult földekkel, elszáradt terményekkel szembesülünk, mintha egy apokaliptikus film díszletébe tévedtünk volna.

1. Imre földjein többek között napraforgót, őszi-tavaszi árpát, kukoricát termeszt

2. A kép bal oldalán található szójabab föld szinte teljesen elszáradt, jobb oldalán az elsárgult legelő mutat aggasztó képet

3. Imre az egyik szójababot próbálja kihámozni, hátha mégis érettnek minősül legalább ez a szem

4. A gazda kisebbek fia, Imi az elszáradt kukoricásban talált egy épen maradt kukoricát-édesapjának erre az évre 80%-os mínusza van a kiesett kukorica termény következtében, ez a szám országos szinten 90%-os kiesésre rúg

5. „Nagyon unom ezt a hőséget” - Vígh-Dudás Péter 1989 óta dolgozik juhászként, néhány éve pedig két másik munkatársa mellett Imre alkalmazásában, de ilyen kritikus meleg időjárással most szembesült életében először

6. A birkáknak naponta kb. 3 kilogramm körülii takarmányt kell enniük, Péternek ehhez 30 kilométert kell a jószágokkal sétálnia minden nap, hogy betevőhöz jusson az állat

7. A Varga tanyán több száz birkát tartanak, Imre július végén 220 darab bárányt tett mérlegre, majd adott el olaszországi felvásárlóihoz – a gazda ismer olyan magyar állattenyésztőt, aki még idén az egész 1700 darabos birkaállományát el kellett adja, mert már nem tudta őket elég takarmánnyal ellátni

8. A szárazság mellett az infláció is érzékenyen érintette Imre gazdáságát: a birka jelenleg eladhatatlan, mert nincsen takarmány

9. Az elmúlt évekkel ellentétben a tarlót idén nem kell gyomirtóval permetezni, mert nem jönnek elő a gyomnövények

10. Bár a kukorica rengeteg helyen elszáradt, Imre szerencséjére a táblák bizonyos részei egy mélyebb részen fekszenek, így könnyebben jutnak adott esetben vízhez

11. A lucernaföld tavaly ilyenkor már bebálázva állt, idén viszont a termőföld annyira elszáradt, hogy Imrének esélye sem lesz ezt idén kivitelezni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Ezer fős tömeg, Orbán ellenes mémek, dühös fiatalok - Képek az esti diáktüntetésről
A státusztörvény bevezetése ellen és a szabad oktatásért demonstrálnak a résztvevők.

Link másolása

Budapesten és 15 vidéki városban hirdettek tüntetést június 1-re. A státusztörvény bevezetése ellen és a szabad oktatásért demonstrálnak a résztvevők. Este fél hatra megtelt a József Attila utca a fővárosban, ezernél is többen vannak a helyszínen - írta a Telex.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
CÍMLAPFOTÓK
Testközelből: képeken a pénteki diáktüntetés legdrámaibb pillanatai
Az Oktogontól a tiltakozók a Lendvay utcai Fidesz székházhoz vonultak, ahol rendőrsorfal fogadta őket. Itt aztán megint elszabadultak az indulatok.

Link másolása

Pénteken újabb diáktüntetést hirdettek a Kossuth tére, ahonnan a résztvevők átvonultak az Oktgonhoz. A hivatalos porgram itt véget is ért, azonban sokan a Hősök terére, a Lendvay utcában található Fidesz székházhoz vonultak, ahol a rendőrsök sorfala fogadta őket.

Itt aztán megint elszabadultak az indulatok, és a tiltakozók többször is dulakodni kezdtek a rendőrökkel.

Egy idő után a készenlétisek azonban több csoporra bontották a tömeget, és patthelyzet alakault ki, a tiltakozók pedig lassan kezdtek elszivárogni. A demonstráció végül békés énekléssel ért véget a Fidesz székháznál.

Fotós kollégánk ott volt az események sűrűjében, a legjobb képeiből válogattunk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
Megható fotók: így emlékeztek Suhajda Szilárdra Budapesten
Több százan mentek el kedd este a Szemlőhegyi-barlanghoz, hogy némán, egy szál virággal vegyenek búcsút a Mount Everesten eltűnt hegymászótól.

Link másolása

Több százan vettek részt kedden este a Szemlőhegyi-barlang felett található hegymászó emlékhelynél azon a csendes megemlékezésen, amelyet Suhajda Szilárd emlékére szerveztek.

A szervezők korábban

azt kérték a résztvevőktől, hogy ne fekete ruhát viseljenek magukon, ezzel is emlékezve Szilárd színes egyéniségére és életszeretetére.

Ezt a résztvevők tiszteletben tartották, és sokan némán helyeztek el egy-egy szál virágot és mécseseket a hegymászó portréjához.

A szervezők arra is kérték a résztvevőket, hogy ha sokan lesznek, akkor adjanak lehetőséget az újonnan érkezőknek is, hogy lerójják tiszteletüket Szilárd előtt. Tudósítónk beszámolója szerint az emlékhelyzhez szabályos sor alakult ki, sokan várakoztak a parkhoz felvezető lépcsőnél, hogy feljuthassanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton vált gyakorlatilag biztossá, hogy Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást, miután a keresésére indult mentőcsapat nem találta meg az eltűnt hegymászót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Rockos majális: idén is megtelt a Tabán emberekkel és jó zenével
A blues és a rock jegyében telt május 1-jén a hetvenes évek óta hagyományos Tabán Fesztivál.

Link másolása

Többek közt a Beatrice, a Deák Bill Blues Band és a Mobilmánia is fellépett az idei Tabán Fesztiválon. A Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos területre idén is rengetegen kilátogattak, hogy a hetvenes évek óta hagyományos, magát a „főváros legnagyobb szezonnyitó, tavaszi eseményeként” meghatározó rockkoncerten ünnepeljék a majálist.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk