CÍMLAPFOTÓK

Togói gólyalábasok, önfeledt búcsúbulizók, Sziámi-koncert – Képek a Sziget utolsó napjáról

Fotósunk az első nap után az utolsón is végigkísérte a bulizókat gépével. Életképek a búcsúnapról.

Link másolása

Hétfőn éjjel véget ért a 28. Sziget Fesztivál. Idén mintegy 450 ezren buliztak Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválján. Bár az utolsó nap egyik vezető fellépőjének számító Sam Fender sokak csalódására az utolsó órákban betegségre hivatkozva lemondta nagyszínpadi koncertjét,

a fesztivál naponta több mint 150 koncerttel, előadásokkal, egyéb programokkal várta a fesztiválozókat. Idén 103 ország vendégei, 54 nemzet fellépőivel töltötték meg 6 napra a Hajógyári-szigetet.

Fotósunk az első nap után az utolsón is jelen volt, és végigkísérte, kinek mivel telt a búcsú. Fesztivállakók, fellépők, művészek és egy cseppet őrült emberek a szabadság szigetének búcsúnapján.

Togói gólyalábas akrobaták autentikus zenei kísérettel sétáltak végig a fesztivál utcáin
A pókembernek öltözött, Hollandiából érkező Nicolas sok éve tervezett már a Szigeten részt venni, legemlékezetesebb pillanatának a K-hídon való belépést említette az első napon
A nyári szárazságban több helyszínen locsolta a fesztivál személyzete a látogatókat
Az esti zárókoncertekre készülődő ír lány szerint a Sziget különleges atmoszférája semelyik írországi fesztiválhoz nem hasonlítható, ezért tért vissza ismét, immáron ötödik alkalommal hazánkba
A fesztivál utolsó napjára sokan érezhetően elfáradtak a napokig tartó folyamatos bulizásban
Sok látogató a Sziget legnagyobb problémájának a hatalmast port rótta fel, számos vendég kendőkben és maszkokban vett részt a fesztiválon
Alina Pash ukrán énekesnő több alkalommal a „Shame on Russia” mondatot skandálta az országában dúló háború miatt az orosz erőszak ellen

A hollandiai Utrechtből érkező Tom a fesztivál minden napján más színre festette a karjait, az utolsó nap a sárga-zöld kombinációjáé volt

Több fesztiválozó már délután elhagyta a Hajógyári-szigetet
A több tucat repoharat összegyűjtő, Ausztriából érkezett fiú első alkalommal volt a Szigeten. Legmarandóbb emléke az volt, hogy mindenki feszengés nélkül mosolygott a másikra
Alina Pash közönsége az Európa Színpadon
A brit Holly Humberstone akusztikus koncertje alatt többeknek meghitt pillanatokat szerzett
Neil Fallon, az amerikai Clutch együttes frontembere a FreeDome sátorban
Ez az ír lány „Dad” (Apa) transzparenssel készült fel arra az esetre, ha barátait elveszítené a programsorozat alatt
Az idei Szigetre holland és brit fesztiválozók mellett nagy számban érkeztek vendégek Írországból is
Sziámi koncertjén nem csak a fiatal generáció érezte remekül magát
Az amerikai Princess Nokiára rengetegen voltak kíváncsiak a FreeDome sátorban
Az izraeli Rachel egy 200 fős nemzetközi társasággal érkezett a Szigetre, aki minden nap látványos ruhákban bulizta végig a fesztivált
A légiakrobatákból álló spanyol Sacude társulat Euforia című előadása látványos előadással zárta a fesztivál utcaszínházának idei programját
A Sacude társulat Euforia című előadása látványos konfettiesővel zárult

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


CÍMLAPFOTÓK
Exkluzív: Megrendítő fotók II. Erzsébet temetési menetéről – fotósunk helyszíni képriportja
A megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is sikerült lefotóznia.
Fotók: Elek Krisztián - szmo.hu
2022. szeptember 20.


Link másolása

Hétfőn helyezték végső nyughelyére II. Erzsébet királynőt. Mint arról mi is beszámoltunk, a királyi család minden tagja megjelent a temetésén, a legifjabb családtagot, a négyéves Lajos herceget leszámítva. A királynő búcsúztatója mindenkiből mély megrendülést váltott ki.

A búcsúztatóra vonuló menetnél ott volt fotósunk is, aki megörökítette a megtört III. Károly királyt, a fegyelmezetten vonuló katonákat, zenészeket és a háztetőn őrt állók csoportját is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon a 2022-es állami tűzijáték és az ünneplő tömeg
Az egy héttel elhalasztott eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, a közönség látványos show-t kapott.

Link másolása

Egy héttel elhalasztva ugyan, de összességében a tervezett módon zajlott le a 2022-es államalapítási ünnepséghez kapcsolódó fő attrakció, az esti tűzijáték. A látványosságra sokan kíváncsiak voltak, láthatóan nem tántorította el az embereket, hogy az előrejelzés minimális esélyt most is adott egy Budapest feletti viharnak.

A mintegy 35 perces tűz- és fényjáték során uszályokról, bárkákról és két budapesti hídról mintegy 40 ezer pirotechnikai effektet – köztük római gyertyákat, üstökösöket, tűzmozsarakat és tűzijátékbombákat – lőttek fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotókon, ahogy búcsúznak a londoniak a királynőjüktől
Virághalom, zászlók és fényképek a Buckingham-palota előtt, II. Erzsébet fotója a kivetítőkön – egész London gyászba borult.

Link másolása

Egész Nagy-Britannia gyászba borult csütörtök este, miután a királyi udvar bejelentette, hogy meghalt II. Erzsébet királynő. A brit uralkodó 96 éves korában, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el.

Már aznap este rengetegen vittek virágot a Buckingham-palota elé, az elmúlt napokban pedig egymásra halmozták a gyászolók a mécseseket, a búcsúzó üzeneteket és a virágcsokrokat.

Londonban számos kivetőn és plakáton is a királynőre emlékeznek, akit egy hét múlva helyeznek végső nyugalomra.

Fotósunk képei a gyászoló fővárosból:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

CÍMLAPFOTÓK
A Rovatból
Fotók: így emelték le az esztergomi Bazilika egyik tornyát és harangját
Egy videón megnézheted és hallhatod, ahogy a harangot a kiemelése előtt még egyszer, utoljára megkongatják.

Link másolása

Leemelték az esztergomi Bazilika Déli-torony kupoláját, majd a harangot is kiemelték. A helyszínen ott volt a Kalandos Dunakanyar fotósa is, aki így számolt be a történtekről:

"Reggel zuhogó esőben kezdődtek a munkálatok, de mint az egyik építésvezetőtől megtudtuk, ez nekik nem akadály. Sokkal inkább az erős szél jelenthetett volna gondot, ezért állandóan figyelték a széllökéseket. Amíg az a daru épült, ami a kupolát emelte le, addig a magasban az utolsó simításokat végezték a munkások. Spaniferrel összefogatták a kupola vasszerkezetét, majd 4 darab 5 tonnás emelővel a megfelelő pontokon kicsit megemelték a kupolát. Ezután ipari alpinisták fogadták a daru köteleit a kupola tetejére felmászva, hogy azokat az előre kialakított lyukakon engedjék be a kupolába.

A sikeres emeléspróba után (ami abból állt, hogy a daru megfeszítette a kupolát tartó kötelet) jöhetett a kupola leemelése.

Ahogy zuhogó esőben és szélben indult a munkanap, úgy erre a kis időre kisütött a nap és a szél is elcsendesedett. Megkezdődhetett a kupola leemelése.

Ez egy nagy körültekintés igénylő folyamat volt és ehhez mérten csak nagyon lassan eresztették le a Déli-torony tetejét a földre.

Habár hatalmas felelősség egy ekkora súly mozgatása, viszont egy kis humorra mindig jutott alkalom. Így például az építészek külön meglepetés pólóval készültek az eseményre, amire ez volt írva: Le a kalappal. A hozzátartozó rajz pedig a tervezés során használt műszaki rajzból lett kiemelve és ekképpen méretarányos is.

Fotók a kupola leemeléséről:

Majd következett a harang kiemelése, de előtte még megkongatták:

Végül a harang is a földre került a kupola mellé:

Egy korábbi cikkünkből sok érdekességet is megtudhatsz a Bazilikáról:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk