hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

COP26: Hogyan változtathatják meg az életünket a klímacsúcson hozott döntések?

A glasgow-i klímacsúcson született megállapodás annyit ér, amennyire meg tudja változtatni az életünket. A BBC elemzője, Helen Briggs arról írt, mik azok a területek, amelyeken megérezhetjük a klímacsúcs döntéseit – már ha megérezzük.

Link másolása

hirdetés
Változás a közlekedésben

Elkerülhetetlen az elektromos autókra való áttérés. Ez akkor következhet be, amikor az elektromos autók ára nem lesz több, mint a mostani, hagyományos modelleké. Ez várhatóan a következő öt évben realitás lesz, ezen felül mind az autóbérlés, mind a használt piac is segít abban, hogy az e-közlekedésre átállás minél előbb megvalósulhasson. Sok országban már most is napirenden van a közösségi közlekedés e-járművekre való átállítása.

Eközben mások azzal érvelnek, hogy kevesebb autóra van szükségünk az utakon – a gyaloglás és a kerékpározás a nagyvárosokban reális alternatívája a gépjárműveknek.

Zöldebb ipar

Több mint 40 ország írta alá a szén fokozatos kivonását. Hasonlóan sokan elkötelezték magukat annak biztosítása mellett, hogy a tiszta energia legyen a legmegbízhatóbb és megfizethetőbb lehetőség otthonunk és vállalkozásaink energiaellátására.

A COP26-nak sajnos nem sikerült elérnie, hogy India és Kína teljesen hagyjon fel a szén alkalmazásával, de a glasgow-i bejelentések azt jelzik a piacnak, hogy érdemes befektetni a megújuló energiába.

hirdetés
Az otthonunk zöldebbé válhat

A napelemek és a hőszivattyúk előírássá válhatnak otthonunkban. Az új házakat eleve alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement és beton alternatívák felhasználásával építhetjük, régi épületeinket is energiahatékonyan korszerűsíthetjük.

Adott esetben a szélsőségesebb időjárásnak is ellenállóvá kell tenni lakókörnyezetünket.

Többet fizethetünk a szén-dioxidért

Életmódunk hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz, függetlenül attól, hogy importált élelmiszereket vásárolunk, vagy külföldi nyaralásra repülünk.

Az egyes termékek szén-dioxid-kibocsátásának költsége hozzáadódik az általunk fizetett árhoz, így, ha egy vállalkozás nem próbálja csökkenteni az eladott áruk előállításához szükséges szén-dioxid-kibocsátást, akkor az árak emelkedni fognak.

Ezt felismerve néhány nagyvállalat, például az Amazon, az Unilever és az Ikea már most biztosítani akarják, hogy az áruk szállítására használt teherhajók tisztább üzemanyaggal működjenek.

Több hely a természetnek

A természet szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a természeti világ helyreállításának szükségessége - az erdőktől a tőzeglápokig - glasgow-ban kiemelt helyen szerepelt a napirenden. Ha megfelelően tekintünk a természetre, segítünk annak regenerálódni, az segíteni fog nekünk is céljaink elérésében. Craig Bennett, a Wildlife Trusts vezérigazgatója szerint "Most új lendületet kap az erdők és más értékes élőhelyek védelme és a természet helyreállítása”.

Drágább étel?

Mind az esőerdők irtása, mind a nagyüzemi állattartás, valamint a pálmaolaj- és szójafogyasztás komoly környezeti károkat okoz. Ezek redukálásának viszont ára van.

Több mint 100 ország írta alá a glasgow-i vezetők erdőkről szóló nyilatkozatát, amelynek célja az erdőirtás megállítása.

Szakértők szerint az erőirtást teljesen nem lehet leállítani, amíg a környezetvédelmi szempontokat felülírják az alacsony árak. Csak a kereslet csökkenése vethet drasztikusan véget ezeknek a tevékenységeknek.

„A fogyasztóknak elkerülhetetlenül vállalniuk kell ezeknek a költségeknek egy részét, ha teljesíteni akarjuk a COP26 nyilatkozatot - többet fizetve és kevesebbet fogyasztva”

- mondja Toby Gardner, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet munkatársa.

A gondolkodásmód változása

Végezetül a BBC elemzője eljut a konklúzióhoz: Mindezen célok eléréséhez, tehát, hogy 1,5 fok alatt maradjon a felmelegedés mértéke, szükséges a társadalmi aktivitás, a közösségi médiában és a civil társadalomban egyaránt.

Matthew Hannon, a Strathclyde-i Egyetem kutatója szerint a nulla kibocsátásra való törekvés valószínűleg olyan előnyökkel jár, mint a tisztább levegő, a csendesebb utcák, valamint a jobb mentális és fizikai egészség.

„A zéró emisszióra történő átmenet végső soron boldogabb, egészségesebb életmódot eredményez” - mondja. "A kérdés tehát kevésbé az, hogy mit veszítek, inkább az, hogy mit nyerhetek” - idézi Helen Briggs.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
Jeladós PET-palackot dobtak a Tiszába és a Bodrogba, térképen követheted a szemét útját
Az egyik műanyag palack hihetetlen tempóban halad a megáradt folyón.

Link másolása

hirdetés

"Az áradó Tiszából és Bodrogból kivételesen nem kivettünk, hanem bedobtunk valamit" - írja a Pet Kupa közösségi oldala.

A környezetvédők már régóta szerették volna megtudni, hogy merre haladnak, adott idő alatt mekkora távot képesek megtenni a palackok, illetve miben akadnak el (ha elakadnak).

Ezért szombaton a Tiszába Tivadarnál és a Bodrogba Felsőbereckinél is jeladós palackokat dobtak a Hulladékmentes Tisza projekt keretében.

Ezek útját te is nyomon követheted ITT.

Bejegyzésük szerint a tiszai hihetetlen tempóban halad, egy nap alatt Tivadartól Tokajig jutott már.

VIDEÓ: A palack útnak indításáról

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Az évszázad végére már 180 évig is elélhetnek az emberek egy kutató szerint
A magas életkor azonban komoly hátrányokkal is együtt jár majd.
Fotó: Pexels/Pixabay - szmo.hu
2022. január 09.


Link másolása

hirdetés

2100-ra már akár 180 évig is elélhetnek az emberek a tudósok szerint - írja a Daily Star.

Léo Belzile, a kanadai HEC Montreal segédprofesszora szerint az évszázad végére megdőlhet a valaha élt legidősebb ember rekordja.

Ezt jelenleg Jeanne Calment, egy francia nő tartja, aki 1997-ben, 122 éves korában hunyt el. Jelenleg több mint egy tucat embert tartanak számon, akik 110 évesnél idősebbek.

Belzile szerint az emberi élettartamnak nincsen bizonyítható felső határa, és “tovább terjedhet, mint azt az eddig élt egyének élettartama alapján feltételezzük, vagy amit a jelenlegi orvosi technológia használatával megszoktunk.”

Ugyanakkor hozzátette, a minél hosszabb élettartamot hajszoló idősek nagy terhet róhatnak a társadalomra. Megnövekedhetnek például az ellátási költségek, hiszen az extrém időskor számos betegséget hoz magával.

hirdetés
Másfelől a nyugdíjrendszert és a szociális hálót is leterheli, ha minden eddiginél több idős ember támaszkodik majd rá, míg az aktív, adófizető polgárok száma csökken.

A Nemzetközi Hosszú Élet Adatbázis, ami nyomonköveti a legalább 110 éves korukig élő embereket, úgy találta, hogy 50 éves kor fölött egyre növekedik az elhalálozás kockázata, ám 80 éves kor körül jelentősen lecsökken. 110 éves korban már 50 százalék az esélye, hogy az illető a következő évben elhalálozik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Alig téved az emberi agyhullámokban olvasni képes kínai robot
Idővel óriási lökést adhat az összeszerelésben érdekelt ipari vállalkozásoknak a kínai tudósok találmánya.

Link másolása

hirdetés

Futurisztikus robotot mutattak be Kínában, ami a tudósok szerint 96 százalékos pontossággal "olvas" az emberek gondolataiban - írja a Daily Star. A viselhető szerkezet elektródák beültetése nélkül képes érzékelni az agyhullámokat.

Az egyik kínai egyetemen fejlesztett "gondolatolvasó" robot egy fejfedőből áll, melyhez a karokhoz csatlakozó érzékelő kapcsolódik. Ezek küldik a jeleket a viselő karjára a végrehajtandó utasításokkal. A robot "szinte azonnal" képes követni az agyból induló parancsokat, ezért a technológia igazi áttörés lehet a jövőben.

Az egyik kínai tudományos folyóiratban publikált eredményekkel kapcsolatban a kutatás vezetője megjegyezte, hogy

a termékek összeszerelése terén fontos szerepet kaphatnak idővel ezek a robotok.

Dong Yuanfa hozzátette: a gondolatolvasó robotot már nagy sikerrel, több száz órán keresztül tesztelték is ebben a munkakörben.

hirdetés

Az eredmények pedig lenyűgözők, mivel a szerkezetek 70 százalékban hibátlanul követték a munkások utasításait, bár "nagyon kellett koncentrálniuk", hogy az agyhullámból kiinduló üzenetek olvashatók legyenek a robotoknak. A tudományos lap megjegyzi, további tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia ténylegesen használható-e egy gyárban. Ennek elsősorban az az oka, hogy eddig minden próbaüzemet laboratóriumban végeztek.

Kína a közelmúltban jelentette ki, hogy az "okos gyártásban" világelsők szeretnének lenni. Ennek részeként pedig a kormány tervei alapján 2025-ig a robotikai innováció globális központjává válna az ország.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
Hiánypótló „lejárati útmutatót” állított össze a Nébih
A csomagolt termékeken található lejárati dátum után is sokszor még mindig fogyasztható a termék, pazarlás lenne kidobni.

Link másolása

hirdetés

A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja - írták hivatalos oldalukon.

Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, hogy valóban fogyasztható-e a termék.

A Nébih mindenkit bátorítani szeretne arra, hogy tegye meg ezt a kevés plusz ellenőrzést, hiszen még rengeteg étel megmenthető. Évente több tonna élelmiszer kerül a szemétbe, aminek nagy része még fogyasztásra alkalmas lenne.

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható – tette hozzá a Nébih.

Egy doboz konzerv vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még. A száraztészta, bontatlan szószok és az UHT tej pedig a dátum után még akár 9 hónap után is fogyasztható. A teljes diagram itt látható:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: