JÖVŐ
A Rovatból

Arra ébredtünk, hogy 8 milliárdan lettünk a Földön! Milyen következményekkel jár ez?

A Homo sapiens megjelenésétől nagyjából 300 ezer év telt el, mire a Föld népessége elérte az 1 milliárd főt. És mindössze 11 év kellett ahhoz, hogy 7 milliárdról 8 milliárdra nőjön.
Címlapkép: NASA - szmo.hu
2022. november 15.


Link másolása

Bár a nyolcmilliárdodik ember megszületésének pontos idejét senki sem tudhatja, az ENSZ november 15-ét nyilvánította ennek napjává. A 8 milliárd óriási szám, azonban hozzá kell tenni, hogy 1950 óta most növekszik a leglassabb ütemben a Föld lakossága. 2020-ra ez a növekedés évi 1% alá esett. Az ENSZ legújabb előrejelzései szerint a világ népessége 2030-ban körülbelül 8,5 milliárd, 2050-ben pedig 9,7 milliárd lehet.

A emberiség lélekszáma a 2080-as években érheti el 10,4 milliárd fős csúcsot, és ezen a szinten maradhat egészen 2100-ig.

A lassuló növekedés oka, hogy számos országban - köztük Magyarországon - jelentősen csökkent a termékenység. Ma a világ népességének kétharmada olyan országban vagy területen él, ahol egy nő átlagosan 2,1 gyereket szül. Ez mindössze a népesség szinten tartásához elég. A globális születés ráta alig van efölött, jelenleg 2,3.

A változások már elérték Kínát is, amely két évezred után először, 2023-ban elveszítheti a Föld legnépesebb országának címét. India népességszáma ugyanis nemsokára felülmúlja Kínáét, ahol az 1980-ban életbe lépett, egy gyermeket engedélyező politika előtt is már folyamatosan csökkent a születések száma. A jobb oktatás és a karrier reményében egyre több kínai nő késlelteti a szülést. Ez drámai változásokhoz vezetett, amit a koronavírus-járvány csak felgyorsított. 2020-ban már 45 százalékkal kevesebb gyermek született Kínában, mint 2015-ben, és az ottani 1,16-os születési ráta jóval alacsonyabb, mint például az Egyesült Államokban.

De Európában sem nagyon más a helyzet: az ENSZ szerint 2050-re Bulgária, Lettország, Litvánia, Szerbia és Ukrajna lakosságszáma is 20 százalékkal, vagy ennél is nagyobb mértékben csökkenhet.

Máshol ennek épp az ellenkezője okoz problémát.

A már említett India jelenleg több mint 1,39 milliárd embernek ad otthont. 2060-ra a lakosság száma elérheti az 1,65 milliárdot. Ez a növekedés a Guardian szerint óriási nyomást gyakorol majd az ország gazdasági stabilitásra és a társadalomra. A népességnövekedés egyharmada ugyanis mindössze két északi államból, Biharból és Uttar Pradeshből származik majd. Uttar Pradeshben az átlagéletkor már most is 20 év, és több mint 3,4 millió fiatal munkanélküli. Biharban pedig az év elején zavargások törtek ki, miután több mint 12 millióan jelentkeztek az indiai vasutak által meghirdetett 35 ezer állására.

A globális népesség 2050-ig várható növekedésének több mint fele nyolc országban összpontosul: a Kongóban, Egyiptomban, Etiópiában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában.

Különösen gyors a növekedés a Száhel övezetben. Nigériában például az átlagéletkor mindössze 17 év. A jelenlegi 216 milliós ország lakossága egyes becslések szerint a 21. század végére megnégyszereződhet. A National Geographic szerint ez azt jelentené, hogy több ember élne ott, mint az Egyesült Államokban vagy Kínában, amelynek tízszer több földje van.

„A népesség gyors növekedése megnehezíti a szegénység felszámolását, az éhezés és az alultápláltság elleni küzdelmet, valamint az egészségügyi és oktatási rendszerek lefedettségének növelését” – mondja Liu Zhenmin, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

Ott, ahol javul az oktatás és az egészségügyi ellátás minősége, valamint csökken a nemek közötti hátrányos megkülönböztetés, csökken a termékenységi szint is. A legtöbb szubszaharai afrikai országban, valamint Ázsia, Latin-Amerika és a Karib-térség egyes részein épp ennek köszönhető, hogy növekszik a munkaképes korú (25 és 64 év közötti) népesség aránya, javítva ezzel ezeknek a térségeknek a gazdasági kilátásait.

Közben a születéskor várható élettartam globálisan 2019-ben elérte a 72,8 évet, ami 1990-hez képest 9 évnyi javulást jelent. Az előrejelzések szerint 2050-re a várható élettartam 77,2 év lehet.

Az előrejelzések szerint a 65 évesnél idősebbek aránya a 2022-es 10 százalékról 2050-re 16 százalékra emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy megduplázódhat az idősek száma.

Az elöregedő társadalom főleg a fejlett országokban okozhat gondokat, ott, ahol mindez kevés születéssel párosul. Az új helyzethez hozzá kell majd igazítani az egészségügyi, gondozási és társadalombiztosítási rendszereket.

Ezeknek az országoknak munkaerőhiánnyal kell szembenézniük, és azzal, hogy miközben egyre több az idős, egyre kevesebb azoknak a száma, akiknek a befizetéseiből az időseket el kellene tartani.

A globális népességrobbanás ugyanakkor a túlfogyasztással párosulva azzal fenyeget, hogy kimerülnek a bolygó erőforrásai.

Az óceánokat a túlhalászás és az emberi tevékenység okozta szennyezés veszélyezteti. A mezőgazdaság terjeszkedése és a fa iránti igény miatt rohamosan csökken az erdős területek száma, és szűkül a vadon élő állatok rendelkezésére álló tér. A levegőt fosszilis tüzelőanyagokkal szennyezzük, ami klímaváltozást indított el. Ez pedig hatással van a biológiai sokféleségre, az élelmezésbiztonságra, az ivóvíz hozzáférhetőségére, a tengerszintekre és még egy sor olyan dologra, ami alapvetően befolyásolja az élet minőségét mind a nyolcmilliárd ember számára.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Megkezdték a világ első napelemes autójának sorozatgyártását
Portugáliában akár hét hónapig is lehet közlekedni hálózati töltés nélkül a napelemmel szerelt elektromos autóval.

Link másolása

Elkezdődött a világ első napelemmel hajtott autójának sorozatgyártása, írja a Bloomberg. A holland Lightyear startup első modellje, a Lightyear 0 olyan elektromos jármű, mely közvetlenül a napfényből állítja elő a haladáshoz szükséges energiát.

A vállalat a Valmet Automotive Oyj finnországi üzemében ezer kocsi legyártását tervezi, kezdetben heti egy jármű összeállításával számolva. Lex Hoefsloot vezérigazgató a lapnak elmondta, hogy a termelésnek a jövő év második felére el kell érnie a heti ötöt. A Lightyear mérföldkőnek számító autójára már 150 előrendelést kapott annak ellenére, hogy a típus ára meglehetősen borsos: a kezdőár 250 ezer euró, vagyis 103 millió forint.

A motorháztetőn és a tetőn átívelő, összesen 782 napelemmel felszerelt elektromos autó nyáron Amszterdamban két hónapig, Portugáliában pedig akár hét hónapig is képes hálózati töltés nélkül közlekedni. A csillagunkból származó energia naponta akár 70 kilométerrel is megnöveli a jármű hatótávját.

Hoefsloot szerint először az energiatermelő eszközök nagy méretével küzdöttek meg, majd a befektetőkeresés sem volt egyszerű az új technológia iránti bizalmatlanság miatt. A Lightyear végül szeptemberben jutott 81 millió euróhoz (33 milliárd forint) egy holland vezetésű társaságtól.

A startup már javában fejleszti második autóját. A Lightyear 2 gyártása várhatóan 2025-ben kezdődhet el, és már több autómegosztó vállalat is érdeklődik a jóval olcsóbb, várhatóan 30 ezer euró (12,3 millió forint) körüli áron érkező kocsik iránt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
JÖVŐ
A Rovatból
Álpornót készítettek Billie Eilish arcával mesterséges intelligenciával, milliók látták, mire a TikTok letiltotta
A deepfake felvétel már 11 millió megtekintésénél járt, mire négy nap után levették platformról. Az eset rávilágított, hogy komoly problémák vannak a TikTok algoritmusával.

Link másolása

Gyorsan elterjedt a TikTokon egy deepfake videó Billie Eilishról: a képeken az énekesnő arcát pornós lányok testére retusálták, feltehetően valamilyen mesterséges intelligenciát használó alkalmazás segítségével - írja a Vice.

A feltöltőnek ekkor már 76 ezer követője volt, az Instagramjáról pedig több mint kétezren osztották tovább a képeket. Insta-sztorikban még több manipulált képet osztott meg Eilishről, azt ígérve, hogy 20 dollárért láthatják a „cenzúrázatlan” fotókat is.

A videó 11 millió megtekintésnél járt, mire a TikTok négy nap után le nem vette a platformjáról, mivel megsértette a szexuális zaklatást tiltó előírásaikat.

A galéria viszont annak ellenére került az ajánlott tartalmak közé, hogy a TikTok saját irányelveinek nem felelt meg, miszerint nem elfogadhatók a túlszexualizált tartalmak.

Az elmúlt hetekben nagyon népszerűek lettek az olyan alkalmazások, mint a Lensa és a Midjourney, amikkel az emberek saját képek alapján lehet létrehozni különböző avatarokat. Az appok ellen viszont több nő is felszólalt már, hogy túlságosan szexuális jellegű képeket hoznak létre.

Az énekesnő korábban már beszélt arról, hogy mennyire nehéz volt a nyilvánosság előtt felnőnie, illetve hogy az egyik dalát, a Your Powert is több olyan ember inspirálta, akik visszaéltek a hatalmukkal vele szemben.

2019-ben pedig azt is elárulta, hogy a jellegzetes bő ruháit pont azért hordja, hogy ne kritizálják a testalkatát. „Senki sem szólhat be, hogy túl vékony, nem elég vékony, túl lapos a segge, túl nagy a segge stb. Nem mondhatják, mivel nem tudják” - nyilatkozta.

Az eset arra is rávilágított, hogy komoly problémák vannak a TikTok algoritmusával, illetve gyorsabban ki kellene szűrniük a szexuális és deepfake-tartalmakat.

A jelenség ugyanakkor nem egyedi, több nővédő szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen típusú, módosított videók és képek az online zaklatás egyik formáját jelentik, sokszor ártó szándékkal készülnek, az algoritmus miatt pedig sok emberhez el is jutnak.

A kérdéssel már a brit kormány is foglalkozik: novemberben jelentették be, hogy egy új törvénycsomag részeként büntethetővé akarják tenni a beleegyezés nélkül készült, pornográf deepfake tartalmak megosztását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
A Rovatból
Egymillió embert figyelmeztetett előre a Google egy földrengésre, és ez csak a kezdet
A legtöbben percekkel azelőtt megkapták a figyelmeztetést, hogy mozogni kezdett a föld. Mindez egy komoly földrengésnél életeket menthet.
Fotó: Rawpixel - szmo.hu
2022. december 20.


Link másolása

Október utolsó hetében a közepesnél erősebb, a Richter-skála szerinti 4,8 fokos földrengés rázta meg Kaliforniát. A San Franciscó-i öböl térségében tartózkodó több mint egymillió embernek azonban nem kellett megvárnia, hogy megmozduljon a lábuk alatt a föld, már előzőleg – igaz, csak percekkel, másodpercekkel korábban - értesültek róla Android telefonjaiknak köszönhetően.

„Hamarosan földmozgást érezhetsz” – ilyen és hasonló üzenetek érkeztek a készülékekre.

A földrengések általában ember számára látható-érezhető előjel nélkül érkeznek (az állatok, köztük a kutyák és a macskák érzékszervei előbb kapcsolnak), éppen ezért sokszor nincs idejük védett helyre vonulni. Ezt a kiszámíthatatlanságot próbálják az ilyen riasztások némileg enyhíteni – írja a WIRED.

A riasztást a USGS-hez tartozó ShakeAlert adatai alapján adták ki. Ez a rendszer már a földrengés első jelei alapján riasztja az állami szerveket.

A földrengések ugyanis általában enyhébb szeizmikus hullámokkal, úgynevezett P hullámokkal kezdődnek. Ezeket nem mindenki érzi, de a USGS 1300 darab szenzora igen.

Amikor négy szenzor egyszerre működésbe lép, riasztást küldenek egy adatfeldolgozó központba. Az adatok alapján ShakeAlert rendszere megállapítja, hogy várhatóak-e erősebb S hullámok, amelyek már képesek komoly károkat okozni, vagy akár emberi áldozatokkal is járhatnak. Ha igen, akkor beindul széleskörű riasztás.

A Google októberben ezt a riasztást továbbította azoknak, akik a térségben tartózkodtak, és akinek Androidos mobilja volt. Mindezt anélkül, hogy bármilyen applikációt letöltöttek volna.

A rendszernek persze vannak korlátai. A S hullámok gyorsan megérkezhetnek. Minél közelebb van valaki a földrengés epicentrumához, annál kisebb az esély arra, hogy riasztást kapjon, még mielőtt maga is megérezné a földmozgást.

A USGS szenzorai drágák és elsősorban az amerikai nyugati partot fedik le. Ezen kívül az első földrengéserősség-mérések csak előzetes adatnak tekinthetőek, tehát nem feltétlenül pontosak. Az említett Android-riasztás 4,8 fokot jelzett, a későbbi mérések már 5,1-et.

A Google dolgozik egy másik technológiai megoldáson is, amellyel miniatűr földrengés-szenzorokká alakítaná át okostelefonokat. A legtöbben van ugyanis akcelerométer, vagy más néven gyorsulásmérő. Ez érzékeli a különböző mozgásokat, például ez alapján vált a telefon álló- vagy fekvőképre. De ezeket használják a különböző mobilos játékok is a mozgás érzékelésére, például az autósjátékok annak megállapítására, hogy balra vagy jobbra forogjon a kormány.

A akcelerométer az elképzelés szerint felfoghatná egy földrengés jeleit is. Ha bekapcsol, a telefon üzenetet küldene egy központi szerverre, meghatározva a riasztást kiadó mobilok pontos helyét, ami alapján riaszthatnák a többi mobiltelefon-tulajdonost is.

A telefonok átalakítása földrengésjelzőkké sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldás lenne, mint 3 méter mélységben szenzorokat elültetni a földrengés-veszélyes zónákban.

Igaz, működésükhöz az kell, hogy a telefonok gazdái közel legyenek a földrengés helyszínéhez, és az így kiadott riasztás később érne el a tömegekhez, pedig ilyenkor minden másodperc számít.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

JÖVŐ
Tömeges kihalást jósol 2100-ra egy szuperszámítógép
A ma született gyerekek lehetnek az utolsó generáció, akik még láthatnak élőben elefántot vagy koalát.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 19.


Link másolása

Elég borúlátó jövőt jósol már az évszázad végére egy szuperszámítógép: e szerint 2100-ra már az állatok és növények egynegyede el fog pusztulni - írja az UNILAD.

A számítógép által alkotott tudományos modell azt jelzi előre, hogy 2050-re már a növény- és állatfajok 10 százaléka eltűnik. A jóslat alapján a ma született gyerekek lehetnek az utolsó generáció, akik még láthatnak például elefántokat vagy koalákat.

A tudósok szerint a Föld a hatodik tömeges kihalás felé tarthat, amelyet például a klímaváltozás és a megváltozott földhasználat okoz. A korábbi kihalást előrejelző modellek még nem vették figyelembe az úgynevezett "együttes kihalásokat", vagyis azt, hogy úgy is kihalhatnak fajok, ha a túlélésükhöz szükséges faj eltűnik. Például egy ragadozó faj elveszíti a fő táplálékának számító fajt a klímaváltozás miatt. Vagy egy parazita már nem talál gazdatestet az erdőirtás miatt, egy virágos növény pedig a túl meleg időjárás miatt maradhat beporzók nélkül.

A mostani modellt megalkotó szuperszámítógép - amely Európa egyik legerősebbje - viszont már a biológiai sokféleségre gyakorolt másodlagos hatást is belekalkulálta a számításaiba, és meg is becsüli az egyes fajok kihalásának hatását a helyi táplálékhálóra. Az eredmények szerint a táplálékhálózaton belüli kapcsolódások tovább fokozzák a biológiai sokféleség csökkenését.

„Azok a gyerekek, akik most születnek és megérik a 70 éves kort, arra számíthatnak, hogy több ezer növény- és állatfajt láthatnak eltűnni az orchideáktól kezdve a legkisebb rovarokon át az olyan állatokig, mint az elefánt vagy a koala. Mindezt egyetlen emberi élet alatt”

- mutat rá a kutatás szerzője, Corey Bradshaw, az ausztráliai Flinders University tudósa.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk