hirdetés

FELFEDEZŐ

Videón a naprendszer legnagyobb korcsolyapályája, ami egy marsi kráterben van

A Korolev-krátert borító hatalmas jégpáncélról speciális drónvideó készült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.

hirdetés

Speciális drónvideó készült a Marson található Korolev-kráterről, amit akár a naprendszer legnagyobb korcsolyapályájának is nevezhetünk, írja a Gizmodo.

A bolygó északi részén található kráter 82 kilométer széles és közepén 1,8 kilométer mély. Nevét egy orosz rakétatudós, Szergej Korolev után kapta a hatalmas képződmény, melynek

belsejét ránézésre vastag, fehér hótakaró borítja, ami valójában a természetes hidegcsapda miatt soha el nem olvadó jég.

A gigantikus egybefüggő jégfelületről drónvideót készített az Európai Űrügynökség (ESA). A háromperces filmet a bolygó körül 17 éve keringő Mars Express nevű űrszonda két évvel ezelőtt készített öt különálló képcsíkjából fűzték össze.

A felvételeket nagyfelbontású sztereo fényképezőgéppel (HRSC) rögzítették. A fotókat a környék topográfiai adataival egyeztették, ezután készült csak el a teljesen méretarányos háromdimenziós animáció. A kész filmen még javították a színeket, hogy egy az egyben azt kapjuk vissza a videóban, amit szabad szemmel is láthatnánk, ha a döbbenetes méretű kráter felett repülnénk el.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk