FELFEDEZŐ

Kicsinálta a por a NASA Mars–szondáját

Az InSight így is kétszer annyi ideig működött, mint eredetileg tervezték a tudósok.

Link másolása

Már nem tudják elérni a földi irányítóközpontból az InSight Mars-szondát, írja a Unilad. A napelemekkel működő berendezésre az évek alatt vastag porréteg rakódott le, emiatt már képtelen a működéséhez elegendő energiát termelni.

Az elsősorban szeizmikus vizsgálatokat végző szonda 2018. november 26-án landolt a szomszédos bolygón. Működését eredetileg csak két évre tervezték, vagyis így is jóval túlteljesítette előzetesen kalkulált szolgálati idejét. Az InSight utolsó fotóját december 11-én készítette és küldte a Földre, legutóbb négy nappal ezután léptek kapcsolatba a szondával.

Az eszköz december 18-án már nem válaszolt a földi rádiójelekre, ez pedig azt jelentheti, hogy napelemei végleg lemerülhettek.

Az InSight utolsó fotója a Twitteren is elérhető. A posztszövegben már utaltak arra a mérnökök, hogy a szerkezet napjai meg vannak számlálva, egyúttal el is köszöntek a szonda nevében a követőktől.

Nem az InSight az első szonda, aminek működését a marsi por lehetetleníti el: 2018-ban az Opportunity végét okozta egy óriási porvihar. Egyébként éppen az ilyen hatalmas viharokban bízhatnak még a NASA szakemberei, hogy hátha a szél kellően megtisztítja az InSight napelemeit. Ennek megfelelően időről időre megpróbálnak majd kapcsolatba lépni az egyelőre elérhetetlen szondával.

A NASA-nak még két aktív marsjárója maradt a bolygón.

Szerencsére a Curiosity és a Perseverance nem napelemekkel, hanem nukleáris meghajtással működik, így nem okoz gondot számukra a jelentős mennyiségű por.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Egyetlen foga maradt egy férfinak, aki négy éve nem kap időpontot a fogorvoshoz Liverpoolban
George Glinos ezért egy idő után saját maga vette kezelésbe a fogait. Már tizenegyet ki is húzott.

Link másolása

Már tizenegy fogát húzta ki egy liverpooli férfi, aki évek óta nem kap időpontot az államilag finanszírozott fogorvoshoz, írja a Liverpool Echo. George Glinos körülbelül négy éve vette saját kezébe a fogászati kezelését, amióta hiába próbál bejutni a szakrendelésre.

Amikor eljön az idő, a férfi teletömi magát fájdalomcsillapítókkal, majd kihúzza egy fogóval. Előtte heteket vesz igénybe, hogy a beteg fogat kellően meglazítsa.

A 67 éves férfi egy fiolában gyűjti az eltávolított fogakat. Glinos minden hónap első napján felhív néhány fogászatot, de sehol nem akarnak új beteget fogadni. A férfi szerint a fogainak helyzete kihatással van az egész életére. Mostanra csak egyetlen foga maradt, de ha azt is elveszíti, akkorá már rágni is képtelen lesz, és maradnak a bébiételek.

George Glinos már most sincs könnyű helyzetben: a nem kellően alaposan megrágott ételek miatt gyakran fáj a hasa, lelassult az emésztése. A helyzet már csak azért is kilátástalan, mert az idős férfi nem engedheti meg magának, hogy magánegészségügyben dolgozó fogorvost keressen fel.

A brit egészségügy (NHS) senkinek sem javasolja az önkezelést. Ugyanakkor elismerik, hogy a koronavírus-járvány óta különösen az ország északnyugati részén gondok merültek fel az államilag finanszírozott fogászati kezelésekben. A környék fogorvosai elsősorban a sürgős eseteket tudják csak kezelni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
Többször szellentett élő adásban a BBC reggeli műsorának egyik vendége, a műsorvezetők röhögőgörcsöt kaptak
Talán még soha nem beszélgettek tévéműsorban olyan vidáman a rákról, mint csütörtök reggel a BBC-n.

Link másolása

Még a házigazdák is belepirultak, amikor a BBC reggeli műsorának egyik vendége többször is szellentett a csütörtöki élő adásban, írja a Daily Star. Naga Munchetty és Charlie Stayt

alig bírták visszafojtani a nevetést, amikor a stúdióban szüleivel vendégeskedő csodababa pukizni kezdett.

Heidi akkor jött világra, amikor anyukája és apukája is daganatos betegséggel küzdött. Röviddel a kislány fogantatása előtt az apukánál Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak, és azt mondták neki, hogy a kemoterápia befolyásolhatja a termékenységét. Nem sokkal később a felesége a terhesség 21. hetében tudta meg, hogy non-Hodgkin limfómája van. Szerencsére Jamesnél és Bethanynál is visszahúzódott a daganat, a kislány pedig teljesen egészségesen született.

Rögtön a beszélgetés kezdetén a kisbaba szellentett egyet, amin azonnal derültek a műsorvezetők, és egyúttal köszöntötték is a nézőket.

A kislány ezután sem hagyta abba az eregetést, és többször lehetett még hallani az összetéveszthetetlen hangokat a beszélgetés közben.

A két műsorvezető megjegyezte, hogy még soha nem beszélgettek röhögőgörcs közepette egy olyan komoly témáról, mint a rákbetegség. A szellentésáradatot a nézők is kiszúrták. A Twitteren valaki egyenesen szívmelengetőnek nevezte azt a néhány percet, amikor a szomorú téma közben a kisbaba tudtán kívül ellopta a show-t.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
Elvis Presley szerepel a Reszkessetek, betörők! egyik jelenetében az összeesküvés–hívők szerint
A feltételezések szerint a scrantoni repülőtéren bukkan fel a zenész egy pár másodperces cameo erejéig.

Link másolása

Egyes összeesküvés elmélet rajongók szerint Elvis Presley szerepel az egyik legnépszerűbb karácsonyi filmben, írja a LADbible. Mindezt úgy, hogy a Reszkessetek, betörők! első részét 1990-ben mutatták be, vagyis 13 évvel a zenész halála után.

A szóban forgó jelenet 58:42-től kezdődik a filmben, amikor Kevin anyukája a scrantoni repülőtéren szembesül azzal, hogy nem jut haza szentestére Chicagóba.

A repülőtéri alkalmazott és az egyre jobban bepöccenő anyuka beszélgetésének hátterében ácsorog egy szakállas férfi, aki kísértetesen hasonlít Elvisre.

Mivel egyre közelebb van a karácsony és ennek megfelelően újra előkerült a film, a közösségi oldalakon is újra téma Elvis állítólagos cameója. Sokak szerint a férfi annyira hasonlít a memphisi zenészre, hogy biztosan ő az. Mások azonban egyszerűen nevetségesnek tartják a feltételezést.

Az elmélet a filmkészítőkhöz is eljutott. Chris Columbus rendező és a Kevint alakító Macaulay Culkin még a vígjáték audiokommentárjában is szóba hozták az Elvis-összeesküvést, és jót nevettek rajta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
„Mocskos vén fráter” – Használt női bugyival viccelték meg a nagypapát, de a nagymama találta meg
Valójában csak az unokája tréfálta meg az idős bácsit. Arra nem számított, hogy a nagymama veszi át a kínos küldeményt.

Link másolása

Videóra vették, ahogy a családja előtt szégyenül meg egy 70 éves brit nagypapa, írja a LADbible. A bácsi nevére ugyanis használt női bugyit kézbesített a posta. Hiába tagadta, hogy köze lenne a rendeléshez, a felesége nem hitt neki.

„Mocskos vén fráter” – mondja a videóban a felpaprikázott asszony Grahamnak, aki váltig állítja, hogy nem az övé a küldemény. Nála négy évvel idősebb felesége azonban nem tágít és azonnal magyarázatot követel a pikáns csomagra, amit egyértelműen a férje nevére címeztek.

A bácsi tanácstalanul forgatja a borítékot, és láthatóan nem ért semmit. Végül kiderül, hogy az egész jelenetet videózó unokájuk tréfálta meg Grahamet, amikor az ő nevére rendelte a soha nem létező szexi ruhadarabot. Az átverés hirdetésébe az interneten botlott bele, és úgy döntött, hogy megtréfálja nagypapáját.

Alex csak azt nem vette számításba, hogy a nagypapát megelőzve a nagymama kezébe jut először a csomag. Ekkor döntött úgy, hogy videóra veszi a kialakulóban lévő családi botrányt.

A valójában használt fehérneműt nem tartalmazó borítékon további kényes feliratok is olvashatók. Kiderül ugyanis, hogy a megrendelő kérésének megfelelően 48 órán át folyamatosan viselt bugyit rejt a csomagolás, és mivel ez már a heti második rendelés volt, a következőt ingyen kapja.

Graham és Carol már több mint ötven éve házasok. A férfi elmondása szerint ennyi idő alatt ki kellett volna derülnie, ha ehhez haosnló prverziói lennének. Az asszony szerint a tréfa végeredményben jól sült el. Bár először alaposan bepöccent, végül elolvasta a borítékban található levelet és ő is csak nevetett a tréfán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk