FELFEDEZŐ

Üres, léghűtéses luxusstadionok maradnak a sivatagban a foci vb után, környezetszennyező és fenntarthatatlan monstrumok

Szénsemlegességet és az eddigi legzöldebb labdarúgó-világbajnokságot ígérte Katar. Az adatok alapján ez nem jött össze.

Link másolása

Egyes környezetvédők úgy vélik, hogy a fogadalmak ellenére a katari focivébé kifejezetten környezetkárosítóra sikerült, írja a 24.hu. A lap szerint „a fenntarthatóság inkább marketingcélokat szolgált, a valódi környezetvédelmi szempontok nem igazán kerültek előtérbe” az idei tornán.

Az utóbbi években világszerte egyre fontosabbá vált a klímaváltozás elleni harc, a katari rendezők ezért is hirdettek teljesen szénsemleges világbajnokságot. Ezt többek között energiahatékony infrastruktúrával, alacsony emissziójú közlekedéssel és fenntartható hulladékgazdálkodással akarták elérni.

A Carbon Market Watch környezetvédelmi nonprofit szervezet azonban megkérdőjelezte a vébére kidolgozott szén-dioxid-tanúsítványi szabvány hitelességét. A csoport a publikáció végkövetkeztetésben arra jutott, hogy a vébé emissziója jóval magasabb lesz az előzetesen kalkuláltnál. A FIFA és a lebonyolítástért felelős katari bizottság természetesen tagadta a vádakat, a tornával járó kibocsátást állítólag nemzetközileg elismert és tanúsított szénkreditek révén ellensúlyozzák majd.

Az eredetileg nyári hőségbe tervezett torna stadionjai kivétel nélkül légkondicionáltak. Később éppen a nyári hónapokban 40 fokot is meghaladó hőség miatt döntött végül a FIFA a téli lebonyolítás mellett. Azonban még így is akadtak olyan mérkőzések, ahol 32 fokos meleget mértek.

A Carbon Market Watch szerint a hatalmas létesítmények megfelelő hőmérsékleten tartása önmagában jelentős szén-dioxid-kibocsátást idézett elő.

Arról nem is beszélve, hogy a stadionok hasznosítása a világbajnokság után továbbra is kérdéses. Ugyan a 974 arénát darabokra szedik, de az egységek elszállítása és újbóli felállítása is kibocsátást idéz elő. A többi stadionnak pedig csökkentik a kapacitását, ám a várható kihasználtság jócskán elmarad majd a befogadóképességtől.

A szervezők jelentései alapján a beruházások csupán a torna emissziójának 5,5 százalékát adják, 206 kilotonna szén-dioxid egyenértéket a hat új, állandó arénára kötöttek le. A Carbon Market Watch számításai ugyanakkor azt mutatják, hogy az érintett stadionok kibocsátása ennek közel nyolcszorosa lehet, az építkezések teljes emisszióját pedig messze alábecsülték.

Ezen felül további fokozta a környeztevédelmi aggályokat az ország kis méretéhez képest megjelenő rengeteg turista és közlekedésük. A kényelmes utazás érdekében a Qatar Airways például sűrítette járatait. Ha mindez nem lenne elég, akkor a torna egyik szponzora a világ egyik legnagyobb olajvállalata, a QatarEnergy volt.

A cikk végén a lap arra a következtetésre jut, hogy az egyhónapos sportesemény „remek példa azokra a szépen csomagolt zöld látszatintézkedésekre, amelyekkel világszerte nem egy kormány, vállalat és egyéb szervezet próbálja növelni népszerűségét, felismerve a fenntarthatóság iránti igényt”.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
11 gyereke 8 különböző apától született – érdekes magyarázata van erre az anyának
A kommentelők nem nagyon voltak elragadtatva az amerikai nő elméletétől.

Link másolása

Egy amerikai anyának 11 gyereke van nyolc különböző apától, de ő ezt egy cseppet sem bánja. Sőt, elég érdekes magyarázata van arra, miért alakultak így a dolgok.

Phi nemrég videót tett közzé a családjáról a TikTokon, és miután nagyon sok negatív kommentet kapott rá, egy újabb videóban reagált ezekre. Mint mondta, nem érdekli, ki mit gondol, sőt még több gyereket akar szülni. Videójában elmagyarázta, szerinte miért jó, hogy ennyi férfitől van gyereke.

„Ha van egy és abból elveszel egyet, akkor nulla marad, de ha nyolc van és elveszel belőle hármat, akkor is marad öt”.

Ezzel arra utalt, hogy ha csak egy apja lenne a gyerekeinek, és a férfi meghalna vagy elhagyná a családját, akkor a gyerekek apa nélkül nőnének fel. Ha viszont több apa is van, akkor erre kevés az esély, hiszen ha eltűnik az életükből egy, kettő vagy akár három apa, még mindig marad öt.

És mint kiderült, az sem biztos, hogy Phi megáll nyolc apánál, hiszen összesen 30 gyereket szeretne.

A kommentelőket viszont nem igazán sikerült meggyőznie ezzel az elmélettel. Valaki azt írta: "Haver, ők nem Pokémonok, nem szerezheted meg mind!”. Egy másik hozzászóló pedig azt is felvetette, hogy a hatodik, hetedik vagy a nyolcadik apa hogy engedhette meg magának, hogy beálljon a sorba.

@phieudoraa #answer to @kalasoo like duhhhh yall gotta do the math… #babydaddyproblems #babymamachallenge #babymamatiktok ♬ original sound - PhiPhi?

Forrás: Mirror


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk