Felszólították a belgákat, hogy heti kétszer egyenek sült krumplit, különben rárohad a termelőkre a burgonya
A nagy mértékű kereslet miatt rengetegen termesztenek krumplit, most ők vannak bajban, hiszen a koronavírus-járvány következtében egyrészt turisták sincsenek az országban, másrészt a legtöbb bódé vagy étterem zárva, így nincs nagyon kereslet most erre az ételre.
Úgy számolják, hogy a járvány kirobbanása óta 750 ezer tonnás túltermelésük van.
A krumplitermesztőket tömörítő Belgapom pedig az ő érdekükben intézett felhívást a belgákhoz:
hetente legalább kétszer egyenek sült krumplit a mostani egy helyett, így segítve a termelőket.
Romain Cools, a cég főtitkára azt is elmondta, hogy több európai országgal kezdeményeztek tárgyalásokat arról, hogy nagy mennyiségben adnának el nekik burgonyát, amelyből állateledelt vagy keményítőt készítenének.
Belgiumban egyébként ez valóban sok munkahelyet és megélhetést érinthet:
a 11 milliós országban 5000 körülire tehető a sült krumplira szakosodott üzletek száma, egy belga pedig évente átlagosan 75 kilót eszik meg az ételből.
Csupán összehasonlításként: az Egyesült Államokban ennek a harmadát eszi meg évente átlagosan egy amerikai.
Az országban március óta vannak zárva az éttermek és bárok, ám Sophie Wilmes miniszterelnök azt ígéri, hogy május 11-től szigorú szabályok mellett újranyithatnak az üzletek és az éttermek. Belgiumban jelenleg 45 ezer fölött jár a betegek száma, és több mint hétezren haltak bele a betegségbe, ezzel az övék az egy főre jutó legmagasabb halálozási ráta Európában.