hirdetés

VIDEÓK

Újra gyilkol a martfűi rém – legalábbis a filmvásznon

Itt a Kádár-rendszer egyik legvéresebb sorozatgyilkosáról szóló film előzetese.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. szeptember 29.

hirdetés

A szocializmus egyik legemlékezetesebb nyomozása a martfűi rémként elhíresült Kovács Péter kéjgyilkosságaihoz kapcsolódott. A hasonló című filmet az október 7-én kezdődő varsói filmfesztiválon mutatják be, nálunk pedig novembertől nézhetitek meg a moziban.

Addig is itt a film friss előzetese:

A bűnügy nem csak azért számított kivételesnek, mert a sorozatgyilkosság és a kéjgyilkosság külön-külön is kivételesnek számított, hanem azért is, mert a szocialista Magyarország hatóságainak egyik legnagyobb melléfogása is az ügyhöz kapcsolódik. Először ugyanis egy ártatlan férfit gyanúsítottak meg a gyilkossággal, akit le is csuktak. Kirják János cipőgyári munkás - akit a kéjgyilkos első áldozata, Szegedi Margit visszautasított - éppen ennek a visszautasításnak köszönhetően került gyanúba, és ült ártatlanul 11 évet.

A film az előzetes alapján legalábbis izgalmas lesz, és a szereplőgárdára sem lehet panasz. A filmet Sopsits Árpád rendezte, és láthatjátok benne többek közt Bárnai Pétert, Anger Zsolt, Szamosi Zsófia, Balsai Móni, Móga Piroska.

Kovács Péter egyébként teherautó-vezetőként dolgozott Martfű környékén. 1957. július 22-én este Kovács egy argentin filmet látott a martfűi moziban. A filmben látható egyik jelenetben egy férfi erőszakosan viselkedett egy nővel szemben. Kovácsot igen felizgatta a filmbéli jelenet, erős vágyat érzett arra, hogy a filmben látottakhoz hasonlóan erőszakosan léphessen fel egy nő ellen. A moziból kijövet a Martfűi Cipőgyár felé indult, amelynek kapuján éppen a délutáni műszakot befejező munkásnők léptek ki. Ott elfigyelt egy lányra, aki magányosan indult hazafelé egy Tiszaföldvár felé vezető dűlőúton. Bár nem ismerte a nőt, a közvilágítás nélküli úton kerékpárral utána eredt. A sötét külterületen Kovács rátámadt áldozatára és egy nála lévő vasdarabbal nagy erejű ütést mért az asszony koponyájára. A védekezésre képtelen áldozatot a filmben látott módon megerőszakolta, fojtogatta, majd végül egy vízelvezető árokba rejtette.

hirdetés

Miközben az ártatlanul elítélt Kirják a börtönben ült, a gyilkosságok tovább folytatódtak. Az eredeti gyilkost végül bravúros nyomozással Szabó Zoltán és Barna Bálint leplezte le, és juttatta rács mögé. Ehhez többek között a "jó rendőr - rossz rendőr" bevett módszerét is alkalmazták, amiről részletesen a Magyar Nemzetnek nyilatkozott Barna Bálint.

A cikkhez a Wikiédia információit is felhasználtuk


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk