hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Gyönyörű vidéken, két völgyben, erdők között bújik meg a Szálkai-tó

A horgászok, kirándulók és a vizet kedvelők kis paradicsoma. Itt vadászták le 1891-ben a Szálkai 22-es néven híressé vált gímbikát, amelynek agancsa sokáig világrekorder volt.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2020. szeptember 16.

hirdetés

Különösen szép erdei vidéken található Szálka, egy kis község Tolna megyében. A falu két völgyben fekvő, hosszan elnyúló V alakot formáz, és a szekszárdi dombvidék, erdős déli részén bújik meg, Szekszárdtól tíz perc autózásra.

A környék természeti adottságai, az erdő, a dombok és a tó kitűnő mikroklímát biztosítanak, ennek köszönhető, hogy itt van hazánk egyik legtisztább levegőjű faluja.

Már a honfoglalás idején letelepedtek ide őseink, de első írásos nyoma egy 1015-ös dokumentumban lelhető fel. Fontosságát mutatja, hogy a 14. században már templomot is emeltek az itt lakók.

A község mai fő vonzereje a mesterségesen kialakított, 5,7 hektáros Szálkai-tó, amely ma kedvelt célpontja a horgászoknak, túrázóknak és a strandolni vágyóknak.

A Lajvér-patak duzzasztásából kialakult tó vidéke csendes, nyugodt és a táj festői.

hirdetés

Az aktív pihenést keresők több túraútvonalon is elindulhatnak. Nyáron a vízi sportok közül választhatnak, és vannak szállások és étkezési lehetőség is.

A tó vize lassan mélyülő és kiváló minőségű. A strand részben homokos, egyik felén sekélyebb, kagylósabb, míg a másik irányban haladva mélyül, legmélyebb pontja a strand területén 2 méter. A fürdőzés mellett van itt strand röplabdapálya, minifoci, kosárpalánk, vízibicikli, kajak és csónakkölcsönzés is, és külön játszórész a gyerekeknek.

A horgászok is szeretik a változatos vízpartot, amely a strand után ligetekkel, náddal tarkított, és számos halfaj megtalálható benne: ponty, amur, süllő, csuka, kárász, keszegfélék, harcsa, sügér is pecázható.

Erdeiben sokféle vad található, különösen a szarvas állományáról híres. Itt lőtték 1891-ben azt a - Szálkai 22-es nevű - szarvasbikát, amely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekorder volt és megalapozta a vadászok között hazánk nemzetközi hírnevét is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk