hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A tündéri nevű Ajnácskő vára

Az egykori tulajdonosok között találhatunk erkölcstelen bárót és intrikus királynét is.

Link másolása

hirdetés

Fülektől mintegy tizenöt kilométerre terül el a kis Ajnácskő település, mely egy magas, meredek oldalú, kúp formájú sziklacsúcsot ölel körül. E sziklacsúcs tetején állt egykor Ajnácskő vára. A kis faluban, megkerülve a hegyet, találtunk rá a várhoz vezető útra. Egy szép székelykapu jelenti a belépést a várhegy területére.

Innen egy rövid, nem túl meredek út vezet fel a sziklákhoz. Szándékosan nem várat írtam, hisz hogy itt vár állna, az bizony erős túlzás lenne. A meredek sziklákon már csak itt-ott lehet felfedezni némi faltöredéket. Sajnos, mint sok más sorstársa, Ajnácskő is a környéken építkező falusiak martalékaként végezte. Köveinek legnagyobb részét elhordták, házaik építéséhez.

ajnacsko2

ajnacsko3

hirdetés

ajnacsko4

Itt állt valahol a kaputorony, amelyen át az alsó várba érkezett a belépő. Az alsó várban valószínűleg fa épületek álltak. Különböző gazdasági épületek, istállók kaptak itt helyet.

A falak legtöbbje az alapok szintjéig el lett hordva, csak egy alapos feltárás tudná kideríteni pontos helyüket. Bizony figyelmesen körül kell néznünk, hogy emberi kezek munkájának nyomaira bukkanjunk.

A felső várba vezető sziklába vájt lépcső végre egy kézzel fogható bizonyíték a valamikori vár létezésére. Ez a lépcső egy keskeny sziklapárkányra vezet. Egyes elképzelések szerint, itt még egy kis palota épület is állt.

ajnacsko5

ajnacsko7

ajnacsko8

Denevér, a Várblogger

A blog célja: a történelmi Magyarország várainak bemutatása fényképek, rajzok, alaprajzok, térképek, várkapitányok életrajza, a történelemben játszott szerepük és rajongói fotók alapján. Denevér szerint, aki várainkra csak mint ódon épületekre tekint, súlyos hibát követ el. Nem egyszerű épületekről van itt szó. Emberi sorsok, életek, hőstettek kötődnek a romos falakhoz. Híres, és névtelen hősök vére áztatta köveiket. Minden egyes várunk egy kis darabja történelmünknek, ezért ő sem tud érzelmek nélkül nézni egyetlen várunkra sem.

A magyarországi várakat a Várblogger segítségével mutatjuk be portálunkon.

ajnacsko9

ajnacsko11

ajnacsko12

Ha épület nyomait nem is, de találtam egy kis sziklába vájt helyiséget. Talán valamilyen raktár lehetett ez, amiben élelmet, vagy lőszert tároltak. Mindenesetre odafigyeltek a komfortra, hisz még ablakot is faragtak a sziklában.

Tovább kapaszkodtam felfelé, hogy újabb maradványokra leljek. Bevallom most erősen elgondolkodtam, hogy képesek a zergék kéz nélkül mozogni a meredek sziklákon. De fáradozásom nem teljesen hiábavaló volt.

A sziklába vésett kis párkány talán fontos szerepet kapott egykor, bár nem sikerült kitalálnom, pontosan mi lehetett az. Talán csak a fantáziám játéka, de feljebb egy gerenda számára kivésett üreget véltem felismerni.

ajnacsko13

ajnacsko14

ajnacsko15

ajnacsko16

Ebből a magasságból már gyönyörű kilátás nyílt a kis településre. Már majdnem a csúcsig kapaszkodtam, mikor végre találtam egy kis megmaradt falszakaszt, benne boltíves ablakkal. Őszintén szólva, nem is értem, hogyan sikerült túlélnie az elmúlt évszázadokban zajló alapos bontási munkákat. Félő, hogy az idő vasfoga fogja hamarosan elpusztítani, ha továbbra sem tesz érte

senki, semmit.

Valamikor ilyen szép kilátás nyílt ebből az ablakból, a vár alatt elterülő tájra. Amit már én sem tudtam megközelíteni: a szikla tetején egy épület falainak maradványai küszködnek az idővel. Elképzelésem sincs, hogyan jutottak fel oda, talán fából készült lépcsőn. Minden esetre, a gyakorlatilag függőleges sziklafalon, számomra esélytelen volt. Pedig a panorámáért szívesen felmásztam volna. Valószínűleg ez lehetett a vár magjának számító kör, vagy ovális formájú lakótorony.

Mivel felfelé már nem volt út tovább, kénytelenek voltunk elindulni lefelé a várból. Ha valakinek kedve támadna ide látogatni, nem árt tudnia, ez a vár nem kisgyerekeknek való hely. Ha vannak is itt - ott korlátok, nem kapaszkodnék beléjük nyugodt szívvel.

Még egy búcsúpillantás a sziklákra, amik valamikor egy vár szerves részei lehettek. Ha nincs is sok látnivaló, azért én minden várakat szerető embernek ajánlok egy kirándulást ide! De még jobban örülnék, ha a szakemberek is rátalálnának Ajnácskőre, egy kis feltárás, és állagmegóvás céljával.

ajnacsko17

ajnacsko18

ajnacsko19

Íme, így fest a várhegy a magasból.

Ajnácskő várának története

A XIII. századi okiratokból ismert, hogy ezen a vidéken nagyobb területet birtokoltak a beckói várjobbágyok. Az első, napjainkig fennmaradt forrás szerint 1247-ben Árpád-házi IV. Béla király a Zólyomi Detre fia Mikó előkelőnek adományozta oda az itteni „Tika” földjét, hogy arra alkalmas hegyen várat építtessen. Ő emeltethette Ajnácskő korai vármagját, ami a kicsiny, szinte megközelíthetetlen sziklacsúcson létesült.

A várurak jöttek-mentek az évszázadok során, míg végül 1411-ben Salgói Miklós lett az örökös. De Luxemburgi Zsigmond király a bárót engedetlensége és erkölcstelen életmódja miatt - mivel együtt élt Garai János feleségével, Hedvig mazóviai hercegnővel -, megfosztotta minden birtokától, úgymint a nógrádi Salgótól, Ajnácskőtől, valamint a Hont vármegyei Salgóvártól és a Mátra hegységben lévő Benevártól.

Végül a vár alaprajza: a vastag vonalak, a még látható falmaradványokat jelölik

ajnacsko20

Az elkobzott várbirtokot a király rövidesen feleségének Cillei Borbálának adományozta oda. Azonban Zsigmond a halála előtti napokban elfogatta az intrikáló feleségét, mert az ellenezte, hogy Habsburg Albert osztrák herceg legyen a magyar uralkodó. Az úrnő minden birtokát elkobozták, így Ajnácskőt is.

A csatározások tovább folytak országon belül és Ajnácskő vára gyakorlatilag kézről-kézre járt: hol zálogba adták, hol váltságdíjul, hol pedig ország egyik hírhedt rablólovagja kaparintotta meg. Később a törökök, majd a kurucok is harcoltak a Ajnácskőért és Ajnácskő ellen is. Ennyi viszontagság után a Rákóczi szabadságharcot lezáró szatmári békekötés után, 1711-ben megmenekült hányattatott sorsa elől: ismeretlen indokok alapján ezt az erődítményt nem rombolták le, mint oly sok magyarországi társát.

Ilyen lehetett fénykorában...

ajnacsko21

Erre bizonyíték, hogy 1744-ben - a vár eladásakor - részletes leltár készült. Ekkor történt Ajnácskő utolsó említése, közelebbről ismeretlen időpontban elhagyták lakói, a gondozás nélkül maradt várfalakat és épületeket az időjárás vasfoga tépázta meg. A maradványainak eltűnését csak fokozta, hogy a környékbeli lakosság erőteljesen bontotta, építőanyagul nyerve a várrom köveit.

A vár izgalmas és részletes történetét teljes egészében és még több régi képet ITT TALÁLTOK.

Nyomj egy lájkot, ha szívesen megnéznéd Ajnácskő várát!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

7+1 látnivaló, ha Neszmély és környékén járnál

A Gerecse lábánál elterülő lankáiról híres Neszmélyről csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőségből válogathatunk. Mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

Nem kell Budapesttől sokat utazni, hogy felfedezzük a varázslatos, 1300 fős Neszmélyt és környékét. A Komárom-Esztergom megyében található település autóval gyorsan megközelíthető, így ideális lehet egy hétvégi kiruccanáshoz. Mielőtt azonban bemutatnánk a környék látnivalóit, érdemes szót ejteni röviden érdekes történetéről is!

Már a magyar királyok is itták a régióból származó borokat

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az 1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, mint 1924. előtt, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régió része volt.

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó.

Gyönyörű panoráma nyílik a Dunára

A tökéletes adottságokkal rendelkező környék egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot. A Neszmélyi borvidéket a kanyargó Duna szeli ketté. Határon túli területe már Dél-Szlovákiához tartozik, míg a magyar oldalon a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin terül el. Ennek a földrajzi adottságnak is köszönhető, hogy a neszmélyi, eredetvédelmet is élvező borok finom gyümölcsösségükről és különleges illatosságukról híresek. Ideális választás ez a környék tartalmas programokkal, túrákkal és kellemes pihenéssel teli kiránduláshoz. És akkor még a helyi kulináris különlegességekről, a széles borválasztékról nem is beszéltünk.

A Gerecse lábánál elterülő lankákról páratlan panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan különleges programot felfedezhetünk a hordóban alvástól a tradicionális rétesen keresztül, a vidék borainak kortyolgatásáig.

hirdetés
A környék látnivalói

A Neszmélyi borvidéket a történelem is megajándékozta néhány emlékkel. Ilyen például a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a XIII. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, és nem utolsó sorban a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó.

Ha a túrázásban elfáradnánk a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején, több száz hektár szőlő ölelésében találod a Hilltop Borbirtok és Éttermet, ahol finomabbnál finomabb falatokkal várják a megfáradt, éhes vendégeket, és itt akár egy hordóban is álomra hajthatjuk a fejünket. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal várja a felfrissülni vágyó turistákat, emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak.

Mivel a borászat és étterem egymás szomszédságában helyezkedik el, borkóstolóval egybekötött pincetúrán is részt vehetünk. Sőt, a Hilltop borainak megkóstolása előtt vagy után érdemes a környék más pincéinél is ismerkedni a neszmélyi borokkal, hiszen a helyi borok olyan aromásak és illatosak, amit nem sok helyen tapasztalni az országban.

Ha 2-3 napra érkezünk a környékre, akkor még arra is marad időnk, hogy kisebb túrát tegyünk a közeli Tatára, ahol felfedezhetjük a Tatai várat, a nemrégiben felújított Esterházy-kastélyt, a baji szőlőhegyek lábánál található angolparkot és a Borgiák egyik forgatási helyszínéül szolgáló Pezsgőgyár műemléki védelem alatt álló épületét is. Utóbbit Fellner Jakab tervezte, akiről egy kilátót is elneveztek nem messze, a kopár szikláiról híres Kálvária-dombon. Ha Tatán járunk, nem szabad kihagyni az ország egyik legérdekesebb tanösvényét, a Tata melletti Fényes karsztforrásnál kialakított tanösvényt: a fából épült sétány tiszta vizű források felett, a láperdői égerfái között kalauzol végig. Végül, ha az időjárás engedi, csónakázhatunk egyet az Öreg-tavon, és betérhetünk egy pohár finom borra a parton található Hilltop FröccsTeraszra.

További remek program lehet a környékén járva betérni a kocsi őshazájába, Kocs községbe, ahol a helyi múzeumban nemcsak az évszázadokig használt szállítóeszköznek a történetével, de készítésének titkaival is megismerkedhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: