hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

5 élmény a Tisza-tónál, amit neked is át kell élned

Ha még gondolkodsz egy nyári kiruccanáson, most ötleteket meríthetsz: a Tisza-tó ideális kiránduló- és nyaralóhely családoknak, sportolni vágyóknak, a víz szerelmeseinek, és a természet kedvelőinek egyaránt.

Link másolása

hirdetés

Aki még kihasználná a meleg nyári napokat, és új élményeket keresne belföldön, de nem a Balaton felé venné az irányt, annak remek tippünk van: irány a Tisza-tó!

Magyarország második legnagyobb tava, mesterséges tóként hozták létre, korábban Kiskörei-víztározó néven ismerhettük. A 127 négyzetkilométernyi területen váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak és sekély csatornák. A tó és környéke nagyszerű programlehetőségeket kínál: bejárhatjuk vízre szállva, kerékpáron körbetekerve, de elmerülhetünk a természet világában is a különböző tanösvényeken.

Megnéztük, milyen élményeket tartogathat a Tisza-tó egy hétvégi kiránduláshoz, vagy akár hosszabb nyaraláshoz, és összegyűjtöttünk öt olyan élményforrást, amit kár lenne kihagynod, ha arra jársz. Lássuk őket sorban!

1. Élményfalu, Sarud

Az Élményfalu a Tisza-tó aktív turisztikai központja: itt aztán elérhető mindenféle élmény, földön, vízen, levegőben. Kücsön Gyula ötletgazda azt vallja, hogy az Élményfalu olyan programokat kínál, amelyek mozgásra ösztönöznek, és amelyek közben családok minden generációja jól érezheti magát.

Találunk itt hatalmas trambulinparkot, három gyerekmedencét, Apraja Farmja névre hallgató traktorparkot, és sok-sok vízi sporteszközt.

A nagyobbak kipróbálhatják az AquaGlide pályát, kölcsönözhetnek SUP-ot, hogy azzal járják be a tavat, de aki a klasszikus csónakázásnál, vagy vízibiciklizésnél maradna, az sem fog csalódni. Mi rászántunk magunkat egy motorcsónakos vízitúrára, mert így még többet láttunk a környék természeti szépségeiből – na meg egyébként sem ül gyakran motorcsónakba az ember.

hirdetés

Ha már elegünk lenne a vízi élményekből, akkor a parton bérelhetünk biciklit, és útnak indulhatunk a Tisza-tavat körbevevő kerékpárúton. Ez még akár gyerekekkel is biztonságos program lehet, mert több mint 65 km-et tekerhetünk úgy, hogy nem találkozunk autós forgalommal. Szárazföldi elfoglaltságként választhatunk még lovaglást, paint ballozást, vagy akár egy mászópálya kipróbálását is.

Miért ajánljuk?

 • Családoknak ideális strandoló hely egész napra.
 • A gyerekeket extra programok várják.
 • Aktív pihenésre, sportolásra többféle lehetőség van.
 • OTP SZÉP kártyával is fizethetünk a szolgáltatásokért.

NÉZD MEG AZ ÉLMÉNYEKRŐL KÉSZÍTETT VIDEÓS ÖSSZEÁLLÍTÁSUNKAT!

2. Tisza-tavi Mini Zoo, Sarud

Az állatok színes világával szeretné megismertetni a látogatóit a Mini Zoo, amely családi vállalkozásként működik. Gyöngy Andrásék annyira szeretik az állatokat, hogy egyre nagyobb területet engedtek át nekik saját kertjükből. És egyre több állat is hozzájuk került: sok esetben éppen azért, hogy ők jobb körülményeket biztosíthassanak számukra.

Bár a leglelkesebb látogatókat a gyerekcsoportok adják, akiknek külön foglalkozásokat is tartanak, azért a felnőttek is remekül feltöltődhetnek az itt töltött idő alatt.

Állatok között lenni egyébként is stresszoldó hatással bír, hát még ha közel is mehetünk hozzájuk, megsimogathatjuk őket, hallhatunk róluk néhány sztorit.

Kiki, a papagáj például szívesen visszadumál gazdáinak, Kócos, a szamár, keddenként pedig már nagyon várja, hogy megérkezzenek az első látogatók, és megkaphassa simogatás-adagját – mivel a Mini Zoo vasárnap és hétfőn zárva tart.

Miért ajánljuk?

 • Kicsiknek és nagyoknak egyaránt feltöltődést nyújt.
 • A környéken mindenképp egyedi – unikális a vízhez köthető szolgáltatások mellett.
 • Kerékpárkölcsönzésre, GPS-es kincskereső túrára, városnézésre, vagy kézműves foglalkozásra is benevezhetünk.
 • OTP SZÉP kártyát is elfogadnak.
3. Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

Előre szólunk: nem elég 1-2 órás látogatást tervezni az Ökocentrumba. Hamar ráeszmélünk majd, hogy itt el lehet tölteni egy egész napot akár. Balogh Edit, az Ökocentrum igazgatóhelyettese azt mondja, hogy olyan ez a létesítmény, mint a Tisza-tó kapuja, mert itt minden megismerhető a környék élővilágáról, már csak ezért is érdemes útba ejteni.

A látogatóközpontot könnyű észrevenni: a központi épület egy felszállni készülő madarat formáz, kilátó tornya hét emelet magasságban van.

Legfőbb látványossága Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere: ahogy sétálunk az akváriumok között, egyre mélyül a víz, és a halak is egyre nagyobbak lesznek, idővel már a fejünk felett is elúsznak.

A Kárpát-medencében őshonos halfajokat ismerhetjük meg itt.

A főépületben találunk még interaktív kiállítást, 3D mozit, óriás terepasztalt, gyerekeknek játszószobát, és egy kilátótornyot is: utóbbi lifttel megközelíthető, és belátható innen az Ökocentrumhoz tartozó hét hektáros szabadidőpark játszótérrel, hagyományőrző baromfiudvarral, halászskanzennel, állatbemutatóval.

Minket megint csak a vízre szállás izgatott legjobban: 50 perces kishajós túrán idegenvezető mutatja meg a vízi látnivalókat. De aki bízik saját tájékozódó képességében, az GPS segítségével, csónakon barangolhatja be az előre kijelölt túraútvonalat.

Miért ajánljuk?

 • Itt mindent megtudhatunk elméletben a tó élővilágáról, mielőtt még tapasztalati úton elmerülünk benne.
 • Igazi oázis a hely, meleg nyári napokon hűsölést és felfrissülést is jelent.
 • A kilátótoronyból az egyik legszebb panoráma nyílik a Tisza-tóra.
 • OTP SZÉP kártyával is fizethetjük a belépőjegyet – akár azt is, amelyikkel a vízitúrán is részt vehetünk.

A legtöbb élményért SZÉP kártyával is fizethetsz! „Az OTP SZÉP kártya idén 10 éves, és büszkén mondhatjuk, hogy egy évtizede állunk a belföldi turizmus szolgálatában azzal, hogy a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatjuk. A juttatás év végégig most még sokoldalúbban felhasználható, így arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, hogy használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Célunk a legjobb ügyfélélmény biztosítása, a digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció, és OTP Portálok felületének – megújulásával most még könnyebbé vált az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés.” – Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP Pénztárszolgáltató Vezérigazgatója.

4. Szabics kikötő, Tiszafüred

Ez a hely jóval többet nyújt, mint amit a neve elárul. Mert amellett, hogy sokan tárolhatják itt vízi járműveiket, bérelhetünk kajakot, kenut, csónakot, kerékpárt, de befizethetünk egy sétahajózásra is, különböző méretű hajókon.

Számunkra most a természet felfedezése volt a legvonzóbb, ezért a Tiszavirág Ártéri Sétaúton indultunk el. De mert a Tisza-tónál vagyunk, természetesen ehhez is vízre kellett szállni, többször is, és ezt egyáltalán nem bántuk.

A sétaúton mindenki annyi időt tölthet el, amennyit csak szeretne – a megadott napi időkereten belül. Barangolhatunk magunkban, csoportosan, de kérhetünk túravezetőt is. Nekünk ez már csak azért is hasznosnak bizonyult, mert így nem maradt ki semmilyen látványosság: Lajos elvitt minket a kilátóhoz, és megmutatta, hol leshetjük meg a tündérrózsákat csónakból.

Miért ajánljuk?

 • Aki kicsit is szeret a természetben elmerülni, itt maximálisan feltöltődhet.
 • Csend, nyugalom, zöld erdő vár minket.
 • A túra némileg vadregényessé tehető, rajtunk múlik, hogy áthúzzuk-e magunkat a túlpartra, csónakba szállunk-e, gumicsizmát húzunk-e a Pákász tanösvényhez.
 • Vízi sporteszközök kölcsönzéséhez, sétahajós túrákhoz is tökéletes kiindulópont Tiszafüreden.
5. Horgászcentrum, Tiszafüred

Ugyan mi horgászbot nélkül érkeztünk, így is megtaláltuk számításunkat. A stégről csodálhattuk a naplementét.

És ha hamarabb érkezünk, akkor madárlesre is elmehettünk volna: a madarak költési idejének végétől a látogatható területek kibővülnek a madárrezervátum szigorúan védett területeivel is, ahol természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a kis- és nagykócsagokat, kormoránokat, bakcsókat és gémeket.

A horgászok akár lakóhajót is bérelhetnek itt, de a parton is megszállhatnak. A Horgászcentrumot üzemeltető, 40 éve a Tisza-tónál élő Szövetes Sándor pedig tippeket adhat nekik, merre érdemes nagy fogásban reménykedni.

Miért ajánljuk?

 • Pont olyan nyugalmat találunk itt, mint amilyen a horgászokat általában jellemzi.
 • A horgászok minden kapcsolódó szolgáltatást elérhetnek itt.
 • A Tisza-tó madarait felfedezni sem utolsó élmény.
 • Mindezért OTP SZÉP kártyával is fizethetünk.

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. támogatta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A vadregényes Csarna-völgy ma is őrzi egy régi kisvasút történetét
A Börzsönyben megbúvó, fokozottan védett, romantikus hely Magyarország egyik legnagyobb háborítatlan erdejében található. A természet itt is megmutatta, mire képes egy kis patak hatalmas ereje.

Link másolása

hirdetés

Létezik egy vadregényes patakvölgy Magyarország egyik romantikus erdejében, melyet szép időben érdemes felkeresni.

A fokozottan védett Csarna-völgy, Fekete-völgy Magyarország legnagyobb háborítatlan erdejében található,

itt van hazánk egyetlen vulkáni eredetű középhegységi katlana, ahol a természetes állapotot igyekeznek megőrizni.

A Csarna-völgy számos különleges növénynek, tölgynek, bükknek, gyertyánnak, kőrisnek, és állatnak fekete gólyának, fehérhátú harkálynak, parlagi sasnak, uráli bagolynak, hiúznak, farkasnak, foltos szalamandrának nyújt otthont. A patakban előfordul többek között a fürge cselle, a sebes pisztráng és a petényi márna és a is.

A vidék azonban gyalogosan, turistautakon bejárható, és kiváló fotós téma is, hiszen

a régi kisvasút vonala, amelyet az árvizek több helyen elmostak, ma már úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete.

A régi kemencei kisvasút emlékeit a Börzsöny erdejében fedezheted fel. A Csarna-patak völgyében a 600 mm nyomtávú vasútat 1913-ban kezdték el kiépíteni, és a több mint kilenc kilométeres pálya végállomásain (Kemencén és Királyházán) lakást és műhelyt is építettek. A csarna-völgyi vonal végén volt a Dobó-istálló is. A vasút lóvontatással indult, majd 1947-ben közlekedett először motormozdony a kemencei vonalon.

hirdetés

A Csarnavölgyi Vasút a Kemence–Wirterház–Hamuház–Halyagos vonalon futott, a Salkasz–Klein cég tulajdonában volt. Az erdei vasútnak több elágazása is volt. A hálózatot úgy építették, hogy az útpályák a fafeldolgozók felé lejtsenek, így csak a felvontatásuk igényelt energiát. Voltak meredek szakaszok is benne. (A teljes hálózat 51,1 kilométer hosszú volt.)

A második világháború úton a kisvasút szerepe egyre csökkent, több vonalat megszűntettek, a pályákat felszedték, végül 1990-ben a fák szállítása - megrendelések hiányában - leállt, és a vonalon is a forgalom megszűnt.

A pálya állapota ezt követően egyre csak romlott. A drámai fordulatot egy 1995-ös hirtelen özönvíz hozta, a patak ugyanis annyira megáradt, hogy több híd és a vasúti pálya egy szakasza is áldozatává vált. Egy 1999-es újabb, még nagyobb áradás további károkat okozott, a pálya helyenként több méteres magasságban lógott a levegőben, másutt egy-két méter vastagon hordalékréteg borította be.

Ma a vadregényes tájon haladva, a fák sűrűjében, vagy a rohanó patak mentén, több helyen is előbukkannak még a régi sínek. A terepviszonyok miatt a hely felfedezését gyakorlott túrázóknak ajánlják a Börzsönyi Kéktúra útvonalon.

Ha pedig már idáig eljutsz, akkor nézd meg a Kemencei Erdei Múzeumvasút kiállítását, az Erdészeti emlékművet, vagy a Börzsönyi szintezési főalappontot is.

A kisvasút egy része napjainkban újra használható. A Kemencei Erdei Múzeumvasút tavasztól őszig, menetrend szerint közlekedik szabad- és munkaszüneti napokon. Az eredeti vonal azonban nem járható be teljesen, csak egy 4,1 kilométeres szakaszon.

Bővebb információk a kisvasútról ITT.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Mesés hangulatú adventi vásárok a Dunakanyarban
Fényfestés, kisvonat, korcsolyapálya, forralt bor, mézeskalács, kézműves vásár és sokféle program - ezt kínálja Szentendre, Esztergom és Vác. Most videón, de madártávlatból is körülnézhetsz a hangulatos városokban.

Link másolása

hirdetés

Advent idején az országban sok helyen díszítik fel a településeket, szikráznak a fények esténként. Budapest egyik adventi vásárát pedig egyenesen Európa legjobbjának választották.

Ám érdemes délutánonként egy kis kirándulásra indulni, és felfedezni más helyeket is. Például a Dunakanyar - amúgy is sok szépséget rejtő - városait.

Szentendre hagyományosan a Fő téren, a történelmi belvárosban és a Korzón várja a karácsonyi hangulatra vágyókat.

Ilyenkor itt is csillogó fények, karácsonyi dalok, forralt bor és kürtőskalács illata tölti meg a tereket. A Fő tér hatalmas karácsonyfáján az óriás gömböket pedig már felfedezték az erre járók, hiszen kiváló szelfiket lehet készíteni a segítségükkel.

A történelmi belváros minden évben Adventtől Vízkeresztig vár az adventi vásárral, szabad- és beltéri rendezvényekkel, művészeti és kulturális programokkal, kiállításokkal. Az egyik legkedveltebb programja az adventenek a kézműves és gasztrónómiai vásár. A hangulatos macskaköves utcácskákon, kis faházakban árulják szebbnél szebb portékájukat az igényes szentendrei és környékbeli kézművesek.

hirdetés

Vasárnap a város lakói gyertyát gyújtanak a Fő téri kereszt körül elhelyezett hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyújtásokat ünnepi műsor és csodás, karácsonyi fényfestés kíséri.

Bővebb információk ITT

VIDEÓ: A szentendrei adventi vásárról

Esztergom látványos karácsonyi díszítéssel és jégpályával is kedveskedik az ünnepi időszakban.

A városban a történelmi és kultúrális nevezetességek mellett most az adventi forgatagba is érdemes ellátogatni. A szép dekoráció mellett finomságok, kézműves foglalkozások, koncertek, játékok is várnak, sőt lesznek koncertek, bábelőadás, betlehemes játék is.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: Az esztergomi belváros adventi hangulatban

Vácra is érdemes ellátogatni, mert ilyenkor a barokk belváros különös hangulattal vár.

A Dunakanyar kapujában a finomságok mellett muzsikával, koncerttel, színházi előadással, a gyerekeknek mesével, foglalkozásokkal, kisvonattal és tárlatokkal is készülnek.

Bővebb információk ITT.

VIDEÓ: A váci adventről

És íme néhány fotó, így csak a madarak láthatják a hangulatos városokat:

Szentendre

Esztergom

Vác

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Csodás téli menedékek a hó birodalmában
A válogatásban olyan kabinokat és természetközeli szállásokat gyűjtött össze a Hype&Hyper szerzője, amiknek kifejezetten jól áll a hófödte táj.
Gollob Lilla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. december 30.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Ezeknek a menedékhelyeknek a közelében sí-és túraútvonalak várják a téli sportok kedvelőit. Szomszédainktól kezdve Skandináviát és Chilét is érinti a gyűjtésünk.

hirdetés
Vardehaugen | Norvégia

A fekete, asszimetrikus kunyhó az alpesi erdő mélyén, Lillehammer közelében található. Formáját a hófödte kabinok klasszikus motívuma ihlette, amelyeknek csak a teteje látszik ki a hóból. Amikor a hó betakarja a szerkezetet, az építészet és a természet közötti határvonal elmosódik, és a tető mesterséges sípályává válik síugráshoz, szánkópályákhoz és más havas tevékenységekhez. A kompakt alaprajz (55m2) ellenére a kabin belülről tágasnak hat a ferde tetőnek és a különböző emeléseknek köszönhetően. A fő hálószobából és a félemeletről pedig a csillagok és az északi fény is látszik.

Iragüen Viñuela Arquitectos | Chile

Egy korábbi, befejezetlen építési projekt alapjait használták fel újra ebben a chilei nyaralóban, ami akár tizenkét vendég befogadására is alkalmas. A kétszintes faház a Cautín folyó mellett található, ami nem messze fekszik hosszú hószezonjáról híres Corralco-tól. A ház platformját egy kis erdei tisztáson építették, fák kivágása nélkül, közvetlenül a félsziget csúcsán, hogy a folyó körülölelhesse. A látványos kilátás a négy égtáj felé nyílik, a folyón túl az erdőre és a hegyoldalra is rálátni. A szürke fagerendák az enteriőrben tónusaiban is visszaköszönnek, amit az olyan elemek melegítenek fel, mint a hálószoba rozsdaszín faliszőttese.

Ark-shelter | Szlovákia

A minimalista erdei kabincsoport a Bjornson hotel számára készült, és tökéletes lokáció lehet, ha nagy családdal vagy népesebb baráti társasággal indulnánk neki a telelésnek. A meghitt környezetben karnyújtásnyira van az erdő és a Jasná síközpont is, de a hotel infrastruktúrája is könnyen elérhető. Minden házikó két önálló modulból áll, amik a válaszfalak eltolásával összenyithatóak. Maguk az építmények pedig cölöpökön állnak, hogy a táj folyamatosan tudjon alatta áramolni és lélegezni.

Studio Puisto | Finnország

A finn Salamajärvi Nemzeti Park közelében épült kunyhó, az ősi Niliaitta újraértelmezése, ami egy magasra emelt faház, amit a szamí őslakosok használtak az élelmiszerek biztonságos tárolására. Az építészek a környék szamí kultúrájának történelme előtt szerettek volna tisztelegni, ugyanakkor olyan helyet létrehozni, ami a látogatók számára a külvilágtól való elszakadás érzését nyújtja.

Firm Architekten | Ausztria

A 2006-ban alaposan átépített és kibővített szálloda egyszerre kíván a helyieknek és a vendégeknek is kedvében járni. A Hotel Gasthof Adler békebeli külseje tökéletesen illeszkedik az osztrák falu látképébe, miközben a belsejében meglepően kortárs enteriőrök fogadnak. Az új szállodai szobákba kőrisfapadló és mészvakolatos falak és mennyzet készült, amikhez szilfa bútorokat és sötétzöld bársony kanapét választottak.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: