UTAZZ

5 csodaszép dunántúli parasztház, amit neked is látnod kell

A Megnézlek Magyarország szerzői szerint kár lenne kihagynod ezeket a szemet gyönyörködtető épületeket.

Link másolása

Nagy Gábor és felesége, a Megnézlek Magyarország bloggerei azon kívül, hogy saját túrákat szerveznek, tapasztalataikkal, írásaikkal és fotóikkal szeretnék rávenni az olvasókat, hogy kerekedjenek fel és nézzenek szét Magyarországon. Nagyon megéri!

Ugyan még tejfölszerű ködben úszik az ország, de tervezgetni azért még lehet. Ha majd egyszer megpillantjátok a köd mögött a napot és kirándulásra csábít az idő, fedezzétek fel Magyarországot!

Van a Dunántúlon pár népi építészeti emlék, ami kihagyhatatlan, ha majd arra veszitek az irányt. Nem fogtok csalódni.

1. Kővágóörs, parasztházak

Kővágóörs a Balaton-felvidéken található kis falu, tele van csodálaton kis parasztházakkal. A leírhatatlan szépségű Káli-medence kapujában található község, csupán pár kilométerre van a Balatontól. Neve rendkívül beszédes, hiszen régen malomkő készítéssel foglalkoztak, erről volt híres. A honfoglaláskor pedig az Örs nemzettséghez tartozott a település.kovagoors1kovagoors2kovagoors3kovagoors4

A Káli-medence egyik legfontosabb települése a 18. századtól. Több alkalommal kerül ki a falu nemesi családjai közül alispán. Egyik legismertebb a Kerkápoly család, kiknek főúri portája ma a tájház. A falu a reformáció egyik melegágya volt hazánkban. Fontos kereskedőhely is volt, hiszen szinte összeépülve Révfülöppel, itt haladtak át a kikötőből származó áruval.

A faluban több túraútvonal is összefut. Érdemes ellátogatni ide és merengeni, csodálni a régi magyar népi építészet remekműveit, amiből nem kevés található Kővágóörsön.

2. Balatonkenese, tájház

Balatonkenese, jól ismert üdülőtelepülés a Balaton keleti partján. A fővárosból, ha az északi part felé utazunk, Akarattya után az első település, ahonnan a vonatról megpillantjuk a "magyar tengert". A település első említése a veszprémvölgyi apácakolostor alapító okiratában van, Knésa néven. Évszázadokon át volt egyházi birtok, földesurai a görög apácák, majd a győri jezsuiták voltak. Kenese lakossága főleg halászattal, szőlő- és földműveléssel foglalkozott.

1532-ben már mezővárosként említik a települést. Ide hívta tanácskozásra a magyar országgyűlést II. Ferdinánd, hogy egy közös sereggel győzzék le a török seregeket, de terve nem valósult meg. A település lakossága a török hódoltság alatt, mint sok más település lakossága, nagyon megfogyatkozott. Különböző járványok is tizedelték az embereket. A reformáció ideje alatt sokan tértek át a reformátusokhoz, és ehhez évszázadokon keresztül hűségesek is voltak.kenese1kenese2

A 18.század végén 150 jobbágytelekre sorban épülnek a házak. az 1858-as kataszteri térképen tisztán kivehető a Kossuth utca 6. szám alatt lévő, ma Tájházként üzemelő épület, akkor Sipos Ferenc tulajdona. A Balaton-melléki népi építészet jegyeit magán viselő épület, mára szépen rendbetéve a város egyik fő látványossága. Elrendezése: első szoba, pitvaros szabad kéményes konyha, hátsó lakószoba, éléskamra, kamra, kocsiszín és istálló, majd 1926-ban nyári konyha az épülettel szemben. A ház első két helysége előtt boltíves tornác, falazott mellvéddel. Mivel a ház védett volt, így nem esett áldozatul az 1960-ban kezdődött település átépítéseknek.

Az épület ma is terméskő talapzaton, vályogból és égetett téglából áll. A konyha és a pitvar boltozott, a szobák és a többi helység gerendás fafödémet kapott. A tető náddal van borítva. 1991-. június 16.-án nyitották meg a látogatók előtt, egy alapos felújítás után. Az első, régen úgynevezett tiszta szobában, ma a település helytörténeti emlékei kaptak helyet. A konyha és a lakószoba pedig korhű berendezési és használati tárgyakkal van berendezve.

3. Szenna, skanzen

A település a Zselic erdeivel körülvett völgyben található. Az 1500-as években említik a települést először, Zenna néven, a kaposvári vár tartozékaként. 1715-től az Eszterházy család birtoka. A reformáció idején evangélikusok lakták, akik később csatlakoztak a reformátusokhoz. Első templomuk az 1600-as évekből való.

A település központjában található a Néprajzi Gyűjtemény. Szenna egy hamisítatlan zselici falu. A Zselici Tájvédelmi Körzet, Dereglye patak partján fekvő falu, Kaposvártól 8 km-re található és Európa Nostra díjjal kitüntetett. A néprajzi Gyűjtemény célja bemutatni a Somogy megyében fennmaradt talpas-favázas népi építészetet. A falu lakossága kezdetekben mezőgazdasággal foglalkozott. Gyümölcs és ecettermelés volt a fő profil. Nagyon híres a lótenyésztéséről is.szenna1szenna2szenna3szenna4

A múzeum fő feladatának tekinti, hogy bemutassa a hagyományokat a ma élő ember számára. A programjaik alatt a helyi sajátosságokra helyezik a hangsúlyt. Céljuk bemutatni a hamisítatlan somogyi hagyományok mellett az ünnepnapokat a magyar népművészet sajátosságaival. Az örökségünk megőrzése érdekében az ember, az épített környezet és a természet együttélésének modelljét mutatja be a skanzen. A területen található épületek Somogy megye különböző településeiről származnak, és úgy lettek ideszállítva. Található itt talpasház Somogyszobról, Csökölyről, Kisbajomról, Rinyakovácsról,Nagykorpádról. Ezen házak udvarán és belső tereiben a látogató maga is részese lehet annak az életnek, amit egykor ezekben az udvarokban éltek. Bepillantást nyerünk a baromfiudvari életbe, kipróbálhatunk régi népi játékokat, gyógynövényből készült teát kóstolhatunk, megismerhetjük a régi somogyi birkafajokat. Mindezek célja, hogy a falu megőrizze a Belső-Somogy és a Zselic szellemi és kulturális örökségét, és élővé tegye azt a mai ember számára is.

A múzeum 1978-ban, az országban harmadikként nyitotta meg kapuit, mint Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény. Az épületek mindegyike az eredeti helyén került bontásra és az örökség megóvása érdekében a Skanzen területén került ismét felépítésre. Ezért a munkáért kapta a falu az Európa Nostra díjat 1982-ben. A skanzen egy félkörívben felépített egyutcás településszerkezetet mutat be. Elsőként a Rinykovácsiból hozott épület látható, amit 1976-ban építettek itt fel, majd ezt követte a többi. A lakóépületek mellett, melléképületek, présházak, és egy kopárpusztai harangláb is elhelyezésre került. A múzeum dísze az 1785-ben épült református templom. Az országban ritka, és csodálatosan restaruált és karbantartott fakazettás mennyezettel. A templom a falu életében máig aktív szerepet tölt be.

Ha a környéken járunk, netán ott élünk, semmiképpen ne felejtsük el megnézni a Gyűjteményt. Garantáltan élvezni fogjuk. Az ember ottlétekor egy mesében érzi magát és mintha megelevenedne előtte az 1700-1800-as évek falusi élete.

4. Nagyvázsony, néprajzi ház

Azt hiszem nem túlzok ha azt írom, hogy egy fergeteges idegenvezetés részese lehettem a minap a nagyvázsonyi néprajzi házban. Olyan történeteket hallgathattam meg, amelyek, ha csak egy kis időre is, de elrepítettek egy olyan letűnt világba, amelyet ez az épület hivatott bemutatni. Megérkezésünkkor nem is számítottam rá, hogy ekkora élményben lesz részünk. Az épületnek már a külseje is ámulatba ejtő és egy mesés világot idéz.

A Kinizsi vár megtekintése után, az ember úgy gondolná, hogy a néprajzi ház már nem is olyan nagy durranás. Szégyenlem bevallani, de magam is így gondoltam. Tévedtem. Számomra és szerintem minden látogató számára hatalmas élmény. Valami olyan kulturális értéket képvisel a gyűjtemény, amit a mai rohanó világban kevesen vesznek észre és tudnak igazán értékelni. Azt hogy hogyan éltek hazánkban több mint kétszáz évvel ezelőtt, hogy hogyan működtek a családok, a mindennapok, vagy hogy milyen klíma működött egy tehetős magyar parasztcsalád házában. Sok mindenre ad választ ez az aprócska épült és a benne összegyűjtött anyag. Külön szeretném kiemelni azt az idegenvezetést, amit az ott dolgozó úr, saját bevallása szerint műszerész, szerintünk muzeológusokat megszégyenítő mesélő, majd másfél órán át tett azért, hogy mi megismerjük a paraszti élet csinnyát-binnyát. Vannak emberek, akiknek munkáján visszatükröződik az, hogy szeretik amit csinálnak. Külön élmény volt ezt látni a mai világban.nagyvazsany1nagyvazsony2nagyvazsony3nagyvazsony4

A házban töltött idő alatt megismerkedhettünk, sok igazán érdekes dologgal. A jellegzetes dunántúli parasztházak szerkezetével, a mángorlóval, pocokfogóval, vékával, tűzkutyával, tisztaszobával...stb. Megtudtuk mi a pitvar, a szelence. Saját szemünkkel láttuk, hogyan tároltak tíz-tizenöt, három kilós kenyeret is egy héten át. Láttuk hol füstölték a húsárut, vagy miben tartották a több tucat liter lekvárt.

Ha mindezekkel te is megismerkednél egy fantasztikus előadás keretében, akkor ne hagyd ki a néprajzi házat, ha Nagyvázsonyban jársz. Megéri megnézni, ha szeretnéd tudni hogyan éltek dédszüleink, nagyszüleink.

5. Bakonybél, Tájház

Bakonybél a Magas-Bakony csodálatos környezetének kellős közepén található aprócska falucska. Ha a községben járunk mégis számos látnivaló közül választhatunk. Szinte egy egész napot el lehet tölteni mire bejárjuk mindazokat a kulturális, természeti, népművészeti értékeket bemutató helyeket, amelyek a faluban találhatók.

A Fő utca középső részén elhelyezkedő tájház, kívülről is impozáns látványt nyújt. A barokk stílusú homlokzatokat félköríves kapu köti össze. Rendkívül szép állapotban vannak az épületek, és persze a bennük rejlő, a bakonyi emberek életét bemutató tárgyak, bútorok, kályhák.

Mi egy igen izgalmas, kétnapos kaland után érkeztünk a faluba. Már jó előre kinéztük magunknak a tájházat. Ilyenek vagyunk, szeretjük a magyar népi építészetet, művészetet. Nagyon gazdag anyaggal rendelkezik Bakonybél, és nagyon jó állapotban vannak az itt összegyűjtött tárgyak, bútorok, kályhák. Ez egyből szembeötlik, ha az ember több ilyen helyen járt már Magyarországon. Szinte azonnal beköltözhettünk volna, az embernek kedve lenne hozzá, annyira szép volt minden. Mostanában úgy is divat megint a népi építészet. A kapun besétálva az udvarra a legszembeötlőbb látványt a gádor adja, piros muskátlikkal díszítve. Önmagában is gyönyörű látvány.bakonybel1bakonybel2bakonybel3bakonybel4

A jegy megvétele után a kisebbik házzal kezdtünk. A füstös konyhába lépve, egy gazdagon felszerelt 19.sz-i konyhát láthattunk, úgy mintha most rendezték volna be. Rengeteg edény, használati eszköz és egy kemence díszelgett a helységben. Feltekintve pedig a füstöt elvezető, és hústermékek füstölésére használt kémény volt látható. Hát igen, anno nem a hipermarket-be ugrottak el az emberek, hogy vízzel telepumpált szalonnát vegyenek... A szobában is minden a helyén volt, és csodálatos állapotban. Ennek az épületnek az elejéhez 1895-ben az utcafronti részhez egy üzlethelyiséget építettek, ez most időszaki kiállításoknak ad helyet.

A tornácos (gádor) ház számomra valamivel "úribbnak" tűnt. Látszott rajta, hogy egy jómódú parasztcsaládé lehetett. Elkápráztatott a látvány, amely bent fogadott bennünket. Igazi népi pompa. Nagyon szép cserépkályha van minden szobában. Sokan nem tudják rólam, de én keramikusként végeztem, és ezeket a kályhákat igazi remekműnek tartom. Mindig is tetszettek a középkori várakban és a parasztházakban épített míves darabok. Ezek nem csak a szobákat, tereket melegítik, hanem egy kicsit az én szívemet is.

Kattints a megosztásra, ha kedvet kaptál egy kiránduláshoz!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Látott gyilkosságot, pálinkafőzést, megélt földrengést és tűzvészt is a nagyvázsonyi Kinizsi-vár
A magyar középkor egyik nevezetes erőssége kalandos múltra tekinthet vissza. Megújult falai között több száz évvel ezelőtti korokba látogathatunk el.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. augusztus 31.


Link másolása

A Nagyvázsonyban álló Kinizsi-vár a nevét a magyar történelem egyik legismertebb és legnevezetesebb 15-16. századi hősétől, Kinizsi Pálról kapta.

A Veszprém megyei

Nagyvázsonyban található Kinizsi-vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége volt.

Az Eger-patak partján álló vár építését akkor határozták el, amikor 1390-es évek közepén Anjou Mária királynő étekfogómestere Vezsenyi László úgy döntött, hogy felhagy Zádor-vár építésével és új székhelyéül Vázsonyt választotta.

A dombra épült vár építői jól használták ki a Séd vizét, amit felduzzasztottak, így ezzel meggátolták a torony megközelítését. A terület két fontos útvonal ellenőrzésére is alkalmas volt, de középnemesi rezidencia volt inkább, mint erős védőművekkel rendelkező épület.

A vár építtetője a környéket akkoriban uraló Vezsenyi nemesi família volt. Vezsenyi László a 15. század első felében emeltette a várat. Már 1384-ben volt várépítési engedélyük Mária királynétól, amelyet két évvel később már oklevelek is említenek. Ekkor készülhetett el a 25 méter magas lakótorony a hozzátartozó kisebb épületekkel és az udvart körülvevő fallal.

A család 1472-ben férfiágon kihalt, ezért Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsinek adományozta azt. Ekkori alakították ki a négy kisebb toronnyal a külső négyszögletes falat. Bent egy emeletes palotaszárnyat építettek várkápolnával, a bejárata elé pedig az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet emeltek. Végül mély sáncárokkal vették körül a védelem miatt.

Miután 1490-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosserege megszállta a várat, Kinizsi tudta csak visszafoglalni. Kinizsi Pál rendszerint az ország veszélyeztetett vidékeit védelmezte, ezért a vázsonyi rezidenciájában a felesége, Magyar Benigna úrnő lakott. Kinizsi 1494-es halála után az özvegy újra férjhez ment. Mivel második férje, Horváth Márk is meghalt, mikor a lóról leesve a nyakát törte. A nő harmadszor is férhez ment, ám Kereky Gergely erőszakos, durva ember volt, Benigna úrnő pedig sokat szenvedett tőle. 1519-ben elege lett férje viselkedéséből, így bizalmas híveivel megölette, a holttestét pedig a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi érdemeire való tekintettel nem ítélte el, de örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett eltöltenie.

1526-ban János király a várat Bodó Ferencnek adományozta. A 16. század közepén a már elhunyt Magyar Benigna második férjének rokonsága, a Horváth nemesi família szerezte meg a várat és megerősítették a falakat. Katonai szerepe nem igen volt. 1594-ben az őrség elhagyta a várat, majd a törökök elfoglalták, de a magyarok hamarosan visszafoglalták.

A vázsonykői Zichy főnemesi család 1649-ben szerezte meg a váruradalmat. Az utolsó katonai jellegű összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején volt. Egy ideig Esterházy Antal főgenerális főhadiszállása is volt. Végül 1709-ben végleg a labancok birtokába került. Az uradalom börtönnek használta 1848-ig.

1756-ban uradalmi pálinkafőzőt alakítanak ki benne. 1762-ben a Zichyek felépíttették a patak túl partján új kastélyukat és csak a lakótoronyban laktak még kiöregedett cselédek.

A 18. században földrengés, majd 1857-ben tűzvész tett kárt a toronyban. A századfordulón palotájának emeleti magas falcsonkja is ledőlt.

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújították. A megújult és épületrészek részleges visszaépítésével kiegészített várat 2022. április 15-én nyitották meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
5 érv, amiért érdemes ellátogatni Sárospatakra
Rákóczi-vár, Vörös-torony, Megyer-hegyi Tengerszem. Csak néhány látványosság Sárospatakról és környékéről, ahol a történelem mellett a 21. századi kényelem is testet ölt. Megmutatjuk, hogyan!

Link másolása

Itt a szeptember, és vele együtt az őszi kirándulások ideje is. Az ország keleti régiójában fekvő Sárospatak méltán kedvelt úticél, hiszen számos híres látnivaló és gasztronómiai különlegesség is fellelhető itt. Ahhoz, hogy kellőképpen fel tudjuk fedezni a környéket érdemes több napra tervezni és egy olyan szálláshelyet foglalni, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat. Ilyen például a Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa **** Superior Sárospatak, ami minden érzékszervet kielégítő élményben részesíti azokat, akik ellátogatnak hozzájuk Magyarország egyik legjelentősebb középkori településére. Lássuk, mi az öt legvonzóbb érv a város mellett!

1. Modern szállodakörnyezet

A Hotel Bodrog egy nagy múltú szálloda Sárospatak történelmi városközpontjában. A 40 éve megépült épület egyik oldala a sárospataki történelmi városnegyedre néz, míg másik a Zempléni-hegységre. Minden vendég saját preferenciája szerint választhat, hogy ott tartózkodása alatt inkább a természetben vagy az épített környezetben kíván gyönyörködni. A hotel a korszakoknak megfelelően mindig megújult és követte az aktuális trendeket. 2022 tavaszára egy teljeskörű felújításnak és átépítésnek köszönhetően az összes szoba, a teljes wellness részleg, az étterem, valamint a közösségi terek is megújultak, így elnyerve a hotelnek **** Superior minősítést. A belsőépítészeti koncepció megálmodásakor a közös terekben, illetve a 48 superior és prémium szoba mindegyikében exkluzív környezetet kívántak teremteni. A falfelületek különleges kialakítása mellett mindenekelőtt a színben és formában a térhez leginkább igazodó bútorok elhelyezésére fektették a hangsúlyt.

2. Wellness

A kifinomult ízlés az ELIX wellness & spa részlegben is magas fokú funkcionalitással, a modern belső tér elegáns térfelhasználással párosult. Itt egy panorámás élmény-wellness teraszt is kialakítottak hidegvizes merülőmedencével, kültéri jacuzzival illetve panoráma finn szaunával, ahol rendszeresen tartanak úgynevezett szaunaszeánszokat. A beltéri wellness részlegben feszített víztükrű medence, gőzfürdő, jacuzzi, infra-, és aroma szauna is található, de számos masszázsszolgáltatás is igénybe vehető, ami igazán frissítően hat egy hosszú, felfedezős nap után.

3. Történelmi látnivalók

Nem hiába, van mit felfedezni a környéken! A Sárospataki Rákóczi-vár például Magyarország egyik legismertebb vára, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozik. A Bodrog partján álló eredeti épületet Perényi Péter főispán 1534 és 1542 között építette családi székhelyként. A Hotel Bodrog egyik különleges programja a várban szervezett reneszánsz lakoma, ahol egyedi környezetben, a korabeli receptúrák alapján elkészített ételeket szolgálnak fel.

4. Modern gasztronómia

Nem kell szállóvendégnek lennünk ahhoz, hogy egy jót együnk. Az utcáról nyíló, nemrég elkészült Héliosz bisztróterasz egyaránt látogatható a nyári időszakban és hideg időben is. Az infrafűtéssel felszerelt télikertben így a hóesést nézve is lehet élvezni a szomszédos díszpark látványát. A DK-i tájolású terasz elnevezése Héliosz, görög napisten előtt tiszteleg. Ha pedig görög mitológia, akkor érdemes megemlíteni, hogy a kínálat nagyszerű görög ételeket vonultat fel, természetesen egy **** Superior minősítéshez méltó, korszerű tálalásban és ízvilágban megalkotva. A fogások mellé házi limonádé, finom koktélok és görög italkülönlegességek dukálnak.

5. Bor

Tokaj-Hegyalján járva-kelve kihagyhatatlan a dűlőtúra, a pincelátogatás, valamint a borkóstoló. A világhírű tokaji bor önmagában is különleges ízélményt nyújt, de egy fokkal emelhetjük az élvezetet, ha egy ételkölteményhez társítjuk. A Hotel Bodrog éttermében minden ételhez tökéletesen társított bor is kóstólható. A szervezett gasztronómiai és borkóstoló csapatépítőket pedig akár céges rendezvények során is kipróbálhatjuk, hiszen a szállodában 60 fő befogadására alkalmas, természetes fénnyel megvilágított, légkondicionált és sötétíthető konferenciaterem is működik.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Athén most a legolcsóbb európai turistacélpont egy hétvégi városlátogatásra
Egy hétvége a görög fővárosban akár 100 ezer forint alatt is megúszható.
Fotó: Unsplash/David Tip - szmo.hu
2022. szeptember 03.


Link másolása

Már a közkedvelt kelet-európai városoknál is olcsóbb turistacélpont Athén azoknak, akik hétvégi városlátogatásra indulnak - írja a Guardian a Post Office Travel Money felmérése alapján. Az utóbbi orgánum 20 népszerű európai város tucatnyi tipikus brit turistakiadását elemezve jutott arra, hogy

a görög fővárosban 2021-hez képest 15 százalékkal csökkentek az árak.

A költségek közé számolták többek között két fő két éjszakai szállását, az étkezést, a belépőket a turistalátványosságokhoz, valamint a tömegközlekedést. Ezek alapján egy athéni hétvége kihozható akár 207 fontból (96 200 forint). A második helyen Lisszabon végzett, ahol 218 font (101 300 ezer forint) is elég lehet pár napra. A portugál főváros annak ellenére végzett a második helyen, hogy tavaly óta 21 százalékkal emelkedtek a vizsgált árak.

Athénban kiemelkedően kedvezőnek számít a kétszemélyes vacsora borral, amit akár 38,96 fontból (18 100 forint) is ki lehet hozni. Két éjszaka két főre egy háromcsillagos szállodában akár már 89 fontért (41 300 forint) is elérhető, míg a kétnapos tömegközlekedési bérlet 7,79 fontba (3620 forint) kerül.

A két főváros némi meglepetésre végzett az összesítésben a hagyományosan olcsónak számító kelet-európai célpontok előtt. Igaz, nem sokkal: a lengyelországi Krakkóban 219 font (101 700 forint), míg a lettországi Rigában 220 font (102 200 forint) kell legalább egy hétvégére.

Budapest ennél egyetlen fonttal drágább: a magyar fővárosban legalább 221 fonttal (102 700 forint) kell számolni egy hétvégi kiruccanás alkalmával.

A vizsgált célpontok közül hat legalább kétszer olyan drága volt, mint Athén. Ezek sorrendben a svédországi Stockholm (421 font, 195 600 forint), a franciaországi Párizs (423 font, 196 600 forint), az írországi Dublin (436 font, 202 600 forint), a dániai Koppenhága (456 font, 211 900 forint) és az olaszországi Velence (457 font, 212 400 forint).

A legdrágább város a listán a hollandiai Amszterdam lett, ahova legkevesebb 593 fonttal (275 600 forint) érdemes elindulni.

A Post Office 15 éve készíti el az olcsó európai turistacélpontok listáját, de ez az első alkalom, hogy nyugat-európai város végzett az élen. A városrangsor összeállítói megjegyezték, hogy a szállásárak egész Európában jelentősen drágultak az utóbbi hónapokban. Mindez a koronavírus-járvány után megugró keresletnek köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
A Rovatból
Szavazz az alföldi régió legjobb hotelére

Link másolása

AZ ÉV HOTELE közönségszavazás, Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye mérföldkőhöz érkezett. A műsorban az elmúlt hónapban 6 szállodát próbáltak ki a sztár-hoteltesztelők. Ezekre a szálláshelyekre most vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

A voksolással a szavazók pedig nem csak a legjobbnak járó díj kiosztásába szólnak bele, hanem megnyerhetik az ajándék wellness hétvégék valamelyikét. Az a szálláshely, amelyik ebből a régiós versenyből győztesen kerül ki, a második helyezettel együtt ott lehet majd januárban a döntőben és elindulhat AZ ÉV HOTELE címért.

Hogyan dől el, hogy melyik lesz az alföldi régió legjobb hotele?

AZ ÉV HOTELE című műsor december végéig, Magyarország öt turisztikailag kiemelt régiójának 28 szállodáját mutatja be. Augusztusban a sztár-hoteltesztelők az alföldi régióban hat szállodát próbáltak ki. Ezeket a hoteleket láthattátok múlt héten, a hónap utolsó adásában. A hat szálloda megtarthatta a korábban – az egyes adások után – bezsebelt szavazatait, tehát az eredmények nem nullázódtak le. Most a nézők még egy utolsó vokssal segíthetik kedvencüket a havi döntőben, hogy a számukra legszimpatikusabb szálloda lehessen az alföldi régió legjobbja, azaz augusztus HÓNAP HOTELE. A szavazatokat vasárnap délig a műsor hivatalos oldalán lehet leadni. A nézőknek most még több nyeremény ütheti markát, hiszen a heti nyereményen kívül, az összes augusztusban voksló közül sorsolják ki a havi fődíjakat is. Ha nem láttad az összes alföldi indulót, vagy lemaradtál a múlt heti összefoglaló adásról, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódját az RTL Most-on!

Rajtad is múlik, hogy a hat alföldi szálloda közül melyik lesz a régió legjobbja!

Liget Wellness és Konferencia Hotel****, Szarvas

Az egyéni stílusban berendezett szarvasi négycsillagos hotel a Dél-Alföld régióban alig néhány méterre a Holt-Körös partján helyezkedik el. A háborítatlan környezetben a szálloda egyik oldalán csodálatos kilátás nyílik a Körös folyó kanyarulataira, másik oldalán a mesés liget ősfái kápráztatják el a vendégeket. A szálloda wellness részlege nem csak testi, lelki pihenést is nyújt az idelátogatóknak. Külső-belső gyógyvizes medencéit ajánlják ízületi, bőrgyógyászati és nőgyógyászati panaszokra. A vizisportok szerelmeseinek pedig aktív programokat nyújt a Körös. A kirándulni vágyók a közeli Arborétumban egészen biztosan megtalálják a természet közelségét. A hotel svédasztalain visszaköszön, hogy nemcsak a kulináris élvezetekre, de az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek. A szállodában a hagyományos magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha ízei is helyet kapnak és a helyi kézműves söröket is érdemes megkóstolni.

További részletek ezen a linken!

Solaris Apartman & Resort, Cserkeszőlő

A modern stílusban épült Solaris Apartman & Resort az Alföld északi részén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Cserkeszőlőn helyezkedik el. Az Apartmanház bejárata a hangulatos kis sétálóutcára nyílik, közvetlenül szemben a Gyógy és Strandfürdő található. A sétálóutcán üzletek, éttermek és büfék sorakoznak. A modern stílusban berendezett apartman szobákhoz külön nappali, hálószoba és berendezett konyha tartozik. Az Apartmanház egyediségét mutatja, hogy minden fürdőszobában külön csaptelepen privát termálvíz folyik a kádakba, saját kútból. A Gyógy- és Strandfürdő külön wellness részleggel külső-belső gyógy-, és élmény-medencékkel várja az idelátogatókat. A festői szépségű Cserkeszőlő borvidék számos látnivalót kínál a kirándulni vágyóknak. A falu turisztikai látványosságai közé tartozik a Szinyei-Merse Kastély. Az Apartmanház jól felszerelt saját konyhái mellett bárki igénybe veheti a félpanziós vagy teljes ellátást is, de kedvére válogathat a közelben lévő számos helyi specialitásokat kínáló éttermek közül.

További részletek ezen a linken!

 

[caption id="attachment_1876217" align="alignnone" width="1024"] SONY DSC[/caption]

 

Hungarospa Thermal Hotel****, Hajdúszoboszló

A szálloda Hajdúszoboszlón található, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának közvetlen szomszédságában. Az ide látogatóknak egész évben korlátlan átjárási lehetőségét biztosítanak a Gyógy- és Strandfürdőbe, az Aqua-Palace élményfürdőbe és még az Árpád uszodába is! Az épületben helyet kapott egy teljes gyógyászati részleggel felszerelt fürdő egység. A szálloda gyógyrészlegén 3 különböző hőmérsékletű benti- és 1 kinti medence kapott helyet, melyekhez további kikapcsolódást nyújtanak az infra- és finnszaunák, illetve gőzkabinok is. Kiegészítő szolgáltatásként választhatóan a vendégek az Aquapark, vagy a Prémium zóna belépőjegyeire is jogosultak. A magyaros és regionális ízeket is felsorakoztató nemzetközi konyha mellett egy nyári terasszal bővített, 180 férőhelyes étterem biztosít kényelmes lehetőséget a félpanziós étkezést igénybe vevő vendégeinknek.

További információ ezen a linken!

Club Hotel Pegazus****, Tiszaug

A szálloda Tiszaug községeben, a Tisza bal partján található Csongrádtól északra, Bács-Kiskun megyében. Az itt létesült négycsillagos Club Hotel Pegasus a környék legnépszerűbb családias jellegű szállodája számos szolgáltatással, mely rendkívül alkalmas céges rendezvények, csapatépítő tréningek lebonyolítására, melyhez számos programot is nyújt: külső-, belső medence, 120 méteres vízi-csúszda, strandfoci, strandröplabda, vízisí, jet-ski, vagy éppen extrém buggy. A szállodában egyaránt jól érezhetik magukat mind a csendesebb, mind az aktívabb pihenésre vágyók is. A szálloda színvonalas éttermében a hagyományos magyar fogások mellett természetesen tiszai halételek megtalálhatók.

További információ ezen a linken!

Sziget Hotel****, Nyíregyháza

A varázslatos Sziget Hotel az Erdélyi Major ölelésében, az Alföld északi részén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A Major Nyíregyháza Oros városrészének szívében egy 10 hektáros területen helyezkedik el, a szálloda pedig egy horgász tó közepre, egy kis szigetre épült. A körpanorámás hotel összes szobájából kilátás nyílik a tóra. A természet közelsége, a romantika és a modern stílus ötvözetével találkozhatnak az ide látogatók. A kétszintes szálloda többfajta szobát és lakosztályt kínál vendégei számára. Az standard szobáktól egészen a delux családi apartmanokig. A tó számos sportolási lehetőséget kínál a vendégeknek. Vizibicikli, evező sportszerek és Velencei gondola is bérelhető. Gyerekeket a játszótéren drótkötélpálya, mászófal, majom létra, csúszda és több fajta hinta is várja. Wellness részlegén szauna, jakuzzi, és a merülő medencék igazi felüdülés a szállóvendégek számára. A svédasztalos éttermében a több nemzet ételeit és italait kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei.

További részletek ezen a linken!

Waterfront Lodge****, Dunapataj

A közelmúltban, modern stílusban átalakított Waterfront Lodge**** a Szelidi-tó partján, az Alföld déli részén, Dunapatajon helyezkedik el. A tó kitűnő horgászhelynek számít, mindemellett híres jótékony gyógyvizéről is. Környezete természetvédelmi terület, gazdag növény és állatvilággal, amit tanösvénye is jelez. A szabadidős tevékenységekben is gazdag déli part számos lehetőséget kínál a sportolásra vágyóknak. Vizisport eszközök, kerékpár, roller bérelhető közvetlenül a tó partján. Az elegáns egyedi stílusban berendezett szobákból nyíló jól felszerelt fürdőszobák a vendégek kényelmét szolgálják. A természet közelségét a tóra néző panorámás wellness részleg is jelzi. A Lodge belső wellnesse pedig igazi kikapcsolódást nyújt. Az étterem svédasztalos menüvel várja a helyi specialitások és a magyaros ízek kedvelőit. A kínálatban az ételek mellett saját készítésű dzsemmel, különleges házi felvágottakkal, sajtokkal, bor bárral és számtalan ételkülönlegességgel várják a szállóvendégeket.

További részletek ezen a linken!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye vasárnap egy új régióban folytatódik

A szállodák tesztelése szeptemberben a Balatonon folytatódik. Ebben a régióban hat hotel küzd majd meg egymással, a szeptember HÓNAP HOTELE címért. Most vasárnap a balatonfüredi Hotel Margarétát, és kapolcsi Treehouses-t fogja kipróbálni Goztola Kristina színésznő és a rendező Halmi Péter. Ha kíváncsi vagy, hogy milyenek az új régió első szállodái, és tudni szeretnéd, hogyan érezték magukat a szár-tesztelők, akkor ne hagyd ki az adást most vasárnap szeptember 4-én az RTL Klub-on.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL Klub műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe, hogy kipróbálják, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk