/multunk/a-nok-feneket-csapkodta-megis-mindenki-szerette-futtyos-gyurit/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

A nők fenekét csapkodta, mégis mindenki szerette Füttyös Gyurit

A legendás alakról szóló slágert viszont cenzúrázták a szocializmus alatt.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. január 16.

hirdetés

Füttyös Gyuri a 60-as évektől járta Budapest utcáit, fütyörészett, és összetekert újságjával ráhúzott a szép nők fenekére. Igazi jelenség volt, akit mindenki ismert és szeretett, mégsem tudja senki pontosan, ki volt ő, és mi lett vele. Utánajártunk legendának.

Füttyös Gyuri legendája a XXI. század című tévéműsorból

Füttyös Gyuri már a 70-es években legenda volt, igazi pesti figura. Olyan ikonikus alakja volt a városnak, hogy dal is született róla, sőt Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjében is felbukkan - önmagát alakítva:

A visszaemlékezések szerint, aki ismerte, az a fal mellé húzódott, amikor meghallotta a jellegzetes fütyülését. Gyuri ugyanis szerette a szép nőket, és összetekert újságjával módszeresen a fenekükre csapkodott.

Illetve nem csak ütött, hanem kért is: egy forintot. Ám mindig csak egy forintot, és ha valaki többet adott, akkor visszaadta. Az egy forintossal pedig még a fenékre csapást is ki lehetett váltani - legalábbis esetenként.

hirdetés

Bár harsány volt, igazából nem bántott senkit. Sőt voltak, akik kifejezetten büszkélkedtek azzal, hogy kaptak Gyuritól egy ilyen szemtelen elismerést.

A Színes Város Csoport egyik tűzfalterve

Füttyös Gyuriról sok mindent tudni vélnek az emberek. A visszaemlékezések szerint a Keleti környékén lakhatott édesanyjával, a Damjanich utca környékén, a Dembinszkyben vagy a Nefelejcsben.

Ő volt a pesti belváros “falubolondja”, de hogy miért lett ilyen, arról is eltérnek a mendemondák. Akad olyan, aki szerint így született, mások szerint 45-ben, vagy 56-ban sérült meg: légnyomást kapott, megverték, talán fel is akarták akasztani,vagy egy haláleset sokkolta.

Beszélik róla, hogy mérnök volt, tanult ember, de mások szerint autófényező. Az eredeti neve Szabó György, de van, aki tudni véli, hogy nem is Gyurinak hanem Téglás Jánosnak hívták. Az összetekert újság pedig mindig egy Esti Hírlap volt, mások viszont állítják, hogy sportújság.

Füttyös Gyuri a Városligetben - 1970-es évek - Budapest régi képeken

Gyerekkori játszótársai arról meséltek, hogy a kis Gyurival sokat fociztak a belvárosi grundokra, ahol mindig megvárták az esti sportújságot. 56-ban aztán a kíváncsi fiatalok túl közel mentek a körtéren dúló harcokhoz.

Az oroszok rájuk lőttek, és Gyuri légnyomást kapott, ekkor sérült meg az agya.

Szüleivel ekkor hirtelen elköltözött. Egyes források szerint nővéreivel kivándorolt, de rövidesen hazatért. Itthon édesanyja gondozta, akivel a hatvanas évek elején Budáról Pestre költözött.

Amikor barátai viszontlátták, már a Füttyös Gyuri volt. Megismerte a környéket és a régi barátokat, kedves volt, de nekik is már csak köszönt, tőlük is kért egy-egy forintot, vagy kockacukrot, és már sietett is tovább.

Alakja olyan legendássá vált, hogy dal is született róla. Érdekesség, hogy "a veri a falat, ahogy őt is verte egy ávós vagy egy náci" sort "veri a falat, ahogy őt is verte az isten is meg más is"-ra cseréltette a cenzúra.

Kováts Kriszta - Füttyös Gyuri

A dal alatti kommentek is színes képet festenek Füttyös Gyuriról:

"Anno húztunk kifelé a kertmóból a tujához és a szigeten Esti Hirlapot összehajtogatva, fütyülés közben ahogy ment kifelé a szigetről minden csaj fenekére csapott. Igaz, aki nem ismerte, attól pofon volt a jutalma. Ő volt a Füttyös Gyuri."

"Én mindég attól tartottam, ha valaki nem ismerte férj vagy barát elveri a Gyurit, aki ártalmatlan, kedves színfoltja volt a ligetnek. Az a bizonyos légnyomás amiről beszélnek biztos nem az 56-os események miatt volt, mivel én augusztusban találkoztam vele sűrűn."

"Nagymamám éppen tegnap mesélte hogy anno neki is rávágott egyet a hátsójára a Gyuri :DD"

"A hatvanas évek közepén számtalanszor találkoztam vele. A Dembinszky utcában laktam. Úgy emlékszem, hogy kb. huszonéves fiatal srác volt. Fütyülve járkált. A kukákat és a nők fenekét tényleg összehajtott újságpapírral verte. Továbbá szinte minden boltba bement, és kért 1 forintot. Kapott."

Állítólag, amikor Gyurit bezárták a Lipótra, megszerezte a felvételt, és sárgaházban éjjel-nappal a róla szóló slágert hallgatta.

Az RTL Klub riportjában mesélő asszonyok jó szívvel emlékeznek vissza a kedves bolondra, és mi is csak mosolygunk az anekdotákon. Füttyös Gyuri pimasz szokását azonban óhatatlanul is összekapcsolja az agyam a #meetoo mozgalommal. Vajon mit kapott volna szerencsétlen félnótás, ha a jelenben csapkodja a nők fenekét? Akkor is egy ilyen kedves dal születik róla, vagy inkább feljelentik? Ez sem fog már kiderülni.

A legendás alak végül a kilencvenes évek közepén tűnt el a városból. Egyesek szerint anyja halála után végleg a Lipótba került, mások azt mondják, egy hideg téli éjszakán agyvérzést kapott, és meghalt a Keletinél. Megint mások szerint vidékre költözött, de ez is csak mende-monda.

A mai napig sem tudjuk pontosan, mi igaz a róla szóló történetekből. Egy valami biztos csak: a legenda tovább él, hiszen már Facebook oldal is emléket állít Füttyös Gyurinak.

.

Forrás: RTL Klub, Urbanlegends.hu, lokal.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk