/multunk/225-eves-titok-az-unicum/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

225 éves titok: az Unicum

A Zwack család történetének legendás helyszínein jártunk. Íme egy évszázadokon átívelő, kalandfilmbe illő sztori.
Link másolása

hirdetés

Idén 225 éve, hogy az Osztrák-Magyar Monarchiában az udvari orvos, dr. Zwack a gyomorpanaszokkal küszködő uralkodónak egy keserű likőrt kínált, ami annyira jól sikerült, hogy a császár elismerően felkiáltott: „Das ist ein Unicum”. Így született meg 1790-ben a legendás magyar ital, az Unicum.

_NSZ4275_1

Az évforduló alkalmából a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) új városi sétát indított, hogy bemutassák a Zwack család kalandokban bővelkedő, fordulatos történetét.

Utunkat a Várban, a Ruszwurm Cukrászdában kezdtük. Zwack Pétert gyakran elhozta ide nagyapja, ha jó jegyeket kapott, ami nem csoda, hiszen alig néhány saroknyira, az Úri utcában lakott a család.

hirdetés

_NSZ4201_1

Rendhagyó túránkra ezúttal elkísért bennünket Zwack Péter özvegye, az angol származású Anne Marshall, valamint Zwack Sándor és Zwack Izabella is, akik megilletődve léptek be a család hajdani otthonául szolgáló, ma már üresen álló házba. Ők vezetik ma a céget.

_NSZ4182_1

Sajátos hagyomány, hogy a Zwackot általában egy testvérpár irányítja, akik rendszerint jól kiegészítik egymást. Talán ez az egyik titka a több mint két évszázada tartó sikernek. Igaz, a kapcsolat nem volt mindig felhőtlen a vállalkozást irányító testvérek között. Zwack János és Zwack Béla között például a két világháború között annyira elmérgesedett a viszony, hogy állítólag irodáik között egy ügyvéddel üzengettek egymásnak. Még azt is tőle kérték, hogy köszönjön a másiknak a nevükben.

_NSZ4378_1

De vissza az Úri utca 45-be, ahol Zwack János és családja élt, meglehetős fényűzésben. Volt miből: a gyár 1840 óta működött, az 1930-as években pedig a cég virágkorát élte, termékeiket világszerte ismerték.

Sándor és Izabella azt mesélték, hogy nagyapjuk, János imádta a luxust. Egy Buickkal és sofőrrel járt, és a krémszínű selyemingekből 120-at is begyűjtött. És ha ez nem lenne elég: mindegyiket Svájcba küldte mosni és vasalni. Volt vagy 100 pár cipője is, ezeket a világháború végén a szovjet katonák lopták el, igaz, valamiért mindegyik párból csak az egyiket vitték.

A 30-as években a család szomszédainak többsége is nemes volt. Csakugyan, a Várban sétálva a Úri utca macskakövén szinte magunk mellett éreztük az illusztris szomszédság nyüzsgő életét.

Utunk átvezetett a Gellérthegy szomszédságába, a Minerva utcába. Itt lakott Zwack Mária, vagyis Mici néni, aki arról lett híres, hogy egy grazi szanatóriumban elcsábította Ady Endrét. A költő egy egész verseskötetet írt neki, Myllitának becézve őt.

_NSZ4207

A történelem úgy hozta, hogy az eredetileg zsidó származású, ám már az első világháború idején átkeresztelkedett család élete nem maradt ilyen tejjel-mézzel folyó kánaán. A második világháború idején bujkálniuk kellett, és Mici néni házában húzták meg magukat. Valaki azonban feljelentette őket. Egy hajszálon múlt az életük.

_NSZ4254_1

Amikor a nyilasok megjelentek, mindenkit felsorakoztattak a fal mellé. A család egyik tagja kikönyörögte, hogy visszamehessen a cipőjéért. Mikor ezt megengedték neki, átszökött a szomszédba, a svéd nagykövetségre, amit Raoul Wallenberg vezetett. Rohanva érkezett a család jó barátja, a követség titkára, Lars Berg, aki egy revolvert szorongatva közölte, hogy a ház svéd védelem alatt áll, mindannyian a svéd nagykövetség alkalmazottai, vagy azok családtagjai, és órási diplomáciai botránnyal fenyegetett. Így úszták meg, hogy elhurcolják őket. Berg szerzett nekik svéd útlevelet is, amivel sikerült átvészelniük a világháború maradékát.

_NSZ4218

_NSZ4213_1

Aztán jöttek a szovjet katonák. János feleségét, Verát ruhák alatt bújtatták el, nehogy rátaláljanak. Ő megmenekült, a Soroksári úti gyárat azonban kifosztották. Egymillió liter keserűlikőrt tüntettek el, a tölgyfahordókból pedig pontonhidakat gyártottak.

Zwackék nem adták fel, 1945-ben a porig rombolt gyár két helyiségében ismét munkához láttak. Három év kellett, hogy minden újjáépítsenek. Nagyjából akkorra lettek kész, amikor az egészet államosították. A család azonban hamis receptet adott át a magyar államnak, és sikerült elmenekülniük. Péter kalandos úton, Jugoszlávián keresztül szökött Olaszországba, majd onnan tovább Amerikába.

Miközben a Zwack Soroksári úti gyárépülete felé tartottunk, Sándor és Izabella elmesélték, hogy apjuk, a gazdagságból a nincstelenségbe jutó Péter soha nem adta fel a reményt. Zsebében őrizte a valódi, titkos receptet, szívében a reményt, még akkor is, ha kezdetben Amerikában csak porszívóügynökként kapott állást.

_NSZ4282_1

Odakint Zwack Béla és János folytatták a munkát, és még pert is nyertek a magyar állam ellen, ami akkortól kezdve nem használhatta nyugaton az Unicum és a Zwack nevet. Az igazi Unicumot a 60-as évektől Olaszországban, Milánóban gyártották.

Zwack Péter a 70-es években vette át az olasz üzem irányítását, és amikor lehetett, 1988-89-ben az elsők között tért vissza Magyarországra, hogy visszavásárolja a családi gyárat. Igaz, egy darabig úgy tűnt, hogy a privatizáció során az üzem az angoloké lesz. A szállodájukban villásreggelin ünnepeltek. Izabella azt mondta, ekkor látta apját először komoly dolog miatt sírni. De végül mégis ők győztek, és visszakapták azt, ami jogosan az övék.

A gyár ma már újra régi fényében ragyog. A látogatóközpontban kialakított múzeum közvetlenül az 1892 óta működő italgyártó üzem mellett kapott helyet. Főképp az utolsó generációk életét, és mindent legyőző akaratát ismerhetitek itt meg.

_NSZ4292_1

Sándor és Izabella itt elmesélték, hogy az Unicum alapja több mint 40 különböző gyógy- és fűszernövény összessége, megfelelő aránya, és minősége. A recept alig változott a két évszázad alatt, és mindvégig sikerült titokban tartani. Napjainkban is a család egy beavatott tagja, jelen esetben a családanya, Zwack Péter özvegye, Anne Marshall adja hozzá az "Unicum szívének" nevezett különleges fűszerkeveréket az elegyhez. Igen, jól értitek, a létező összes termék így készül.

A múzeumban megnézhettünk egy 150 éves, bontatlan üveget, igaz, az ital egy része már elpárolgott belőle. Ez még az eredeti címkével készült. A fehér alapon piros keresztet 1922-ben cserélték le a ma ismert arany-piros színekre, a Vöröskereszt kérésére. Kiállították a kultikussá vált "vizesembert" ábrázoló plakátot is, amit Pachl Viktor grafikus festett meg az 1909-ben.

_NSZ4304

_NSZ4382_1

A klasszikus Unicumon kívül már szilvás verzió is létezik - mindezeket egy hihetetlenül nagy pincében kóstolhattuk meg, ahol hatalmas fahordók között vezettek minket végig.

_NSZ4346

Valóságos időutazás volt végigjárni a Zwack család életének színhelyeit, hallani páratlan történeteiket. Nem érdemes kihagyni!

Te is részt vennél egy ilyen túrán?

Nincs semmi akadálya, hiszen az Unicum weboldalán Te is jelentkezhetsz a családi túrákra.

Ha szerinted is izgalmas a Zwack család története, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk