hirdetés

KÉK HÍREK

Veronai tragédia: négymillió forintot ajánlott a biztosító az egyik áldozat családjának

Sokkal magasabb is lehetne ez az összeg, ha a szülőknek sikerülne megegyeznie a busztársasággal.
Bors - szmo.hu
2017. március 27.

hirdetés

Mindössze négymillió forintot ajánlott fel a biztosító a veronai busztragédia egyik áldozata után a gyászoló szülőknek - írja a Bors Online. A lapnak az egyik áldozat, K. Flóra édesapja nyilatkozott, aki szerint méltatlanul alacsony ez az összeg egy emberélethez viszonyítva.

A Bors értesülései szerint jóval magasabb is lehetne ez az összeg, ha a károsultak és a buszt üzemeltető társaság, a Pizolit Kft. írásban megállapodnának a magyar hatóság előtt, hogy az olasz jogrendszer szerint intézzék az ügyet a biztosítóval. Mivel ez sokkal előnyösebb lenne a családoknak, a károsultak ügyvédjei már egy hónapja igyekeznek megszerezni a busztársaság vezetőjének, Czakó Tibornak a hozzájárulását, de eddig nem jártak sikerrel.

"
Czakó urat szemmel láthatóan a busztársasága érdekli, azok a hozzátartozók, akik elveszítették családtagjukat, nem.

- fakadt ki K. Flóra édesapja.

"Pedig a baleset okozásában kiemelt szerepe van. 17-en haltak meg, és emberéletek mentek tönkre a történtek miatt! Soha nem fogjuk tudni feldolgozni ezt a mélységes fájdalmat. Emberséget, empátiát vártunk volna a busztársaságtól, hogy ha már azt mondják, vétkesek vagyunk, legalább megadjuk a lehetőséget, hogy méltóbb körülmények között tudják a családok feldolgozni a történteket" - folytatta.

"Az pedig arcpirító, és méltatlan, hogy hazánkban pár millió forintban mérik az ember életét - négymilliót ajánlott fel a biztosító Flóra halála után -, míg Olaszországban több tíz millió forintról lenne szó. Elképesztő, hogy azt látja az ember, hogy egész Európában a magyar joggyakorlat van legalul, még Romániában is ötszörös díjak vannak, mint itthon."

hirdetés

A Borsnak Dr. Újvári Zoltán is nyilatkozott, aki több szülőt is képvisel az ügyben. Ő úgy értesült, hogy a busztársaság vezetője arra kérte a szülőket, hogy közösen pereljék be az olasz autópálya-kezelőt, mivel szerinte "A korlát okozta a tragikus eredményt." A szülők azonban hallani sem akartak erről.

"A busz felelősségbiztosítója 1,8 milliárd forintig áll helyt minden kárért a magyar jog szerint. Az olasz jogszabályok szerint pedig 1,5 milliárd forintig állna helyt" - magyarázta az ügyvéd. "Utóbbi azért kedvezőbb a családoknak, mert a magyar bírói és kárrendezési gyakorlat nagyon alacsonyan tartja a sérelemdíj összegét, szülőnként valahol 5–8 millió forint között lenne a kifizetendő összeg.

"
Az olasz jogrendszer alapján azonban 50-120 millió forint közötti összeg járna az elhunytak után, ám ez a verzió a Pizolit Kft-re nézve kedvezőtlen, mert a keretösszeg fölötti károkat a busztársaságnak kellene állnia"

- mondta.

A Bors Czakó Tibort is felkereste, de a busztársaság vezetője nem nyilatkozott az ügyben.

Címkép: Instagram


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk