KÉK HÍREK

Tízezernél is több ember halálában találtak bűnrészesnek egy 97 éves egykori náci titkárnőt

Irmgard Furchner a stutthofi haláltábor parancsnoki épületéből a legszörnyűbb dolgok szemtanúja lehetett.

Link másolása

10 505 ember meggyilkolásában működött közre egy most 97 éves német nő a bíróság keddi ítélete alapján, írja a BBC. Irmgard Furchnert még tizenéves korában vették fel a stutthofi koncentrációs táborba, ahol az egyik parancsnoknak dolgozott 1943 és 1945 között.

Noha a titkárnő civil munkásként dolgozott a táborban, a bíró szerint pontosan tisztában volt az ott zajló eseményekkel. A stutthofi létesítményben 65 ezer emberrel végeztek a nácik, köztük zsidókkal, nem zsidó származás lengyelekkel és elfogott szovjet katonákkal.

Mivel a történtek idején Furchner még csak 18-19 éves volt, ezért egy speciális fiatalkotúak bírósága előtt kellett felelnie tetteiért.

Az észak-németországi Itzehoe bírósága a per során meghallgatta a haláltábor túlélőit is, akik közül néhányan már nem érhették meg az ítélethirdetést. A tavaly szeptemberben kezdődött tárgyalássorozat előtt Irmgard Furchner elmenekült a nyugdíjas otthonból, ahol élt. A rendőrök végül egy hamburgi utcában kapták el.

Az egykori náci titkárnőt kedden két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnrészesség miatt.

A per már negyven napja tartott, mikor Irmgard Furchner először megszólalt. Azt mondta, hogy „sajnálja, ami történt” és azt is, hogy akkor Stutthofban volt. Az ügyvédek azzal érveltek a nő felmentése mellett, hogy csak egy volt Paul-Werner Hoppe titkárnői közül, és nem bizonyítható egyértelműen, hogy miről tudott.

A bizonyítási eljárás során egy történész is elkísérte a bírót az egykori létesítmény területére. Kiderült, hogy

Furchner valójában a legszörnyűbb dolgok szemtanúja lehetett a parancsnokság táboron belüli elhelyezkedése miatt.

Stefan Hördler azt is elmondta, hogy Stutthofba 1944 júniusa és októbere között huszonhét vonattal 48 ezer embert szállítottak, miután a nácik a bővítés és a tömeggyilkosságok felgyorsítása mellett döntöttek.

Könnyen lehet, hogy Irmgard Furchner pere volt az utolsó, melyet Németországban tartottak a náci korszak bűnei miatt. Néhány ügyben azonban még folyik a nyomozás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Egyszerre hat gyereket gázolt el egy ittas férfi Erdélyben, egyikük meghalt
Az elkövető nemcsak ivott a tragédia előtt, de jogosítványa sem volt.

Link másolása

Részegen, a gyalogátkelőn gázolt el hat gyereket egy autós Erdélyben, a Hunyad megyei Petrozsényban – adta hírül a Főtér.hu romániai magyar hírpotál.

Az áldozatok egyike olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen kellett újraéleszteni, a többieket is kórházba kellett szállítani.

Később a Hunyad megyei rendőrség azt közölte: az egyik elgázolt gyerek belehalt sérüléseibe.

A gázoló elmenekült a helyszínről, de a rendőrök hamarosan rábukkantak Aninósza városában. Megszondáztatták, és kiderült: a 19 éves fiatalember ittasan vezetett, a leheletében literenként 0,81 milligramm alkoholt mutatott ki a szonda. Arra is fény derült, hogy még jogosítványa sincs, ennek ellenére száguldozott részegen az autóval a város utcáin.

Az elkövető ellen már gondatlanságból elkövetett emberölés miatt zajlik büntetőeljárás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
Gond nélkül tolták ki a tolvajok a lopott áruval megpakolt bevásárlókocsit a siófoki áruházból – videó
A négyfős banda ezt háromszor is megcsinálta, amivel közel 800 ezer forintos kárt okoztak.

Link másolása

Folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett lopás miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség három férfival és egy nővel szemben, akik több alkalommal, szervezetten fosztották ki az egyik siófoki áruházat.

A Somogy Megyei Főügyészség csütörtöki közleménye szerint a húszas és harmincas éveikben járó vádlottak a bűncselekmény elkövetésekor nem rendelkeztek munkahellyel és rendszeres jövedelemmel sem. Így

megállapodtak abban, hogy a nő által összeírt, túlnyomórészt minőségi italokat, drágább desszerteket, húskészítményeket és műszaki cikkeket ellopják, majd azok egy részét felélik, a nagyobbik részét pedig eladják.

Az tolvajok még a szerepeket is kiosztották maguk között: amíg ketten a parkolóban várakoztak, társaik egy bevásárlókocsival fizetés nélkül hozták ki az áruházból a kiválasztott termékeket, amelyeket ezt követően közösen pakoltak az autójukba.

Az ügyészség megosztotta az áruházi biztonsági kamera felvételét is. Ezen látható, ahogy a banda tagjai gond nélkül kitolják a dugig pakolt a bevásárlókocsit az üzletből.

Ezzel a módszerrel,

három alkalommal összesen 787 510 forint kárt okoztak az áruháznak.

Negyedszer azonban már nem sikerült a manőver, ugyanis a lebukástól tartva végül az áruházban hagyták a telepakolt bevásárlókocsit, amiben közel 125 ezer forintnyi árut szedtek össze.

A siófoki nyomozók a kamerafelvételek alapján azonosították és elfogták az elkövetőket. A vádiratában az ügyészség három vádlottal szemben végrehajtandó, negyedik társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság egyúttal valamennyi vádlottat tiltsa el a közúti járművezetéstől, illetve kötelezze őket a sértett kárának megtérítésére is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk