hirdetés

KÉK HÍREK

Van, ahol egy óvónő van 20 gyerekre – aggasztó az óvónőhiány a somogyi kistelepüléseken

Rengeteg helyen keresnek munkaerőt, de van, ahol az óvodavezető szabadságra sem tud menni, mert nincs, aki helyettesítse.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2018. július 18.

hirdetés

Korábban mi is megírtuk, hogy hatalmas a munkaerőhiány az óvodapedagógusi szakmában: többszáz óvónői állás üres, a végzett fiatalok közül pedig sokan mennek külföldre, ami elöregedéshez vezet. A Sonline most arról számolt be, hogy rengeteg somogyi településen keresnek óvónőt a nyáron - van olyan község is, ahol szabadságra sem tud menni az óvodavezető, mert hiányzik a beosztottja.

Például a mikei Mesevár Óvodába is hónapok óta keresnek munkaerőt, egyelőre nem sok sikerrel. Jelenleg az óvodavezető (aki 1979 óta van a pályán) egyedül lát el húsz kicsit, és esélyes, hogy szabadságra sem tud menni emiatt. Őszre mindenképp szeretnének egy új munkatársat felvenni.

"Azt tapasztalom, hogy nehezen jönnek el dolgozni az óvónők a kistelepülésekre. Azt mondják, távol lennének a várostól, félnek az ingázástól. S talán attól is tartanak, hogy a falusi gyerekek nehezebben kezelhetők, pedig ennek az ellenkezője igaz"

- mondta el a lapnak Hardiné Csutorás Györgyi.

Gigében szeptemberben nyit majd a Gerlefészek Óvoda, ahova már 26 kicsit fel is vettek. Az óvodavezető 40 kilométerről jár majd át a nagyatádi járásból. A második óvónői állásra még csak most írják ki a pályázatot.

hirdetés

Az eduline.hu adatai szerint 760 álláshirdetésen keresnek óvónőket az országban, többnyire vidéken. A szakemberek szerint a szakmában dolgozók átlagéletkora 55 év körüli. Egy pályakezdő óvodapedagógusnak 3 évet kell ledolgoznia gyakornokként, ezalatt csak az illetményalapot, vagyis bruttó 182 700 forintot vihet haza.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk