hirdetés

Nehezebb lesz hitelt felvenni, szigorít a jegybank

A jegybank azt szeretné, ha magasabb jövedelmet igazolnának a hitelhez az ügyfelek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. június 18.

hirdetés

A lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonsága és a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök érdekében októbertől a Magyar Nemzeti Bank módosítja az adósságfék szabályokat – írja az Index.

A jegybank a válság előtti hitelezési katasztrófa megismétlődésének elkerülése érdekében próbálja csökkenteni a változó kamatozású hitelek arányát. Emellett céljuk a fix kamatozású hitelek felé terelni a lakosságot.

Az új szabályok szerint idén október 1-jétől ezért

az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészlete nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelme 25, magasabb jövedelem esetén a 30 százalékát.

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú forint alapú jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató. A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél.

hirdetés

Ezen kívül a szabályozásban a legalább 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteire jelenleg alkalmazott kedvezményes, 85 százalékos beszámítási súly megszűnik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk