Szentendre gasztronómiai kincsei, egy kötetbe gyűjtve
Élete során sok helyen megfordul az ember. Külföldön, itthoni tájakon, szebbnél szebb helyeken, városokban.
Az első napok varázsa magával ragadó, élménydús, sok mindent feledtet. A következő napok azonban ráébresztenek arra, hogy van egy város, ahol élünk, ami egy gyöngyszem, amit magunkban hordozunk, minden kockakövét, sikátorát, templomát ismerjük, szeretjük, és pár nap elteltével látványukat hiányoljuk.
Ez az érzés köt össze mindannyiunkat, ezért vagyunk mi Szentendreiek.
A mi városunknak vonzereje, illata, egyénisége és íze van. Íze illetve ízei, melyeket elődeink, az a sokféle nemzetiség hagyott ránk, akik itt éltek.
Ezeket az ízeket mutatja be, erre hívja fel a figyelmünket ez a könyv. Ha valaki a régi, hagyományos, autentikus recepteket keresi, az kissé csalódott lehet, mert a könyv ennél tovább lépett.
A fejlődés mindenhol érezhető, nyomon követhető, miért lenne ez másképpen az étkezés terén? Az ételek új köntöst kaptak, vidám, lendületes képi megjelenítéssel. Azonban ennél több is felfedezhető. Láthatóvá, érezhetővé válik az alkotó ember, a szeretettel, érzékiséggel töltött képi világ, és az alkotó kéz.
Azt hiszem, ez a könyv inkább valaminek a kezdetét jelentheti, mintsem egyszeri megjelenést, figyelemfelkeltést.
Vomberg Frigyes
elsősorban szentendrei, másodsorban gasztronómus
(a hazai Bocuse d’Or csapat irányítója)
A Szentendre és Térsége TDM Iroda gondozásában 2016 év végén jelent meg ez a színes, fotókkal gazdagon illusztrált szakácskönyv, amely a város sokszínű gasztronómiáját igyekszik bemutatni. A könyv szerkesztője Hidegkuti Dorottya, aki több éven át gyűjtötte a recepteket, amelyeket Nagy Luca hobby séffel álmodtak újjá. Az elkészült ételeket Botos Karolina örökítette meg gyönyörű fotóival, a tálaláshoz pedig szentendrei iparművészek kölcsönözték kerámiaedényeiket, szőtteseiket.