hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Menő céget hagyott ott, hogy Déván, a Szent Ferenc gyermekotthonban dolgozzon

Nagyfalusi Évának jól fizető állása volt, ám egyik percről a másikra felmondott. Most Böjte Csaba gyermekotthonában él, ahol nevelőszülőként dolgozik.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2018. szeptember 12.

hirdetés

Nagyfalusi Évát középiskolás korom óta ismerem, osztálytársak voltunk. Egy Csongrád megyei városkából, a makói járáshoz tartozó Csanádpalotáról származik, onnan járt Szegedre iskolába.

Éva volt az osztály egyik legjobb tanulója: elképesztően sokat tanult, én nem hiszem, hogy az osztályban volt bárki más, aki ennyire komolyan vette a tudást, a tanulni akarást, mint ő.

Évekkel később a volt osztályunk rendezett egy találkozót, amelyen nem vettünk részt annyian, mint szerettük volna. Így a hiányzókról aki, amit tudott, mesélt.

Szóba került Éva is, akiről az a szóbeszéd járta, hogy jól fizető, menő állása van egy nagy cégnél, repked külföldre, tárgyal sokat, ám egyik percről a másikra otthagyta azt, és most Böjte Csaba gyermekotthonában él, ahol nevelőszülőként dolgozik.

Hogy ez mennyire igaz, az mindjárt kiderül. Vele beszélgetek annak apropóján, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a napokban ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, aminek megkoronázása egy könyv, Nagyfalusi Éva tollából.

hirdetés

– Mennyire valós a történet a sikeres munkahelyről és arról, hogy egyszer csak úgy döntöttél, a te életed nem erről szól?

– A történet igaz, bár nem ennyire hirtelen ötlet volt ez.

Már tíz éve dolgoztam marketingesként Budapesten, de öt év elteltével éreztem, hogy valami mást szeretnék az életemtől. Elhatároztam, hogy tíz év után kilépek, és elkezdem megtalálni azt, amit keresek.

Nem mentem férjhez, nem születtek gyermekeim, úgy éreztem, egy ilyen lépést megléphetek.

– Sikeres voltál, és haladt előre a karriered..

– Így volt. Örömet és sikereket hozott, de egy idő után úgy éreztem, ez az egész nagyon megerőltető és üres.

– Miért épp Déva?

– Egy budapesti alapítványnál érdeklődtem, akik hozzájuk küldtek. Déván épp elment egy nevelő, ott kellett maradnom, hogy segítsek. Azonnal tudtam, hogy nekem hivatásom kell legyen az, hogy szegény gyermekeknek segítsek. Ezt megelőzően én sem tudtam sokat Csaba testvérről, nem is jártam Déván.

– Mennyire érezted otthon magad náluk?

– Az első hét után azt kérdeztem magamtól: komolyan gondoltam én ezt? Összeköltöztem tíz fiúval. Az első fél év kőkemény volt, szinte közelharc.

A gyerekek 5-20 évesek voltak, magyarok, románok, cigányok, akik mind magyar ajkú iskolába jártak.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki helytálljon ebben a munkában? Hit? Szeretet? Mérhetetlen türelem?

– Ezek mind. És elszántság, hogy tudd: te ezt akarod csinálni. Déván 18-20 család van, mint a miénk. A nap 24 órájában együtt vagyunk - külön vannak a fiús és külön a lányos családok. Minden gyermek mélyszegénységből érkezett, de nem mindegyik árva.

– Egy nagyon bugyuta kérdés következik: aki nem feltétlenül hívő, dolgozhat nálatok?

– A keresztény elveket kell elfogadni, nálunk vannak közös imádkozások, misék.

– Hogyan kerülnek Dévára a gyermekek?

– Csaba testvér az elmúlt 25 évben újra és újra járta a falvakat, hogy kiemelje ezeket a gyerekeket a mélyszegénységből. Ma már sokszor előfordul, hogy a szülők viszik be hozzá a gyerekeket, mert nem tudják ellátni őket.

Van olyan gyerek, aki előtte temetőben élt. Én ilyen mérvű szegénységet ezt megelőzően nem felfogni sem tudtam.

– Soha nem bántad meg, hogy ezt az utat választottad?

– Egy percig sem bántam meg, de ha valaki rákérdez, elmondom neki, hogy ez egy nagyon nehéz munka. Előtte volt úgymond "normális életem".

Aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy mást sem csinálok, csak rohangálok, és gyerekeket terelgetek. Minden más háttérbe szorult.

– A szüleid, rokonok hogyan fogadták az egészet?

– Nem hiszem, hogy örültek ennek, de nem akadályoztak meg benne. Talán azt remélték, egyszer csak megunom. Tudod, ez olyan munka, amiről azt gondolja, szép-szép, de ne az én lányom csinálja. Annak örülök, hogy ennyi gyereknek tudunk és tudtunk segíteni. Van, aki tovább jutott, de itt az is óriási eredmény, ha ezek a gyermekek el tudják végezni a nyolc osztályt.

– Mesélj a könyvről!

– A könyv műfaja regény, a szereplők neve itt-ott más. Nyolc fiú egy évéről szól Déván, főszerepben Hunorral, aki 12 évesen toppan be az otthon kapuján. Aki Csaba testvért és az ő misszióját szeretné megérteni, ebben a könyvben válaszokat talál.

– Milyen ember Böjte Csaba? Te hogyan jellemeznéd őt?

– Egy végtelenül jószívű ember, aki azt szeretné, hogy mindenkinek jó legyen. Egy visioner, akit nem kötnek le a határidők, a jövőt látja, a távoli jövőt. Ráadásul nincs a számára lehetetlen.

– Hol és hogyan juthatnak hozzá az érdeklődők a könyvhöz?

– A könyv magánkiadásban jelenik meg és nálam lehet megrendelni.

Ha szeretnéd elolvasni Nagyfalusi Éva könyvét, itt keresd!

A regény pdf verziója ingyenesen letölthető erről az oldalról. A nyomtatott verzióért írj a nagyfeva1974@gmail.com e-mail címre, ahol minden információt megtudhatsz a rendelésről. A könyvet postai úton juttatják el neked.

Ezeken az elérhetőségeken keresheted Nagyfalusi Évát a könyvvel kapcsolatban:

Email: nagyfeva1974@gmail.com

Román mobil: +40-756-941-307

Magyar mobil: +36-30-397-7062hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk