Ilyen volt az Édes Napok
Magyarország legnagyobb édességfesztiválját új helyszínen, a Millenáris Parkban rendezték meg. Igaz, hogy nagyon szeretjük a Budavári Palota macskaköves tereit, de kimondottan úgy éreztük, hogy a parkos környezetbe jobban illik a rendezvény.
A csokikínálat szinte felbecsülhetetlen volt. A magyar kézműves csokikészítők is szép számmal képviseltették magukat. Mi épp annyira megbarátkoztunk a svájci, matcha teás fehércsokival, mint a Zangio karamellizált hagymás bonbonjával. Sőt még a csokis sört és a csokis pálinkát is megkóstoltuk.
A kiállítók száma meghaladta a százat. A csokin túl az édességek tárháza is széles volt. Akadtak nagy gyárakban és kis manufaktúrában készült kekszek, piték, és volt palacsinta, kürtöskalács -csokis is-, császármorzsa, fagyi, rétes, kézműves cukorka.
Az igazán éheseknek jó választás lehetett a Trattoria Toscana frissen sült pizzája, a Zing Burger hamburgere, a Sonkamester és a Sültsonkás szendvicse, vagy a Húspatika mangalicás finomságai, a frissen sült kolbászok és a saslik. Az Eisberg standjánál pedig folyamatosan ingyenes salátakóstolót tartottak.
Az idei vendégország Svájc volt, sok-sok finom csokoládéval érkeztek. A D Épület előtt, a belső tónál kaptak helyet a svájci kiállítók. A svájciak különösen adnak a megjelenésre, kis házaikat csodásan feldíszítették. Csokialakú hirdetőoszlopokon szemléltették a svájci csokikészítés titkait.
Jean-Francois Paroz-tól, Svájc magyarországi nagykövetétől a megnyitón megtudtuk, hogy Svájc a tradicionális örökségen felül a folyamatos újítások segítségével került a csokoládékészítés élvonalába. Pascal Beschle, az 1989-ben alapított Confiserie Beschle tulajdonosa bemutatóján pedig arról mesélt, hogy a svájci csokit egyértelműen a minősége különbözteti meg a többi csokitól. Ehhez a minőséghez a Lindt által feltalált konsírozó gép is hozzájárult.
A szervezők idén is ügyeltek arra, hogy meghívjanak egy nemzetközi szaktekintélyt. A kedves, angol hölgy Chantal Coady, a londoni Academy of Chocolate alapítója és kreatív igazgatója, több előadást is tartott. A helyszínen bárki megvehette a Csokoládé című könyvét, amit szívesen dedikált.
A kiváló hazai bor-, és csokoládékészítő Szántó Tibor kóstolóval egybekötött programokon ismertette meg a csokoládékészítés különös világát. Találkozhattatok több ismert gasztrobloggerrel, híres cukrászokkal is. Sőt, legismertebb toxikológusunk Zacher Gábor is előadást tartott vasárnap délután.
Színpadi programok:
Szeptember 21. Szombat:
15:00 Läderach bemutató a gasztroszínpadon
16:00 Pascal Beschle bemutatója a gasztroszínpadon
16:00 Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek fellépése a PORT.hu nagy- és kisszínpadon
17:00 A Házisáfrány félelmetes Halloween desszertje - Déri Szilvia gasztroblogger bemutatója a gasztroszínpadon
17:30 Raj Ráhel tortadesign workshop a 35-ös standnál
18:00-20:00 Hangold Újra! óriás koncert 300 fős gyerekkórussal
20:00 Wichmann Anna mestercukrász, az Anabon műhely vezetőjének bemutatója a gasztroszínpadon
20:30 The Bluesberry Band koncert a PORT.hu nagyszínpadon
21:30-22:30 Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek fellépése a PORT.hu nagy- és kisszínpadon
Szeptember 22. Vasárnap:
10:00 Nyitás
11:00 Chantal Coady bemutató a gasztroszínpadon
12:00 Vickó Bea gasztroblogger, a Kopenka blog szerzőjének bemutatója a gasztroszínpadon
13:00 Läderach bemutató a gasztroszínpadon
13:00 Neves gasztrobloggerek (a Chili & Vanília, a Fűszer és Lélek és a Világevő) szerzői, Mautner Zsófia, Fűszeres Eszter és Jókuti András kóstolják a "Magyarország Cukormentes Tortája" verseny 2013-as győztesét, a Ribizlihabos-almás rétegest. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány - amely az Édes Napokon ingyenes vércukormérést kínál - a tortakóstolás után vércukor- és vérnyomásmérőket is kisorsol. PORT.hu nagyszínpad
13:00 Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek fellépése a kisszínpadon
14:00 Süteménykészítő verseny bemutató és eredményhirdetés a gasztroszínpadon
14:00-17:00 Hangszersimogató a Hangold újra! zenészeivel a PORT.hu nagyszínpadon
15:30 Cannoli, Szicília édes pillanata – Riedl Annamária bemutatója a gasztroszínpadon (Rozmaring&Csokoládé)
16:00 Havas Dóra gasztroblogger, a Lila Füge blog szerzőjének bemutatója a gasztroszínpadon
17:00 Dr. Zacher Gábor előadása a PORT.hu nagyszínpadon
17:30 Svájc nyereményjáték eredményhirdetés a PORT.hu nagyszínpadon
17:45 Magyarország nagy édességtesztje - eredményhirdetés a PORT.hu nagyszínpadon
18:00 Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek fellépése a PORT.hu nagy- és kisszínpadon
18:00 Miele gasztroshow
19:00 Bon-Bon koncert a PORT.hu nagyszínpadon
Jegyárak:
Felnőtt belépőjegy: 2000,- Forint
Nyugdíjas belépőjegy: 1500,- Forint
Gyerek belépőjegy: 1000,- Forint (6-12 éves korig)
6 éves kor alatt ingyenes a belépés.
Családi belépőjegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 5000,- Forint
Az OMÉK-ra váltott belépőjegy 50% kedvezményre jogosítja az Édes Napok Budapest látogatóit a jegyárakból. A kedvezmény kizárólag a belépő felmutatása esetén vehető igénybe.
A belépőjegy az Édes Napok látogatására, valamint a programokon való részvételre jogosít.
A szervezők fizetőeszközként SZÉP kártyát és Erzsébet utalványt is elfogadnak.
Helyszín:
Millenáris Park
Nyitva:
Szombaton: 10:00-24:00
Vasárnap: 10:00-22:00
További infóért katt fesztivál honlapjára!
Ha szívesen ott lettél volna, nyomj egy lájkot!