/kult/szabados-agnes-hiszem-hogy-az-olvasas-altal-jobb-emberekke-valhatunk/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Szabados Ágnes: „Hiszem, hogy az olvasás által jobb emberekké válhatunk”

Az RTL Klub híradósa 2016-ban indította el a Nincs időm olvasni kihívást. Tavaly év végén saját könyvesboltot nyitott, és már kiadóként is tevékenykedik. 2021-re pedig ismét egy nagy célt tűzött ki maga elé. Interjú.

Link másolása

hirdetés

Szabados Ágnes az RTL Klub híradósa, olvasásnépszerűsítő, könyvmenedzser, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója. 2016-ban indította el a NIOK-ot, ami mára egy elég nagy közösséggé nőtte ki magát. Amellett, hogy Ági által közösen olvasnak, már egy egész brand kapcsolódik a kihíváshoz különböző termékekkel, olvasónaplókkal és rendezvényekkel. Ági 2020 végére pedig megnyitotta saját könyvesboltját és kiadóként is tevékenykedik.

Beszélgettünk a kezdetekről, a könyvmenedzsment szakról, a boltjáról, és arról is, miért pont Peller Mariann lett a kiadója első szerzője. De beavatott minket abba is, hogy 2021-re ismét egy nagy célt tűzött ki maga elé, méghozzá azt, hogy a gyerekek körében is igazán elterjedjen: olvasni menő.

2016-ban indítottad el a Nincs időm olvasni kihívást, mesélsz egy kicsit róla, hogy milyen céllal kezdtél bele, hogyan jött az ötlet?

- A „Nincs időm olvasni kihívás” egy olvasásnépszerűsítő akciónak indult. Magamat, illetve híradósként másokat is szerettem volna motiválni, példát mutatni, hogy a szabadidőnket hasznos elfoglaltságokkal is eltölthetjük.

Szerintem az olvasás nagyon sokat tesz hozzánk, és hiszem, hogy jobb emberekké válhatunk tőle. Rengeteg empátiát tanulhatunk a különböző könyvekből, ez pedig nagyon ráférne az emberekre, pláne mostanság.

Először azt gondoltam, hogy majd az ismerőseimmel beszélgetünk könyvekről. De akkor volt nagyon népszerű az Ice Bucket Challenge, és így jött az ötlet, hogy nagyon menő lenne, ha ez egy kihívásként indulna el. Szerettem volna, hogy legyenek feladatok, egy közös cél, mert ez talán motiválóbb is. A közös cél pedig az lett, hogy minden hónapban elolvasunk egyetlenegy könyvet, így egy év alatt lesz 12 elolvasott könyvünk, ami azért már a szakirodalom szerint is egy elit olvasói mennyiség. Aztán ebből mára egy jelenség lett. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyien leszünk. Pláne, hogy ebből aztán 4 évvel később könyvesbolt, kiadó, meg könyvmenedzsment szak lesz.

hirdetés

- Honnan indult az olvasás szeretete, már egészen gyerekként sokat olvastál?

- Gyerekkoromban versenytáncoltam, tehát ez az időszak sokkal inkább a sporttal telt, mint a könyvekkel. Nekem a Harry Potter volt az első nagy flow-élmény, ami aztán több könyv felé lökött és megmutatta az írott szó erejét, az olvasás csodáját, amitől később könyvmoly lettem. Ez egy nagyon fontos mű az életemben. Ez ilyen 12-14 éves korom környékén volt. Nagyon jó visszaemlékezni, mert a Harry Potter volt az első könyv, amin sírtam, amit nem tudtam letenn, és ezután könnyebb volt a kötelező olvasmányokon túl lenni. Mert tudtam, hogy ezeken felül igenis lehet találni jó könyveket. Ez az élmény pedig aztán végigkísér azóta is. Kezdetben hobbi volt, aztán az utóbbi években pedig a szenvedélyem lett.

- És a szakmád is, hiszen nemrég elvégeztél egy könyvmenedzsment szakot.

- Igen, tavaly végeztem a Pécsi Tudományegyetem könyvmenedzsment szakán. Egyébként nagyon érdekes volt, mert nagyon akartam tanulni valamit és a Facebook teljesen véletlenül feldobta, egyből mondtam, hogy na igen, nekem itt a helyem. Rengeteg dologba betekintést nyertünk egyébként a könyvkiadás terén, aminek nagyon örülök.

És amúgy nagyon érdekes, hogy már az iskolapadban ülve derült ki számomra, hogy voltak, akik az előző években a Nincs időm olvasni kihívásról írták a szakdolgozatukat. Megtisztelő, ugyanakkor furcsa helyzet volt a felismerés.

- A szak elvégzése után nemsokkal, 2020 őszén nyitottad meg a könyvesboltod. Mesélnél arról, hogyan született meg a Libertine Könyvesbolt ötlete?

- Nyáron született meg bennem az ötlet, hogy szeretnék egy könyvesboltot. Azért, hogy legyen valami, ahol összpontosulni tud mindaz, amin az elmúlt 4 évben dolgoztam. A NIOK egy igazi közösségé nőtte ki magát, és szerettem volna egy helyet, ahol én is ott vagyok, ahol találkozhatunk, egy helyet a könyvklubjaimnak.

- Egy igazi könyves kuckó ez a bolt. Egyrészt a berendezés is tökéletes, tényleg nagyon szép lett. De maga a hely is elég különleges. Hogyan bukkantál rá?

- Ez egy igazi meseszerű történet volt. Ismét beigazolódott, hogy nincsenek véletlenek, merthogy az utcán egyszerűen rábukkantunk a helyre, és a kovácsoltvas kapura ki volt írva, hogy kiadó.

Ez az üzlet rám talált, ennek így kellett lennie, a jóisten is könyvesboltnak teremtette ezt a helyet.

És amellett, hogy nagyon különleges a kis terasszal, kapuval, a belső részét egy nagyon kuckósra, otthonosra álmodtuk meg. Szerettem volna, hogy több legyen, mint egy könyvesbolt, hogy idejönni életérzés legyen.

- Ehhez az is hozzátesz, hogy olyan könyveket lehet nálad kapni - természetesen az általad kiadott műveken túl - amiket nagyon szeretsz. Hogyan válogatod ki, hogy melyik könyvek kerülnek ki a polcaidra?

- Olyan könyveket lehet nálam kapni, amiket vagy olvastam, vagy olvasni fogok és rajta van a kívánságlistámon. De úgy a legegyszerűbb megfogalmazni, hogy ezek olyan könyvek, amelyekhez tudok kapcsolódni.

Valójában egy szűrő vagyok, aki kedvel engem, vagy követi a kihívást, annak tetszeni fognak ezek a könyvek. Ismerem a Libertine-ben megtalálható könyvek szerzőit, a kiadókat, folyamatosan figyelemmel kísérem a megjelenéseket, sokat olvasok ezekről. Azt szoktam mondani, hogy néha többek olvasok a könyvekről, mint könyveket.

Valahogy így épül fel ez a koncepció. Azt látom, hogy ez a vásárlóknak is egy áttekinthető mennyiség. Szeretem a nagy könyvesboltokat is, akkor, ha tudom, mit akarok, ha céltudatosan megyek és keresek egy könyvet. Az egy nagy boltban jó eséllyel meg is lesz. De, ha úgy mész, hogy nincs konkrét elképzelésed, csak szeretnél egy jó könyvet, akkor egy olyan helyen el lehet veszni. A Libertine-ben pedig minden könyvhöz tudok mondani néhány mondatot, és nagyjából rá szoktam érezni, kihez mi illik. Csak picit beszélgetni kell az emberekkel. Ez a titok.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk