KULT
A Rovatból
hirdetés

Az első maxpontos produkciók a Kismenőkben!

A Kismenők első élő adásában több olyan mutatvány is volt, ami egy-két pont híján kapta meg a zsűritől a maximális pontszámot, két versenyzőnek pedig megadták a kereken 100 pontot!

Link másolása

A sort az elképesztő gitártudású rockersrác, Luppinger Attila kezdte, aki többek közt Michael Jackson és Bruno Mars dalait is játszotta. A produkciót a zsűri valósággal szétdicsérte, jogosan, főleg, hogy egy élő adásban gyerekként kezdő számnak lenni alapból nem egyszerű feladat. Attila a közönséget is meggyőzte (akiknél még mindig nagyon vicces, hogy szavazásnál az előttük kigyulladó fénycsíkok pont az arcukat takarják ki, magasabbaknak a torkukon vág keresztül), egyedül a nagyszülők adtak valamivel kevesebbet, de őket rögtön kárpótolta is a következő versenyző, Cserép Timi.

kismenok01 eloadas0008

Timi továbbra is nagyon hajlékony, bámulatos az adottsága, ugyanakkor érezhető az apránkénti kifogyás is az ötletekből arra vonatkozólag, hogyan lehet ezt a mindig ismétlődő gyakorlatsort újabb és újabb köntösbe öltöztetni. Azért volt most némi újítás, pont olyasmi, amilyet előző Kismenős cikkünkben írtunk: belekerült az előadásba egyfajta keretsztori (bár nem túl bonyolult: Timi egy játékbaba, aki előkerül egy ládából, játszanak vele, majd visszateszik), illetve az is jó ötletként vette ki magát, hogy ezúttal "nem Timi mozgott magától", hanem úgy volt eljátszva, mintha ő egy magatehetetlen rongybaba lenne.

Hajós Andrásnak több zseniális megszólalása volt az est folyamán, Timi előadásáról például egy csehszlovák, légöblítéses budiba való beszorulása jutott eszébe.2

Harmadikként Kovács Harmat lépett a színpadra, aki a Clean Bandit jól ismert és cseppet sem egyszerű Rather Be-jét adta elő. Nem szépítünk: Harmat énektudása még csak egy alap, amire építkezni kell, sokat kell gyakorolnia, tisztítania a hangját, de rendkívül büszke lehet magára, hogy már most egy ilyen zeneszámot bíznak rá. A zsűri és a közönség zöme szemet is húnyt a dal hamissága felett, egyedül az apukák voltak kíméletlenek Harmattal szemben.3

Node, jöjjön az első maxpontos produkció: Qian Zita, a bámulatosan aranyos versmondó kislány, akihez a fiatal slammer srác, Bánki Beni ugrott be vendégszereplőként. A helyzet az, hogy Zitu tényleg tündérien beszél (jó ötlet Hajóstól, hogy az ő hangjával akarja felvenni a GPS-t a kocsijába), de akárki akármit mond, egy alaposan megtanult és szépen, házi feladat-szerűen elmondott versikét nem lehetne összehasonlítani egy hét nap alatt összehozott táncos koreográfia, vagy egy ugrálást és éneklést is magában foglaló musical-részlet előadásával.

kismenok01 eloadas0062

A vers-és szövegmondó gyerekeknek igazság szerint egy külön versenyt kellene rendezni, de hát tudjuk jól, hogy annak nem lenne túl magas nézettsége, hiszen ennél már jóval ingeréhesebb nézők vagyunk. Azt sem lehet megtenni, hogy a versenyen előadható számok közül kizárják a vers-és szövegmondást, mert az megint csak idétlen. Marad hát a kissé kiegyensúlyozatlan helyzet, Zita elmondja a versikéjét, a zsűritől megkapja a 100 pontot (szerintünk elsősorban nagyon kicsi kora miatt, de ez csak tipp), a közönség szívét is megnyeri, a nézőnek pedig már alig-alig jut eszébe, hogy - szerencsére - temérdek sok ügyes versmondó óvodás van még az országban, akik ennyi erővel ugyanúgy állhatnánk ott, a Kismenők színpadán. Mindezekkel együtt gratulálunk a csöppségnek!

Videó: Qian Zita maxpontot kapott a zsűritől

Balogh Soma egy igazi, vagány dobos fiú, akin látszik az értelem és az alázatosság is. Sokra viheti még, főleg, hogy ő tényleg komolyan gondolja szenvedélyét. Mostani, elektrodobos produkciója talán nem volt annyira erős, mint az eddigiek, de a továbbjutást így is teljességgel kiérdemelte.

kismenok01 eloadas0081

Következzék a másik előadás, ami elnyerte a zsűri maximális pontszámát: Szlavkovszki Zsolti, a jó kiállású artista spirálon való lengése. Tudni kell, hogy a fiú úgy adta elő számát teljes magabiztossággal, hogy életében először szerepelt spirálon. Ügyes volt, szépen mozgott - valaminek a hiányát sajnos mégis érezzük, de nem tudjuk, pontosan miét. Hasonló lehet a hiányérzet oka, mint Timinél. Emellett Hajós András és a szakmához igen értő balett-táncos, Apáti Bence is megfogalmazta, mit érez túlzónak az előadásmódban. Mindezek ellenére Zsolti megkapta a 100 pontot, és a közönség szavazatai is azt igazolják, hogy ez teljességgel jogos volt: az összes pontszámmal együtt megszerezhető 200 pontnál mindössze kettővel szerzett kevesebbet!

Videó: Zsolti spirálon való szereplésével kapott minden zsűritagtól maxpontot

Jenei Debi hasonló volt Kovács Harmathoz: nagyon nagy alaptehetséggel bír az éneklés terén, de egy óriási színpadon, TV-s közvetítéssel való előadáshoz még sok-sok csiszolódásra van szüksége. A vadóc Pink-dal sem állt túl jól a lánynak, Ábel Anita jól érzi, hogy inkább a korábbi adásokban látott, lírai szerep fekszik neki. Debit a közönség soraiban csak az édesanyák pontozták le erősen, de úgy tűnik, hogy a TV2 applikációjával adható otthoni szavazatok sem mentették meg. Így neki kellett távoznia a versenyből. Nagyobb gyerekként is sírdogáló tekintetét elnézve újra felbukkan az örök dilemma: egészséges-e, hogy egy kicsiknek rendezett show-ban is így meg van rendezve a veszteség és a kiesés...?

5

Az Üzenet lánycsapatot mindig különös izgalommal várjuk. Ezúttal az iskolai kiközösítés témáját dolgozták fel táncukkal, és bár ez nem volt annyira hatásos, mint például a háborúról szóló előadásuk, ők is 193 pontot zsebeltek be az összesített 200-ból. Megérdemelték.

6

Az est sarkalatos pontja: Malaczkó Réka. A kislány, nővére asszisztálásával, a sikeres mesefilm, a Jégvarázs "Csak egy icipici hó kell" című dalát adta elő. Namármost, szeretnénk elmagyarázni azoknak, akik nem igazán tudják hova tenni a musical műfaját, hogy közönség előtt énekelni, mellette folyamatosan mozogni, felállni, lehuppanni, ágyra vetődni, ágyon ugrálni (!), perdülni, fordulni, az egyik legnehezebb kategória a színpadi szereplések közül. Pláne egy kisgyereknek, akinek a tüdeje még igen messze van a teljes kifejlettségtől. Réka előadásmódja, korához képesti hozzáértése pedig továbbra is döbbenetes. Ahogy Ábel Anita fogalmazott: tűpontosan tudja, hogy mi a dolga, és ahogy Lajtai Kati kiegészítette: mindeközben mégsem mórikált, hanem teljesen könnyed, természetes az előadásmódja. Rékát az sem zavarta meg, amikor a mikroportja kihagyott egy pár másodpercre. Igen, mi is halljuk, hogy az éneke még sokat kell, hogy fejlődjön, de ha ez nem így lenne, az nem lenne normális, mint ahogy Harmat és Debi esetében sem lenne az. Egyszóval: Réka életkorához képest, nem lehet mást mondani rá, profi. És nem azért, mert ő az egyik ügyeletes cukiság.

8

A stúdió közönsége, úgy tűnik, ezt mégsem látja át, mert vajmi kevés pontot adtak a produkcióra. Réka így a versenytábla végére került, de hála az égnek, az otthon ülő nézők megmentették a kieséstől.

Videó: Malaczkó Réka talán a legnagyobb profi a versenyzők közt!

A fellépők sorát a múltkorihoz hasonlóan Szabó Bence zárta, aki Josh Groban You Raise Me Up c. dalát énekelte el. Nem csalódtunk benne most sem, de ő maga is és a zsűri is jól érzékeli, hogy a magyar dalok jobban állnak neki. Ha felkészítőjével együtt megfogadják Lajtai Kati tanácsát, akkor van rá sansz, hogy egy hét múlva egy kortárs magyar zenével rukkol elő.

EVA_4644

Összességében a Kismenők első élő adása jól sikerült, de kevesebb volt az igazán földhöz vágóan jó produkció, és a pontszámok kiosztásával sem feltétlenül értünk egyet. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy Debi ma már fehőtlenül kacag és nem vereségként fogja fel a show-ból való kiesést.

Várjuk a folytatást!

Ha osztod, amit olvastál, oszd meg a cikket is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: