hirdetés

HÍREK

Újabb kormánypárti városvezetők bírálják a bérlakásrendszerről szóló törvényjavaslatot

Balassagyarmat, Székesfehérvár polgármestere is bírálja, és elfogadhatatlannak tartja a javaslatot így. Azt mondják, „komoly társadalmi problémákat eredményezne és megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát.”

Link másolása

hirdetés

Újabb kormánypárti városvezetők bírálják a bérlakásrendszerről benyújtott fideszes törvényjavaslatot. Böröcz László javaslata szerint az önkormányzatoknak a piaci ár töredékéért kellene eladniuk a bérlakásaikat. A székesfehérvári és a balassagyarmati fideszes polgármesterek szerint mindez megszűntetné az önkormányzati lakáspolitikát és súlyos vagyonvesztéshez vezetne. A Fidesz úgy reagált, több tízezer család csak így juthatna saját lakáshoz - hangzott el az RTL híradójában.

Így nem jó a lakástörvény tervezete. Ezzel kezdte a tegnapi Facebook-bejegyzését Balassagyarmat fideszes polgármestere. A kormánypárton belül sincs egyetértés a kérdésben. Csach Gábor saját pártja lakástörvény-módosítási javaslatáról azt írta,

"vonják vissza vagy jelentősen módosítsák." Ugyanis szerinte a bérlőket töredékáron lakáshoz juttató javaslat

"Rendkívül alacsony vételára az önkormányzatoknak súlyos vagyonvesztést jelentene, ami elérheti esetükben az egymilliárd forintot."

Tegnap szinte ezzel egy időben jelent meg egy másik bírálat a Facebookon, szintén kormánypárti polgármestertől. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár első embere azt írta, ha jelen formájában fogadják el a javaslatot, az

"komoly társadalmi problémákat eredményezne és megszüntetné az önkormányzati lakáspolitikát."

hirdetés

A politikusokat hiába keresték, nem nyilatkoztak.

Böröcz László javaslata szerint az önkormányzatoknak kötelező lenne eladniuk a bérlakásaikat, ha a bérlőik ezt kérik. Méghozzá a piaci ár 30 százalékáért, de különböző kedvezményekkel a véterár 10 és fél százalékra is lemehet. Böröcz László mindezt az emberek akaratával indokolja.

"Mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik, hiszen a magyar emberek többsége a magántulajdont pártolja."

Csakhogy a tervével más fideszes politikusok sem értenek egyet.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere: "Én értem a szándékot, hogy azoknak az embereknek, akik bérlakásban laknak, azoknak legyen lehetőségük saját tulajdonra, de szerintem ez a megoldás, amit Böröcz úr a törvényjavaslat beterjesztésével kitalált, ez szerintem nem jó, sőt marhaság."

Az ellenzék szerint a döntés akár 110 ezer lakást is érinthet, olyanokat is, amelyeket az elmúlt években építettek az önkormányzatok. Szerintük ezzel összeomlana az önkormányzati bérlakásrendszer, és nem tudnának segíteni többé a rászorulókon. Ugyanezt gondolja számos tiltakozó civil szervezet.

Czirfusz Márton, Periféria Központ:

Két-hárommillió ember él lakhatási szegénységben. És hogyha ez a szektor megszűnik, vagy ezekből a lakásokból most több tízezret privatizálnak, akkor ezek már kikerülnek a megfizethető és biztos lakhatásnak a köréből.

A Fidesz azt írta, a céljuk változatlan, több tízezer családot szeretnének saját otthonhoz juttatni. De azt is írták, minden módosítási javaslatot megfontolnak és megpróbálják meggyőzni azokat, akiknek fenntartásaik vannak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: