HÍREK

„Egy hatalommániás és hazug miniszterelnök szánalmas év végi vergődése” – így reagált az ellenzék Orbán sajtótájékoztatójára

A Jobbik szerint a szerdai kormányinfó előrevetítette, hogy mire számíthatunk a kormánytól 2023-ban.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor szerdán délelőtt évértékelő nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a kormányinfó keretén belül. Beszélt például az oktatásról, a gazdasági helyzetről, és arról is, hogy 2022 volt a legnehezebb év Magyarországon a rendszerváltás óta.

A DK szerint „Orbán Viktor mai sajtótájékoztatója is egyértelművé tette, hogy az ország semmilyen fordulatra nem számíthat a kormánytól; marad az elmúlt 12 év orbáni politikája, amely tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat”.

Úgy látják, Orbán azért nem beszélt az emberek mindennapi problémáiról, mert nem tudja megoldani őket; elvesztette az irányítást Magyarország sorsa felett.

Mint írják: „amíg Orbán marad, addig marad a válság is, és minél tovább marad, annál nagyobb lesz a baj”.

A Jobbik azzal egészítette ki azt a miniszterelnök egyik fontos kijelentését, hogy az Orbán-kormány miatt volt az idei Magyarország legnehezebb éve a rendszerváltás óta.

Szerintük „a mai kormányinfó előrevetítette, mire számíthatunk a magyar kormánytól a 2023-as évben: hazugságra és még több hazugságra, felelős kormányzásra, döntéshozatalra pedig továbbra sem”.

Azt is írták: „A felelősség hárításában páratlan tehetséggel bíró Orbán Viktor ezúttal is inkább a háborúra, az EP-re és Brüsszelre mutogatott ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy kivéreztették a katásokat, hogy eltörölték a rezsicsökkentést, az elmúlt 12 év hataloméhes, dilettáns kormányzása, a brutális infláció, az Európa-rekorder áfa pedig lassan tönkreteszi az embereket, akiknek ezzel a helyzettel, a már régiós szinten is lesajnált bérekkel és nyugdíjakkal kell szembenézniük”.

A Momentum úgy látta, Orbán „ma ismét másra mutogatott és nem vállalta a felelősséget azért, hogy hazánk az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb időszakát éli”.

„Egyszerre megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy Orbán Viktor hosszú percekig beszélt a szerinte »rendkívüli teljesítményekről«, de egy szót sem ejtett a hazánkat sújtó gazdasági és megélhetési válságról”

- írták.

A párt szerint az igazság az, hogy „a Fidesz nem mondott igazat, a saját választónak is hazudott és soha nem látott káoszkormányzást hajtott végre az elmúlt évben is”. „Magyarországnak egy felelős és hozzáértő kormányfőre és kormányra van szüksége” - írták.

A Párbeszéd képviselője, Szabó Rebeka így értékelt Facebook-oldalán:

„Orbán »évértékelőjének« annyi köze volt a valósághoz, mint a foci-vb döntőjének a fehér, keresztény, európai értékekhez, vagy mint Németh Szilárdnak az antirasszizmushoz”.

Szerinte a délelőtti sajtótájékoztatón „egy hatalommániás és hazug miniszterelnök szánalmas év végi vergődését láthattuk, ugyanakkor Orbán Viktor semmi elfogadható magyarázatot nem adott sem a magyar családokat szociális válságba taszító inflációról, sem a rezsimbombáról, sem a tanárkirúgásokról”. „Mindenki másra és a brüsszeli szankciókra mutogat akkor, amikor Magyarországot a Fidesz-kormány irányítja tizenhárom éve, Orbán Viktor miniszterelnök pedig minden brüsszeli szankciót megszavazott” - írta, hozzátéve, hogy „ferdítések és nyilvánvaló csúsztatások helyett a valós kihívások megoldásáról szerettünk volna hallani”.

Az LMP azt írta a Facebbokon:

„az Orbán-féle felelősségáthárítás show-műsor egyik csúcspontja volt a mai kormányinfó”.

Ungár Péter, a párt társelnöke szerint a miniszterelnök sajtótájékoztatója „tökéletes példa volt arra, hogy Magyarországon nem kormányzás, hanem felelősséghárítás zajlik”. Ki is fejtette, miért gondolja így: „Mert a bő két óra meghallgathattuk, hogy bár ez a válság Magyarországot érinti a legérzékenyebben, de valahogy a kormány mégsem okolható semmiért: az infláció Matolcsy György hibája, a magas energiaárak az Unió döntéseinek következménye, a háború pedig nem tudjuk kié, de nem Oroszországé. A pedagógusok pedig leginkább önmagukat okolhatják, hogy nem tartják be a betarthatatlan törvényeket”.

Kanász-Nagy Máté, a párt frakcióvezető-helyettese is arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a kormányfő beszéde arról szólt, miként lehet áthárítani a kormányzás felelősségét különböző szereplőkre. Szerinte ugyanis a kormány nem a megoldásokat keresi, hanem a felelősséget hárítja át. Azt is mondta, látszott a miniszterelnökön, hogy nagyon feszült, amiért a Paks II. beruházás még el sem kezdődött. Kanász-Nagy szerint Orbán itt is a felelősöket kereste, és többek között az ellenzékre mutogatott, hogy az akadályozta meg a projektet.

A Fidesz reakcióját az ellenzéki pártok közleményeire alábbi cikkünkben olvashatod el:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk