/hirek/oriasi-vitat-valtott-ki-az-eutanaziarol-a-17-eves-holland-lany-passziv-ongyilkossaga/
hirdetés

HÍREK

Óriási vitát váltott ki az eutanáziáról a 17 éves holland lány „passzív” öngyilkossága

Hollandia szerint teljesen félremagyarázzák, hogy megy ez náluk. A CNN vezércikke szerint a sajtó is felelős a lány halálhíre körüli zűrzavarért.
CNN - szmo.hu
2019. június 08.

hirdetés

Noa Pothoven 17 éves volt. Vasárnap halt meg hollandiai otthonában, egy oda telepített, kórházi ágyon, a családja körében. Előtte közzé tett egy Instagram-posztot - azt azóta már törölték - amelyben közli: szenvedései oly mértékűek, hogy nem bírja tovább, hosszú évek óta érlelődő döntése értelmében ezentúl nem vesz magához sem táplálékot, sem folyadékot, és napokon belül meg fog halni.

A hírt a Central European News nevű nemzetközi hírügynökség vette át a holland médiából, és gyakorlatilag az egész világsajtó az általuk közölt információkra alapozva írta meg, hogy Noa Pothoven a Hollandiában legálisnak számító eutanázia következtében halt meg.

Az eset szinte azonnal globális döbbenetet és megrökönyödést váltott ki. Naomi O'Leary, a Politico Europe újságírója ekkor döntött úgy, hogy utánajár a történteknek, és kapcsolatba lépett a lány esetét jól ismerő, holland lapokkal. Így derítette ki, hogy - ahogy Twitter posztjában is közzé tette - "A 17 éves, korábban nemi erőszakot szenvedett lányt NEM segítették a halálba eutanáziával Hollandiában."

Hogy a lány halála nem volt "szabályos" eutanázia, arról mi is hírt adtunk, ám a CNN ma közölt publicisztikája szerint ennél azért bonyolultabb a kérdés. A lány családja a botrány után kiadott egy közleményt, amelyben ezt írják:

hirdetés

"Noa úgy döntött, hogy többé nem eszik, és nem vesz magához folyadékot. Ez okozta a halálát. Végig vele voltunk, abban a pillanatban is, amikor elment. Kérünk mindenkit, tartsa tiszteletben a gyászunkat."

A Holland Királyi Egészségügyi Társaság, valamint az a holland eutanázia klinika (Levenseinde clinic), amelyhez Noa korábban már folyamodott eutanáziáért, egyértelműen azt nyilatkozták, hogy a lány "nem eutanázia következtében halt meg. Minden ilyen irányú kérvényét elutasítottuk. A kezelése körülményeit illetően felmerülhetnek kétségek, ez természetesen további vizsgálatot igényel."

Hollandiában 2002-ben tették legálissá az eutanáziát. Már 12 éves kortól lehet kérvényezni, de akkor még kizárólag a szülők kérhetik. Noa esetében - ő már 17 éves volt - a szülőknek csak tudnia kell a kérvényről, a beleegyezésük nem szükséges.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk