HÍREK

Négy iksz és egy aláírás – ennyi Orbán Viktor legújabb vagyonnyilatkozata

A Fidesz által beadott és elfogadott módosításnak köszönhetően már sem az ingatlanokat, sem az autókat, sem a megtakarításokat nem kell feltüntetni. Így lényegében semmi nem derül ki a választott képviselőink vagyoni helyzetéről.

Link másolása

Négy darab iksz a megfelelő rubrikába és egy aláírás - ennyiben merül ki Orbán Viktor augusztus elsején közzétette vagyonnyilatkozata.

A Parlament Kocsi Máté Fidesz-frakcióvezető javaslatára július végén módosította az országgyűlési törvényt, teljesen átalakítva a vagyonbevallások eddigi rendszerét. A magyar országgyűlési képviselőknek így az Európai Parlament szabályai szerint kell nyilatkozniuk a vagyoni helyzetükről. Vagyis

már nem kell nyilatkozniuk az ingatlanjaikról, az autóikról, a megtakarításaikról, a hiteleikről és a tartozásaikról sem.

A Blikk szombat délelőtt szúrta ki a magyar kormányfő új, már e szabályok szerint készített vagyonnyilatkozatát.

Összehasonlításképpen a lap felidézi a kormányfő legutóbbi, még a régi rendszerben készült bevallását, amelyből kiderült többek között, hogy:

 • Budapest XII. kerületében van egy 1544 négyzetméteres telke, mely 791/1000 részben az övé, az ezen álló háza, 233 négyzetméter + 21 négyzetméter pincével, ez felerészben van a nevén és 2002-ben vette.
 • Fecsúton egy 2079 négyzetméteres telken álló 63 négyzetméteres háza, mely 1/1-ben a tulajdona 2013 óta.
 • Autója, műkincse, nagy értékű ingósága nincs,
 • ahogy pénzintézettel szembeni tartozása és követelése sem.
 • Jövedelme miniszterelnökként és képviselőként is a vonatkozó törvény szerinti (3,5 + 1,3 millió).
 • Gazdasági társaságban nem érdekelt.

  Ezzel szemben az új nyilatkozatból már csak annyi derül ki, hogy

  miniszterelnökként a 4-es, képviselőként 2019-ig a 3-as, 2020-tól a 4-es jövedelmi kategóriába tartozik, pártelnökként meg a díjazás nélkülibe.

  Ez azt jelenti, hogy a bevalláson mindössze négy iksz szerepel a megfelelő rubrikákban. És ennyi.

  A Parlament honlapjára feltöltött dokumentumot itt tudod megnézni - igaz, ebből már gyakorlatilag semmi nem derül ki Orbán Viktor vagyoni helyzetéről.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
  A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

  Link másolása

  Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

  A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

  Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

  Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk
  HÍREK
  Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
  Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

  Link másolása

  A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

  A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

  Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

  Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

  A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

  Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

  „Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

  Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

  Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

  Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  HÍREK
  Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
  Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

  Link másolása

  Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

  A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

  Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

  A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  HÍREK
  Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
  Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

  Link másolása

  Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

  A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

  @cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

  Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

  Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

  A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

  Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk