/hirek/napi-oromhir-aki-kavezik-tovabb-el/
hirdetés

HÍREK

Napi örömhír: aki kávézik, tovább él

A kutatás szerint még a napi 8 kávé sem ártalmas.
hirdetés

Gyakorlatilag havi rendszerességgel olvashatunk újabb kutatásokról, amik a kávézás élettani hatásait vizsgálják. Míg egyes szakértők szerint a koffein a főellenségünk, mások azt állítják, hogy kifejezetten egészséges, és az emberek többsége valószínűleg a második álláspontban szeretne inkább hinni.

A legutóbb kutatás nekik kedvez, ugyanis egy kutatócsoport kimutatta, hogy a kávé jelentősen meghosszabbíthatja az élettartamot. A publikáció a JAMA Internal Medicine-ben jelent meg, és azt állította, hogy még a napi 8 csésze kávé sem minősül károsnak. A felmérésen félmillió brit felnőttet vizsgáltak, és az eredmény szerint a kávézók akár tíz évvel is tovább húzhatják, mint koffeinellenes társaik.

Az Associated Press szerint ez az első nagy kutatás, ami a kofferin pozitív hatásairól számolt be, ugyanis a szakértők szerint még a genetikai megbetegedéssel szenvedő emberekre is igaz a fenti állítás.

Míg korábban úgy tudtuk, a kávé magas vérnyomást okozhat, a legújabb hírek szerint nincs összefüggés a kettő között, és semmi sem támasztja alá, hogy a kávézó emberek nagyobb eséllyel válnának szívpanaszok vagy vérnyomásgondok áldozatává.

Mindezek mellett a kávé gyulladáscsökkentő hatással bír, véd a cukorbetegség, az időskori demencia és a szívproblémákkal szemben, és még a májunkra is előnyös hatást gyakorol. Sokak szerint ez azzal magyarázható, hogy a koffein hatására életvidámabbak és energikusabbak leszünk, és a pozitív mentalitás kedvező irányba befolyásolja a szervezetünk működését is.

Persze az orvosok nagy része továbbra is szkeptikus, ők azt tanácsolják, a biztonság kedvéért azért limitáljuk a kávémennyiségünket napi 1-2 csészében.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk