/hirek/mostantol-nem-lehet-hamarabb-szabadulni-a-koronavirus-karantenbol-kotelezo-betartani-a-10-napot/
hirdetés

HÍREK

Mostantól nem lehet hamarabb szabadulni a koronavírus-karanténból, kötelező betartani a 10 napot

Még két negatív PCR teszteredménnyel sem.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 22.

hirdetés

Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy

a 10 napos hatósági karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá

– írja a Portfolio.hu.

Az NNK oldalán megjelent 10 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja, hogy melyek az új szabályok a kontaktkutatás során, illetve kimondja, hogy a 10 napra lerövidített házi karantén a jelenlegi szabályozás szerint már nem oldható fel két negatív PCR-teszttel.

hirdetés

„Minden olyan személyt fel kell deríteni, aki valószínűsített vagy megerősített Covid-19 fertőzött beteggel kapcsolatba került a tünetek fennállása idején és a tünetek kialakulását megelőző 2 napban. A kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak.”

A kormány szerint erre a szabályzatra azért van szükség, mert a fertőzöttek a mintavételi pontokra történő utazásuk során másokat is megfertőzhetnek.

Az intézkedés azon része, hogy nem váltható ki a karantén 2 negatív PCR-teszttel sem,

azzal a következménnyel is jár, hogy a magáncélból végzett, önköltséges koronavírus-tesztelés iránti kereslet lényegesen csökkenni fog a jövőben.

Ez a hatósági ár bevezetése mellett még kevésbé teszi vonzóvá a magánszolgáltatóknak, hogy a jövőben PCR-tesztelést nyújtsanak.

Másrészt ez a szigorító intézkedés a karanténba kényszerülő embereket érinti a leginkább: a döntés következtében ugyanis 10 napra biztosan kiesnek a szokásos életükből, és a munkába történő visszatérésük is lassabb lesz a PCR-tesztelés nélkül – értékelte az új szabályozást a hírportál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk