HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Mindent kifosztottak” - Óriási károkat okoztak a tüntetéseket kihasználó fosztogatók Kazahsztánban

Almatiban számos üzletbe törtek be és fosztogattak. Egy bevásárlóközpont is romokban van, három nap alatt minden értéket elvittek a boltokból.

Link másolása

Már legalább 164-en meghaltak és több mint 5000 embert vettek őrizetbe az erőszakos zavargások miatt Kazahsztánban.

A világ 9. legnagyobb államában azután kezdődtek kormányellenes tüntetések január elején, hogy az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, emiatt pedig jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz ára. A tiltakozások Zsanaozenben indultak, majd átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira, a fővárosra, Nur-Szultanra és vidéki településekre is. A kormány lemondott, az államfő átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és rendkívüli állapotot hirdetett.

Az országban kialakult helyzetet a fosztogatók is kihasználják: Almatiban számos üzletbe törtek be és fosztottak ki, miközben a biztonsági erők a tüntetők elleni harccal voltak elfoglalva.

"Minden kifosztottak. Három nap alatt minden értéket elvittek és kirabolták az egész helyet. A veszteségeink hatalmasak. Sok embernek most nincs miből megélnie"

- mondta a BBC-nek egy férfi, aki egy ruhaüzletet üzemeltet a fiával egy plázában.

Az Almati szélén lévő bevásárlóközpont most romokban van: a kirakatok betörve, a mozgólépcső megrongálva, üvegszilánkok és szemét mindenhol. Most ugyan katonák őrzik a helyet, hogy megakadályozzák a további fosztogatásokat, de már nem igazán van mit megvédeni, mert szinte mindent elloptak a boltokból.

Fotó: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov

Egy helyi lakos, Jedil elmondása szerint a martalócok először a pénzautomatákat akarták feltörni, amikor betörtek az épületbe. A férfi azért ment a bevásárlóközpontba, hogy segítsen megvédeni barátjának üzletét, de nagyon félt, mert a fosztogatók lövöldözni kezdtek feléjük is. A pláza biztonsági őrei megpróbáltak harcba szállni velük, de hiába. A fosztogatók aztán több helyen is gyújtogatni kezdtek az épületben.

"Mindent füst borított. Próbáltuk kiengedni, és közben hívtuk a tűzoltókat is, de nem működtek a vonalak"

- idézte fel a történteket a szemtanú.

A BBC újságíróját is megdöbbentette, amit Almati városában tapasztalt. Amikor a főtér felé sétált, három holttestet is látott autókban, akiket valószínűleg lelőttek vagy balesetben haltak meg. Az egyik kocsi fának ütközött, a másik pedig az árokban feküdt az oldalán - ők feltehetően menekülés közben veszíthették el az irányítást az autó felett.

"A harcok tetőzésekor egy szállodában voltam Almati főtere közelében, és hallgattam a robbanások, lövöldözések és géppuskalövések hangját. Néztem, ahogy az ég megvillant a kábító gránátoktól, és ahogy sokakat Kazahsztánban, engem is megdöbbentett, hogy milyen gyorsan terjedt az erőszak"

- írja a cikkben.

Doszim Szatpajev Almatiban élő politikai elemző szerint a biztonsági erőkkel harcba szálló és az épületeket elfoglaló és fosztogató támadók szegény családokból származó, munkanélküli fiatalok, akik eltérítették a tüntetéseket eredeti céljuktól. A nyugat-kazahsztáni tüntetők, akik a kormányellenes mozgalmat indították, ugyanis kitartanak amellett, hogy tiltakozásuk békés, és nem támogatják az agressziót. Ők a hatóságokat hibáztatják, szerintük ők provokálták ki az erőszakos támadásokat.

A politikai elemző szerint Kazahsztán nagyvárosaiban sok munkanélküli fiatal él, akik potenciálisan egy agresszív tömeget képviselnek. Úgy véli, ezek az emberek most megpróbálták a saját érdekeik érvényesítéséhez felhasználni az almati eseményeket. Több lőfegyverboltba is betörtek, de rendőrőrsöket és katonai létesítményeket is megrohamoztak, hogy fegyverhez jussanak, és több esetben sikerrel is jártak.

A gazdasági problémák minden bizonnyal szerepet játszottak a kazahsztáni tüntetések kirobbanásában. A közvélemény haragja a tekintélyelvű rendszerrel szemben ugyanis az elmúlt években egyre nőtt, mivel annak nem sikerült javítania az emberek életminőségén. Amikor 2019-ben a 30 évig hatalmon lévő első kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev váratlanul lemondott, a nép azt várta, hogy végre változás jöhet az ország életében. Nazarbajev utóda, Kaszim-Zsomart Tokajev azonban hasonló szellemben akarta vezetni az országot, mint elődje, ami tovább növelte a lakosság elégedetlenségét, az üzemanyagár-emelés pedig az utolsó csepp lehetett a pohárban.

Egyes elemzők szerint azonban inkább a jelenlegi elnök és a korábbi elnök közötti hatalmi harc vezetett a mostani összecsapásokhoz.

Nazarbajev ugyanis még mindig erős befolyással bír a politikában, míg Tokajev nem rendelkezik teljes hatalommal. Sokak szerint ezt a hatalmi harcot bizonyítja az is, hogy nemrég letartóztatták Karim Maszimovot, a titkosszolgálat egykori főnökét és Nazarbajev közeli szövetségesét. Szatpajev szerint az eliten belüli hatalmi versengés - amely nem is feltételnül a korábbi év a mostani vezető, hanem inkább a belső körükhöz tartozók között zajlik - komoly veszélyt jelent Kazahsztán stabilitására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: