hirdetés

HÍREK

Merkely: indokolt volt a hatalmas mennyiségű lélegeztetőgép beszerzése

A Semmelweis rektora szerint a legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer embert is kellett volna egyszerre lélegeztetni. Majd a Milánóban a folyosón síró orvosokra hivatkozott. Magyarországon a helyzet szerinte konszolidált.
MTI, SZM, fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. december 11.

hirdetés

A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt - jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

Merkely Béla közölte: Magyarországon "békeidőben" ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva,

a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

- fejtette ki.

Kiemelte: az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. "Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre", biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet - fogalmazott.

hirdetés

Merkely Béla a stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva közölte: "úgy sikerült menedzselni a járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk".

A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség.

"Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (...), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet"

- fogalmazott.

A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani "konszolidált helyzetből" - hangsúlyozta. "A helyzet nem könnyű, de konszolidált" - összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből csak 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet a független Hadházy Ákos közérdekű adatigénylésére válaszolva állított össze az ÁEEK -írta meg nemrég a hvg.hu.

Ráadásul az ÁEEK válaszából kiderül az is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből eddig csak 7344-et vett át az állami ellátóközpont.

Orbán Viktor szeptember végi parlamenti évadnyitó beszédében még 400 ezer ember egyidejű megfertőződésével, 32 ezer kórházi ággyal és 1600 lélegeztetőgéppel kalkulálta azt a terhelést, amit a magyar egészségügynek szerinte el kell tudni viselnie.

A 444 még júniusban számolta ki, hogy nincs az a brutális járvány, ahol 1 ezer lélegeztetőgépre lett volna szükség, semmilyen matematikai számítás nem indokolt ekkora, de még feleekkora beszerzést sem.

Arról nem is beszélve, hogy a gépeket működtetni, kezelni képes szakemberekből is óriási hiány van, ha lett volna ennyi súlyos beteg, akkor sem tudta volna kezelni azt elég szakképzett orvos vagy ápoló.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk