hirdetés

HÍREK

Megteltek a ravatalozók a koronavírus-áldozatokkal, ezért sok helyen már temetést sem vállalnak Kaliforniában

A temetkezési vállalatok elutasítják a gyászoló családokat, mert nincs több hely a temetőkben.
Címkép (illusztráció): Pixabay - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Szinte egész Amerika gyászol a koronavírus miatt. A járvány egyik gócpontjaként emlegetett Kalifornia egyes részein már temetéseket sem vállalnak, mert nincs több hely a ravatalozókban - írja az AP.

Az állami temetkezési szövetség vezetője szerint a halottasházakat elárasztják a gyászoló családok, a halálozások száma az USA-ban a 350 ezerhez közelít.

"40 éve vagyok a temetkezési iparban, és soha életemben nem gondoltam, hogy ez megtörténhet. Azt kell mondanom családoknak, hogy nem tudjuk eltemetni a rokonaikat"

- fogalmazott Magda Maldonado, a Los Angeles-i Continental Temetkezési Ház tulajdonosa.

A Continental jelenleg átlagosan napi 30 temetést végez - ez hatszorosa a normál sebességüknek. A ravatalozók egymást hívják, hogy a másik tudja-e fogadni a gyászoló családokat, de a válasz általában ugyanaz: teltház.

Annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani a megrendelésekkel, Maldonado további hűtőszekrényeket bérelt Los Angelesben és a környező államokban, és egy-két nappal késleltetik a kórházaktól a holttestek átvételét.

hirdetés

Bob Achermann, a kaliforniai temetkezési igazgatók szövetségének vezetője azt mondta:

"a holttestek eltemetésének és hamvasztásának egész folyamata lelassult, beleértve a testek balzsamozását és a halotti bizonyítványok kiállítását is."

Normál esetben a hamvasztásra egy-két napot kell várni, most ez legalább egy hétig tart.

Achermann elmondta, hogy az állam déli részén minden ravatalozó maximális erőfeszítéssel dolgozik.

"Nem vagyok benne biztos, hogy tartani tudjuk az iramot, és félünk, hogy a java még hátra van"

- fogalmazott a vezető.

A kaliforniai válság epicentruma, Los Angeles megye egyedül meghaladta a 10 000 COVID-19 halálesetet. A környék kórházai túlterheltek, és olyan alapvető problémákkal küzdenek, mint az oxigénhiány, mivel soha nem látott számú pácienst kezelnek légzőszervi problémákkal. Szombaton az amerikai hadsereg mérnöki testületének legénysége is megérkezett a helyi kórházba, hogy segítsen.

Ráadásul a szakértők attól tartanak, hogy az ünnepi összejövetelek miatt újabb roham várható a kórházakban.

Már most több államból sokkal magasabb fertőzöttségi adatokról számolnak be a tisztségviselők. Ráadásul ezek a számok valószínűleg még nagyobbak, azonban az új eseteket a tesztelés hiánya miatt nem regisztrálják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk