hirdetés

HÍREK

Így nézett volna ki a holdfogyatkozás, ha a Föld tényleg lapos lenne

'Enyhén' különbözik a látvány...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. július 28.

hirdetés

Hiába a számos tudományos cáfolat, még mindig sokan meg vannak győződve róla, hogy a Föld lapos. A laposföld-hívők népes tábora szerint a NASA hazudik, és tudósok milliói hallgatják el előlünk az igazságot. Egy korábbi cikkünkben 10 dolgot mutattunk nektek, ami másképp működne, és nagy bajt hozna ránk, ha a Föld lapos lenne. A híveket azonban semmi nem tántorítja el az általuk igaznak gondolt elmélettől, még az sem, hogy a világhírű asztrofizikus, Neil deGrasse Tyson egy 9 perces videóban magyarázta el, miért óriási tévedés, hogy a Föld lapos.

Ebben a videóban szó esett arról is, hogy a Holdon a Föld árnyékát látjuk, aminek teljesen egyenes vonalnak kellene lennie, ha a bolygónk valóban lapos lenne. (A Holdnak nincsen saját fénye, a Nap fényét veri vissza. A Hold Föld körüli keringése során a megvilágítottsága változik, mivel a Nap-Föld-Hold rendszer pozícióinak változása során a Föld a Nap és a Hold között helyezkedik el.) Ezzel ellentétben a Holdon látható árnyék minden esetben íves. A holdfogyatkozás esetében a Föld pontosan a Nap és a Hold között foglal helyett, így az árnyéka teljesen eltakarja a Holdat.

A tegnapi holdfogyatkozás kapcsán is felmerült a kérdés, hogyan nézne ki tulajdonképpen a holdfogyatkozás, ha a Föld lapos lenne?

Hát így:

I Fucking Love Science (@iflscience) által megosztott bejegyzés,

hirdetés

astrogeekz (@astrogeekz) által megosztott bejegyzés,hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk