HÍREK

„Ha sikerül összegyűjtenem 6 millió forintot, akkor folytatjuk a korrupciós esetek feltárását” – Hadházy adományt kért a munkájához

A hozzászólók többsége Kövér Lászlóra akadt ki, amiért még nem adott lehetőséget a képviselőnek az eskütételre. Volt, aki viszont felháborodott: „Tegye le az esküt és járjon be dolgozni! A kunyerálás helyett.”

Link másolása

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán kér adományt képviselői munkájához, mivel a parlamenti eskü hiányában sem képviselői tiszteletdíjra nem jogosult, sem más pénzügyi forrásokhoz. A független képviselő szándékosan nem tette le az esküt a parlament alakuló ülésén, mivel - mint ahogy azt a friss bejegyzésében is megfogalmazta - "nem kívánta legitimálni a tisztességtelen választás eredményét".

Úgy gondolja, annak ellenére, hogy az ellenzéki képviselők végül nem csatlakoztak hozzá a bojkottban, "a Fidesz mégis veszélyesnek látja az ilyen, szimbolikus kiállást", hiszen Kövér László házelnök azóta sem "engedi", hogy letegye a képviselői esküt. Hadházy szerint ezzel nem őt veszi semmibe az Országgyűlés elnöke, hanem azt a több mint 30 ezer zuglói polgárt, akik megválasztották az áprilisi választáson.

Mint írja, az eskütétel halogatásának az is a következménye, hogy nem kap képviselői tiszteletdíjat, de ezzel eddig is tisztában volt. A megélhetését ez nem veszélyezteti, mert saját cége és rendelője, ahol állatorvosként dolgozik. Viszont így azokhoz a pénzügyi keretekhez sem fér hozzá, amelyek minden képviselőt megilletnek. Hadházy azt mondja, korában ebből tudta finanszírozni az őt segítő kollégáit, ebből tudta biztosítani a munkája egyéb feltételeit, például az utazást távoli kis falvakba, vagy lekérni tulajdoni lap másolatokat, ügyvédeket megbízni. Ehhez kér most támogatást követőitől, szimpatizánsaitól.

"Ha sikerül összegyűjtenem erre a nyárra legalább hatmillió forintot, akkor a stábommal gond nélkül tudjuk folytatni a korrupciós esetek feltárását és a népbutító propaganda elleni küzdelmet akkor is, ha Kövér László tótágast áll a parlamentben, vagy éppen egy képviselő jogait önkényesen korlátozva akár az őszi ülésszakig nem engedi az esküt letenni. Ha sikerül, elmondhatjuk, hogy valóban függetlenek vagyunk a NER-től, így pénzügyi eszközökkel sem tudnak megállítani bennünket"

- írta a bejegyzésében, hozzátéve, hogy a kis összegek is számítanak.

A poszt alatt kommentelők vegyesen fogadták a politikus kérését. Sokan szívesen támogatják, mert szerintük Hadházy fontos munkát végez. Íme néhányuk hozzászólása:

"Képviselő Úr! Számíthat rám. Feltétlen szükség van az Ön korrupciós ügyeket feltáró munkájára. Ehhez kívánok jó erőt, egészséget!"

"Utalok. Folytassa a munkát! Ön az utolsó szalmaszál."

"Utaltam elég rendesen, nagyon nagy szükség van az Ön munkájára. Köszönjük!"

"Tessék küldeni pénzt Ákosnak. Ha valaki, hát ő megérdemli. Ő és a csapata."

De akadnak olyanok is, akik felháborodtak azon, hogy a képviselő pénzt kér a munkájához másoktól.

"A kapálás már nem megy?"

"Nem lett volna egyszerűbb a többiekkel együtt letenni az esküt? És akkor most nyugodtan dolgozhatna."

"Megválasztottuk, többek között én is rá szavaztam, mert Ő tényleg csinált is valamit. Ezek után az esküt sem tette le, mert megsértődött hogy nem nyert az ellenzék, most meg küldjük neki a pénzt. Rohanok. Egy átlag embernek ki küld pénzt hogy ha megsértődik és nem megy be a munkahelyére dolgozni?!"

"Lehetősége volt letenni az esküt. De ő játszadozik mindenkivel mint egy gyerek. Várjon egy évet, és ha megérdemli, pótvizsgázhat. Nincs kivétel!"

"Tegye le az esküt és járjon be dolgozni! A kunyerálás helyett."

"A választások előtt lelkesen támogattam anyagilag MZP-től a Momentumon át Önig több szervezetet, egyént, médiumot, eseményt. Kidobott pénz volt. Sajnálom, nem fizetek más helyett."

A hozzászólók többsége egyébként leginkább Kövér Lászlóra akadt ki, amiért még nem adott lehetőséget Hadházy Ákosnak az eskütételre. Sokan pedig arról írtak, hogy csalódtak az ellenzékben, akik nem támogatják Hadházyt.

"Erre lehetett számítani, ezt vállalta. De ezt a pénzt nem a kisemberektől kellene beszedni, hanem az összellenzék pártjaitól, akik milliárdokat kaptak!"

"A baj ott van, hogy a parlamentben ülő ellenzékiek nem fognak össze Hadházy érdekében!"

"Hol vannak és mit csinálnak az ellenzéki politika jeles képviselői és maga a mozgalom ilyenkor? Nyári szünet és Dubaj? Ennyire nem sürgős a kormány leváltása? Hozzák már egy nevezőre és kössék egy csomagba a megszámlálhatatlan "ziccert"!"

"Az ellenzéknek ezt ki kellene kényszeríteni! Nincs semmi szolidaritás közöttük? Mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti és gyalázkodnak egymásra? Nagyon csalódtam az 'Összefogásban'"!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk