HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Az omikron-dosszié – minden, amit a legújabb vírusvariánsról tudni kell

A Dél-Afrikában talált új mutáns koronavírus a WHO szerint aggodalomra ad okot. Frissülő cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni a legújabb vírusvariánsról.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. november 27.


Link másolása

Összefoglaló: mit kell tudni az új variánsról?

Mi az új Covid-változat és miért aggodalomra ad okot?

A tudósok kimutatták a B.1.1.529 nevű új Covid-19 variánst, és azon dolgoznak, hogy megértsék annak lehetséges következményeit. Dél-Afrikában, Hongkongban, Izraelben és Botswanában mintegy 100 igazolt esetet azonosítottak.

A B.1.1.529 mutáció nagyon szokatlan konstellációval rendelkezik, amelyek aggasztóak, mert segíthetnek elkerülni a szervezet immunválaszát és átvihetőbbé tenni, a tudósok szerint. Bármely új változat, amely képes elkerülni a vakcinákat, vagy gyorsabban terjed, mint a most domináns Delta változat, jelentős veszélyt jelenthet.

Dél-Afrika mintegy 100 esetet erősített meg B.1.1.529-ként, de a változatot Botswanában és Hongkongban is megtalálták. Gautengben az új esetek 90%-a lehet B.1.1.529, vélik a tudósok.

Hongkongban két fertőzést regisztráltak azokban az emberekben, akik karantént töltöttek a regali repülőtéri szállodában. Egy dél-afrikai utazóról kiderült, hogy megfertőzte a mellette lévő szobában lévő személyt. A remény az lesz, hogy a karantén ideje megállítja a további terjedését. Izrael azt mondta, hogy észlelte a változat első esetét egy olyan személynél, aki Malawiból tért vissza.

Hogyan hasonlítható össze a B.1.1.529 más változatokkal?

Vezető tudósok csütörtök este a B.1.1.529-et a legrosszabb változatnak nevezték, amelyet a világjárvány kezdete óta láttak. 32 mutációja van a tüskés fehérjében, a vírus azon részében, amelyet a legtöbb vakcina használ az immunrendszer Covid elleni oltására. Ez körülbelül kétszerese a delta változathoz kapcsolódó számnak. A tüskés fehérje mutációi befolyásolhatják a vírus képességét a sejtek megfertőzésére és terjedésére, de megnehezítik az immunsejtek számára a kórokozó megtámadását is.

A most domináns delta változatot először Indiában észlelték 2020 végén, de az egész világon elterjedt, ami az esetszám és a halálesetek növekedését okozta.

Az Omicron variáns valószínűleg nem vezet a „világjárvány újraindításához" – az Oxford Vaccine Group igazgatója

Az AstraZeneca vakcinát fejlesztő Oxford Vaccine Groupigazgatója óvatos optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meglévő vakcinák hatékonyan megelőzhetik az Omicron variáns súlyos betegségeit, és nem valószínű, hogy a világjárvány újraindításához vezet.

Sir Andrew Pollard professzor a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta:

A más variánsokban meglévő mutációk ellenére a vakcinák továbbra is megakadályozzák a nagyon súlyos betegségeket, és a tüskefehérje tulajdonságai miatt nincs okunk kételkedni abban, hogy ez most másképp lesz.

Legalábbis elméleti szempontból van némi okunk optimizmusra, hogy a vakcinák továbbra is működnek ez ellen a variáns ellen súlyos betegségek esetén, de valójában több hetet kell várnunk ennek megerősítésére. De rendkívül valószínűtlen a világjárvány újraindulása a beoltott populációban.

Pollard hozzátette, hogy még túl korai a dél-afrikai adatokból, hogy döntő következtetéseket vonjunk le az omikron változat hatásáról. Azt is reméli, hogy szükség esetén egy új vakcinát gyorsan ki lehet fejleszteni. Elmondta, hogy az új vakcina kifejlesztésének folyamatai egyre jobban olajozottak, tehát szükség esetén gyorsan tudunk reagálni az új helyzetre.

A Covid vakcinák egyenlőtlen megosztása világszerte valószínűleg több olyan változathoz vezet, mint az Omicron, figyelmeztet a Chatham House nemzetközi ügyekért felelős agytröszt.

„Egy új COVID-19 variáns megjelenése, annak számtalan mutációjával - ezúttal Dél-Afrikából - nem váratlan" – mondta Dr. Osman Dar, a Chatham House One Health Project projektigazgatója és a közegészségügy és a fertőző betegségek elleni küzdelem szakértője.

Kiemelte, a betegségek és a rossz egészségi állapot elleni küzdelemben világszerte még mindig fennálló egyenlőtlenségek kezelésének elhanyagolásával kapcsolatban továbbra is fennállnak ezek a kockázatok mindannyiunk számára.

A mutációk továbbra is felszínre kerülnek, csakúgy, mint minden valószínűség szerint más, pandémiás potenciállal rendelkező fertőző vírusok. Ez a legújabb változat dél-afrikai utazási tilalmak sorozatát eredményezte, amelyek korlátozták állampolgárainkat és akadályozzák a nemzetközi kereskedelmet.

Az afrikai államok megfizetik az utazási tilalmak árát, amelyeket az Omicron terjedésének megfékezése érdekében vezetnek be, míg a gyógyszergyárak profitálni fognak a módosított vakcinák eladásából – tette hozzá.

Míg a gyógyszer- és vakcinagyártók számára, amelyek nagyrészt a globális északon találhatók, ez egy startpisztoly dörrenését jelenti a piaci részesedésért és nyereségért folyó következő versenyben, mivel tesztelik, hogy a jelenleg engedélyezett vakcináik hatékonyak lesznek-e, és hogy szükség van-e új, módosított készítményekre.

Tehát amíg egy alacsony/közepes jövedelmű nemzetet súlyos gondok elé állítanak a globális egyenlőtlenségek és a szolidaritás hiánya, a rendkívül gazdag gyógyszeripari vállalatok egy kis csoportja új lehetőségeket talál arra, hogy extraprofitot generáljon, mivel az aggodalom ismét elragadja a politikusokat és a szélesebb nyilvánosságot.

Az Egyesült Királyságban is regisztráltak két esetet

A Guardian cikke szerint már az Egyesült Királyságban is regisztráltak két megfertőződést az omikron-variánssal. Sajid Javid egészségügyi miniszter közölte, a két érintett személy jelenleg karanténban tartózkodik.

Az eddigi hírek alapján az Egyesült Királyság mellett Németországban, Csehországban és Hollandiában jelenhetett meg az új vírusvariáns.

Új információk érkezése esetén cikkünk folyamatosan frissül!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: