/hirek/az-ellenzeki-partok-az-alkotmanybirosaghoz-fordulnak-a-kozerdeku-alapitvanyok-miatt/
hirdetés

HÍREK

Az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak a közérdekű alapítványok miatt

„A jogszabály értelmében szinte a teljes magyar felsőoktatást alapítványokba szervezi a kormányoldal, és mintegy ezermilliárd forintnyi közvagyont felügyelnek majd a jövőben a Fidesz pártkatonái” - fogalmazott Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.
MTI/SZMO - szmo.hu
2021. június 02.


Link másolása

hirdetés

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály megsemmisítését kérve.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerdán a pártok közös, online is követhető sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy összegyűlt az ehhez szükséges ötven képviselői aláírás, így a beadványt már postára is adta.

"A jogszabály értelmében szinte a teljes magyar felsőoktatást alapítványokba szervezi a kormányoldal, és mintegy ezermilliárd forintnyi közvagyont felügyelnek majd a jövőben »a Fidesz pártkatonái«"

- mondta.

A parlament fideszes többsége áprilisban kétharmaddal megszavazta azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

Felsőoktatási intézmények mellett alapítványi tulajdonba kerülnek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák, részvények; pontos összesítést egyelőre nehéz adni, mert nem látható még minden alapítvány esetében, hogy milyen vagyonelemeket fognak megkapni az államtól.

hirdetés

Annyi már biztos, hogy több száz értékes ingatlanról van szó, az egész pakett nagyságrendje pedig a Mol- és a Richter-részvények miatt több ezermilliárd forint lehet.

11 felsőoktatási intézmény került most alapítványi fenntartásba. Ezek

• a Testnevelési Egyetemért Alapítvány;

• a Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (Pécsi Tudományegyetem);

• a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány;

• a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány;

• a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány;

• a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány;

• a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány;

• a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány;

• a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány;

• a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány;

• és a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány (Semmelweis Egyetem).

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke szerint Magyarországon tizenegy éve "maffiakormány uralkodik" gazdasági érdekszövetségként. Hangsúlyozta: azt kérik az Ab-től, hogy segítsen az ellenzéknek megvédeni a megmaradt állami vagyont.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az érintett jogszabállyal az Orbán-kormány szintet lépett a közvagyon ellopásában, mert már egészében viszik az egyes vagyonelemeket, az egyetemeket, kastélyokat, ménesbirtokot vagy részvényeket.

Szakács László (MSZP) szerint "hűbérurak", és nem kurátorok kerülnek az alapítványok élére.

Nem modellváltás történik a felsőoktatásban, hanem fenntartóváltás, holott az állami egyetemek is lehetnének versenyképesek, és semmi nem garantálja, hogy az alapítványok majd azzá teszik az intézményeket - tette hozzá.

Tordai Bence (Párbeszéd) azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök párhuzamos államot épít, amely kizárólag tőle függ majd. Tolvajnak nevezte a kormányoldalt, amely szerinte neoliberális politikát követ, holott egy évtizede az ellenkezőjét hirdeti.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk