/hirek/a-pfizer-vakcinaja-fel-evvel-az-oltas-utan-is-91-szazalekban-hatekony-lehet/
hirdetés

HÍREK

A Pfizer vakcinája fél évvel az oltás után is 91 százalékban hatékony lehet

A tanulmány során a három hét különbséggel beadott kétkomponensű oltás hatékonyságát vizsgálták.
MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. április 02.

hirdetés

A Pfizer/BioNTech vakcinája akár 6 hónapig is védettséget nyújthat a koronavírus tünetei ellen, írja a The Guardian klinikai vizsgálatok eredményei alapján.

A csütörtökön közzétett elemzés szerint az amerikai és a német cég közös oltóanyaga 91,3 százalékban volt hatékony a betegséggel szemben azoknál, akik fél évvel korábban kapták meg a második adagot. Ez egyben azt is jelenti, hogy 6 hónap alatt alig valamennyit csökkent a röviddel a beadás után kialakuló 95 százalékos kezdeti védettség ennél a vakcinatípusnál.

A vizsgálat során 46 307 beoltott ember eredményeit analizálták. Közülük 927-nél jelentkeztek a Covid-19 tünetei, de 850 ember a placebo csoportba tartozott, vagyis nem valódi koronavírus elleni védőoltást kapott. Azaz csak 77 embernél nem működött fél évvel a második oltás után a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinája.

Ráadásul míg a placebo csoport tagjai között 32 esetben alakultak ki a járványra jellemző súlyos tünetek, addig az amerikai-német vakcinával oltottak esetében senkinél sem.

hirdetés

Az elemzés során az is kiderült, hogy a vakcina jól teljesít a vírus dél-afrikai mutációjával szemben is. Az országban vizsgált 800 beoltott közül csak 9 embernél jelentkeztek a betegség tünetei, de valamennyien a placebo csoportba tartoztak. A kiugróan alacsony eredmények megerősítése érdekében további vizsgálatokra lesz szükség.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk