VLOGOK
A Rovatból

Nem hétköznapi hősök a hétköznapokból

Az Északi Támpont Egyesület egyszerű emberek olyan cselekedeteit mutatja be filmjeiben, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk.

Link másolása

A média leggyakrabban - több-kevesebb sikerrel - problémákat mutat meg: a gazdaságban, a politikában, a társadalomban meglévő problémákat. Megoldást viszont ritkán kínál: nem nagyon kapunk hírt arról, hogy a nevezett problémákat hogyan lehetne megoldani, ritkán jut el hozzánk azoknak a híre, akik a megoldáson fáradoznak. Maga a megoldás persze nem mindig globális méretű, sőt. A legtöbb esetben aprócska.

Ez a jelenség járt Az Északi Támpont Egyesület tagjainak fejében, amikor kitalálták a Karmák - Hétköznapi Hősök projekt alapkoncepcióját. Egy riportsorozatot akartak készíteni, amely - a CNN Heroes mintájára - hétköznapi embereket mutat be. Hétköznapi hősöket, akik, bár nem rendelkeznek sem politikai, sem gazdasági hatalommal; nem ismert színészek vagy sportolók - mégis, saját közegükben mindent megtesznek egy adott probléma megoldásáért, egy ügyért. Amikor azt mondjuk, mindent, úgy is értjük: ezek a hősök messze meghaladják saját lehetőségeiket, anyagilag, erőforrásban, mindenhogy - és nem hiába.

Mi az az Északi Támpont?

Az Északi Támpont Egyesület 1997 óta bejegyzett, társadalmi célú kommunikációval foglalkozó civilszervezet. Csapatunk Prima Primissima-díjjal, Kamera Hungária díjjal és Média a Társadalomért díjjal elismert televíziós újságírókból, marketingesből valamint az elektronikus média világában jártas más szakemberekből (pl.: operatőr, vágó, webmester, designer) tevődik össze. Legsikeresebb kampányunk a Karmák – Hétköznapi hősök című esélyegyenlőségi filmsorozat, amelyel elnyertük többek közt Az Év Honlapja (2011), és a Hégető Honorka (2013) díjakat, valamint jelölést kaptunk az Erste Foundation Társadalmi Integrációs Díjára is.

"Amit kimondtunk, az egy háromszög volt - aminek a két alsó sarkában helyezkedünk el mi, legfelül az Isten, középen pedig a család - és reméltük, hogyha jó mintát mutatunk, akkor követni fognak minket." István és felesége története:

karmakcsal

karmak_hu_146

Ez volt a kezdet. Civil szervezet lévén az alkotók kiváló kapcsolatokat ápolnak más civil szervezetekkel. Hőseik kiválasztásánál az ő útmutatásukra támaszkodtak. A legautentikusabb hősöket és történeteket akarták megtalálni. Eddig, úgy tűnik, sikerült.

Persze, kellett egy csapat: néhányan az újságírói, riporteri szférából (van közöttünk Kamera Hungária- és Prima Primissima-győztes is) összeálltak néhány kiváló és hasonlóan erős meggyőződést valló filmes-tévés szakemberrel (vágó, operatőr, videografikus) és belevágtak. Politika- és ideológia-mentesen, csak és kizárólag az ügyekre, a történetekre, a hősökre és a megoldásra koncentrálva.

Négy ember. Két gyerek, két szülő. Két tehetség, két súlyos mozgássérült. Ők a Gaál-család tagjai. Ez az ő történetük:

karmak_hu_129

karmak_hu_122

„Hogy milyen meggyőződést vallunk mi így, az Északi Támpont csapatában? Hiszünk a humánumban, hiszünk az önzetlenségben és abban, hogy igenis van megoldás, ezt bemutatva pedig inspirálni tudunk másokat is arra, hogy érdemes küzdeni, és megpróbálkozni azzal, hogy egy kicsit szebb hely legyen a világ - ha ez csak egy szűk körben lehetséges, az már óriási dolog” – írták magukról.

Aztán egymást követték a dolgok: a többszörös díjnyertes Karmák Sorozat után jött az Álomgyár alkotócsapata, foglalkoztak a dizájnerdrog-jelenséggel a Vegydesigner című összeállításban és belefogtak egy dokumentumfilm-sorozatba is, Miért nem? címmel.

Fábián Károly hajléktalan, mégsem elesett ember. Céltudatosan éli az életét és felelősséget vállal nem csak a maga, de mások sorsáért is. Ez az ő története:

hajl

Miért nem?

A Miért nem? Egy olyan dokumentumfilm-sorozat első eleme, amely társadalmi és fenntarthatósági jelenségekkel, problémákkal foglalkozik - politikától mentesen - a megoldásra koncentrálva. Ezt sugallja a cím is: miért nem csináljuk máshogy a dolgainkat?

Megvalósítás tekintetében a koncepció ötvözi a televíziós produkciók és a klasszikus dokumentumfilmek eszköztárát – a nézőt egy műsorvezető kalauzolja végig a témán, a fontos információkat narráció és egyedülálló infografika emeli ki, a képi világ különlegességét pedig az operatőrök tehetsége mellett a folyamatos kétkamerás rögzítés és az alkalmazott HD technika garantálja.

A film készítője az Északi Támpont Egyesület, rendezője Nagy András, fő támogatója pedig a Nemzeti Együttműködési Alap.

A pilot epizódban az ételmaradékok problémáját jártuk körül. Miért dobunk annyi élelmiszert a kukába? Mit lehetne tenni, hogy ez a fejenként évi 40-50 kg csökkenjen vagy azokhoz jusson el, akik rászorulnak?

Az első rész előzetese

Az Északi Támpont Egyesület többi filmjét a honlapjukon illetve a Youtube-csatornájukon nézhetitek meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


VLOGOK
A Rovatból
Mi volt a legdrágább a Balaton Soundon?
Volt, aki akár 150 ezer forintot is elköltött egy nap alatt a legnagyobb balatoni fesztiválon.

Link másolása

Szombaton ért véget a 2022-es Balaton Sound. A legnagyobb balatoni fesztivál két év kihagyás után tért vissza.

Arról már korábban beszámoltunk, milyen árakkal találkozhattak a fesztiválozók idén, most viszont arra voltunk kíváncsiak, mennyit költenek egy nap alatt az emberek a Balaton Soundon.

A legtöbben 20 és 50 ezer forint közé saccolták a napi költésüket, de találkoztunk olyannal is, aki 80, 100 vagy akár 150 ezer forintot is elköltött egy nap alatt a Balaton Soundon.

De nemcsak ezt, azt is megkérdeztük a fesztiválozóktól, mire költötték a legtöbbet.

Videó: Mi volt a legdrágább a Balaton Soundon?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
VLOGOK
A Rovatból
Pottyondy Edina: „Egymillió Dobrev Klára-rajongó szavazott át a Fideszre. Ez a vereség oka, ilyen egyszerű”
A szatirikus-ironikus stand-up komikus elelmélkedett a gyurcsányozásról, a korrupcióról, Márki-Zayról, a zöldpártról, a Párbeszéd teljesítményéről is.

Link másolása

"Kicsit megijedtem, amikor a választás napján beérkeztek az első részeredmények. Nagyon megrémültem, amikor kiderült, hogy ez bizony megint kétharmad lesz. De azóta rettegek csak igazán, amióta látom, hogy az ellenzék mit művel a vereség után" - írja Pottyondy Edina youtuber.

A stand-up komikus, humorista korábban a Momentum Mozgalom országjárásának szervezője volt. A szatirikus-ironikus politikai, közéleti kommentárokat készítő influenszer most az ellenzék választási szerepléséről mondta el a gondolatait.

Szó esett a gyurcsányozásról, a korrupcióról, a zöldpártról, a Párbeszéd teljesítményéről.

Márki-Zayról megjegyzi, hogy továbbra sem nyugszik, felszántja a közéletet meglepő kijelentéseivel. Például, hogy

szerinte nem lehet nyerni ebben a rendszerben. Ezért "logikus módon, most alapít egy pártot"

- teszi hozzá. Mintha valaki rájönne, hogy egy kaszinóban vagy az itt a piros, hol a piros játékban sosem lehet nyerni, de azért minden hónapban költ rá egy kicsit.

A DK kommunikációját is kielemzi. A párt ugyanis azt állította, hogy Gyurcsánnyal és Dobrev Klárával simán győzhettek volna. Pedig Dobrev az előválasztáson Márki-Zayt sem tudta megverni, de azért Orbánnal elbánt volna - mondja. Ezért sokan büntetésből szavaztak a kormánypártra, hogy az ellenzék, megtanulja a leckét. Végül levonja a következtetést: „Egymillió Dobrev Klára-rajongó szavazott át a Fideszre. Ez a vereség oka, ilyen egyszerű”.

VIDEÓ: Katasztrófaturizmus az ellenzék romjain


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

VLOGOK
A Rovatból
Pottyondy Edina: Mégiscsak megnyerte Gyurcsány a választást
A népszerű youtuber a kampányban hallott fideszes üzeneteket vetítette rá a mostani helyzetre új videójában.

Link másolása

Hát banyek, mégiscsak megnyerte Gyurcsány a választást - kezdte keddi videóját Pottyondy Edina.

A népszerű youtuber az egészet arra építette fel, hogy a kampányban hallott fideszes üzeneteket vetítette rá a mostani helyzetre.

Pottyondy mondjuk eddig sem a visszafogottságáról volt híres, de ebben részben mindent felvonultatott, így talán ez lett az eddigi legerősebb videója. Igaz, ebben sokat segíthetett neki, hogy egyszerűen csak elővette azokat a megafonos videókat, amelyben a különböző fideszes influenszerek adóemeléssel, vagy épp a rezsicsökkentés eltörlésével riogatták a választókat az ellenzék hatalomra kerülése esetén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

VLOGOK
„Imádom, hogy 2,5 euróért kapok egy sört” – az árakról és a visszatérésről is kérdeztük a Szigeten bulizókat
A külföldi látogatók imádják a fesztivál hangulatát és a számukra alacsony árakat. Az „elsőbálozók” és a visszatérők is nagy izgalommal vágtak neki az idei Szigetnek.

Link másolása

Két év kihagyás után idén visszatért a Sziget Fesztivál, amely rögtön a nyitónapon telt házas lett: 95 ezren buliztak az Óbudai-szigeten szerdán, amikor Dua Lipa is fellépett.

Már napközben is rengetegen voltak, amikor körülnéztünk. Találkoztunk egy nagymamával, aki az unokáját kísérte el a Szigetre, olyan férfival, aki már az első két alkalommal is bulizott a fesztiválon, és olyan lánnyal is, aki életében most először jár itt.

Számos külföldi bulizóval is beszéltünk, akik nagyon dicsérték a fesztivál hangulatát, a magyarok számára kissé magas árakat viszont olcsónak találják.

Arról is kérdeztük a szigetlakókat, hogy mit tanácsolnak azoknak, akik a következő napokban mennek bulizni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk