A Rovatból
hirdetés

15 tévhit és tény, amit a külföldiek Magyarországról gondolnak

Külföldi vlogger mondja el a - szerinte - sokkoló igazságot a magyarokról és Budapestről pár percben.

Link másolása

Remek kis videót raktak össze külföldiek arról, hogy mit tudnak Magyarországról. Összegyűjtöttek 15 - szerintük sokkoló - érdekességet hazánkról. De mindjárt egy elterjedt és igen vicces tévhittel kezdik.

A videó alatt találjátok magyarul, mi mindent tettek a listákra. Kíváncsiak vagyunk, ti egyetérerk-e ezekkel, és hogy szerintetek mi hiányzik az összeállításból!

VIDEÓ: 15 "sokkoló tény" Magyarországról:

1. Zenélő óvszer

Az 1990-es évek közepén terjedt el az a hoax, amely azt állította, hogy a magyarok olyan kondomot találtak fel, amely a felhúzás után lejátssza az Internacionálét. Elég sok marhaságot vettek készpénznek a volt szocialista országokról és a magáról a szocialista évtizedekről a Nyugat-Európában és Észak-Amerikában élők (nálunk nincsen áram, a liftet a rendszerváltás után ismertük meg, jurtában lakunk a pusztán stb.) úgyhogy ezen már meg sem lepődünk…

2. Budapesten működik a világ egyik legrégebbi metróvonala

Na, ez például tény. A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a világ első villamos hajtású, egyben Európa első földalatti vasútja.. Ferenc József nyitotta meg és adta át a nagyközönségnek 1896 május 3-án, ő pedig május 8-án utazott rajta. A végállomás eredetileg a Széchenyi fürdőnél volt, majd 1970-ben kaptak engedélyt a vonal bővítésére. 1973. december 30-tól a földalatti már a Mexikói útig járt.

3. A magyar Országház Európa egyik legrégebbi törvényhozói épülete

A videó készítői azt tartják, hogy a magyar tájat jelentősen meghatározó épület (ezzel vitatkoznánk), illetve kedvelt budapesti célpontja a turistáknak. Jelenleg Magyarország legszélesebb és legmagasabb épülete a Parlament. Ez utóbbi állítás csak akkor igaz, ha épületeket és nem építményeket értünk ez alatt, mivel a város legmagasabb építménye távfűtőművek óbudai, Kunigunda utcai kéménye.

4. Magyarok találmányai

A Rubik-kockát (nekünk Bűvös-kocka), a hidrogénbomba készítésének elvét, a golyóstollat és a Basic programozói nyelvet említik a videóban.

Persze ezen felül számos más újítás fűződik magyar kutatók nevéhez, többek között például az első kormányozható léghajó elkészítése (a találmányt eladták a Zeppelinnek), a floppy lemez, a porlasztó, a dinamó, a hangosfilm, a helikopter megalkotása, vagy az első telefonközpont kialakítása.

5. A sok fürdő

A narrátor is járt az egyikben (ha jól látjuk, a Széchenyiben)a menyasszonyával.

6. Összesen 13 Nobel-díjat szereztek magyarok

Ez igaz. (Ám az angol nyelvű feliratban véletlenül 130 szerepel, pedig készítők által hivatkozott linken is csak 13 díj található a táblázatban.)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hungarian_Nobel_laureates

7. A magyar bor a rómaiakig nyúlik vissza

Ez az állítás némi pontosításra szorul. A Kárpát-medencében a történészek feltételezése szerint a kelták a Krisztus előtti 3. században már ismerték a szőlőművelést. Amikor Pannónia (a mai Dunántúl) a rómaiak kezébe került, már egészen biztosan magas szintű volt a szőlő- és borkultúra, erre számos bizonyíték van, és a egészen Rómáig szállították a Pannóniában készült borokat. A honfoglaló magyarok már az itt kialakult szőlészet hagyományait folytatták, ez pedig a középkorban fejlődött tovább.

8. A magyar névadási szokások

A magyar szülők egy több ezer nevet tartalmazó, engedélyezett lista alapján választhatnak utónevet a gyermekeiknek. Ha a választott keresztnév nem szerepel a listán, a szülőknek engedélyt kell kérniük.

9. Budapest alatt húzódik a világ legnagyobb

geotermikus barlangrendszere!

10. Hollywood magyar kapcsolatokkal rendelkezik

A Paramount Pictures alapítója Adolph Zukor volt (igen, ez tény), aki az első kalandfilmet (The Prisoner of Zenda) megalkotta 1921-ben. Nos, ez nem igaz. A Zendai fogoly először is 1922-ben készült (szeptemberben mutatták be), a produkciós vállalat a Metro Pictures Corporation volt, és a videóban látható plakát az MGM 1937-es remake-jéhez készült.

A felvételen a narrátor elmondja, hogy William Fried később William Fox néven alapította meg a Fox Studios nevű vállalatot. (Ez igaz, Fried Vilmos egyébként Tolcsván született 1879. január elsején, és a Foxból let később a 20th Century Fox .)

Magyar volt Kaminer Manó is, aki Michael Curtiz néven rendezte a Casablancát, a valaha alkotott legnagyszerűbb filmet.

Van még jó pár tévhit, például a sakkról, vagy a Drakuláról!Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


VLOGOK
A Rovatból
„Orbán Viktor egy óriási politikus, de a legnagyobb gazember is sajnos” – A kormánypárt és az ellenzék is felvonult március 15-én, mindkét oldal győzelemre készül
Március tizenötödike mindig fontos politikai erőpróba, a választások előtt különösen.

Link másolása

Tegnap két koronavírusos év után, korlátozások nélkül vonulhatott a kormánypárti Békemenet, hogy meghallgassa a miniszterelnök beszédét és megtartotta nagygyűlését az Egységes Ellenzék is. Számháború nélkül elmondható, hogy mindkét rendezvényen rengetegen voltak kint. Bár az erőviszonyok itt sem kiegyenlítettek, hiszen a Békemenetre hagyományosan nemcsak az ország, de a Kárpát-medence sok részéből is szervezetten, buszokkal hozták a résztvevőket, most első ízben az ellenzék rendezvényére is érkeztek buszokkal, ha nem is olyan sokan, mint a kormányrendezvényre.

Az idei esemény alig húsz nappal a választások előtt zajlott, ami mindenképpen a végső mozgósítást jelentette, ráadásul a tétet nemcsak ez, hanem az ukrajnai háború is emelte.

Mindkét helyszínen ott voltunk, és a megjelentektől azt kérdeztük, mit várnak a választástól.

Kormánypárti és ellenzéki tüntetők az április 3-i választás tétjéről


Link másolása
KÖVESS MINKET:

VLOGOK
Elárulta Pottyondy Edina, hogy miért borotválta kopaszra a fejét legújabb videójában
Sokkan aggódtak, hogy esetleg egészségügyi okok állhatnak a háttérben.

Link másolása

Alig egy nappal rövid videós bejelentkezése posztolt Facebook-oldalán Pottyondy Edina. A vlogger nagy feltűnést keltett azzal, hogy szokásos, nagyjából 10 perces közéleti humoros videója helyett ezúttal csak egy kétperces tartalommal jelentkezett, aminek egy pontján ollóval, majd egy hajnyíróval kopaszra borotválta fejét.

Mivel sokan kommentben aggódtak, és állítólag az újságírók felől és érkezett megkeresés, hogy egészségügyi okok állnak-e a radikális változtatás mögött, Pottyondy maga igyekezett eloszlatni a kételyeket. Mint posztjában írja: szándékosan készítette úgy videót, hogy „ne legyen egyetlen kizárólagos értelmezése.”

„Köszönöm az aggódást, a „mi van, rákos vagy?”-kommenteket, a sajtó eddig soha nem tanúsított érdeklődését a hogylétem iránt. Nyugalom, minden rendben. Egészséges vagyok, csak az a baj, hogy nem áldott meg a sors Orbán Viktor raptorerejével, így néha kell a pihenés, a távolság a nyilvánosságtól. Dominika az én grazi klinikám”

– utalt egyszerre saját szabadságára, és az Orbán ellenzőinek körében régóta népszerű, eddig nem bizonyított pletykára, amit nemrég Márki-Zay Péter is meglovagolt.

A vlogger hozzáteszi: „A hajamat pár évente letolom. Ez már a harmadik kopaszságom. Ha őrült is vagyok, hát nem ezért, és nem is most kezdődött. Jóleső érzés, megkönnyebbülök tőle, szeretem tapizni, és tetszik. Szóval kösz a törődést, minden ok, leszámítva, hogy az első nap vörösre égtem.”

Pottyondy Edina - Szépség és motiváció

Link másolása
KÖVESS MINKET:


VLOGOK
„Az oroszok bajszát húzogatták az ukránok, most megkapták a magukét” - A háborúról kérdeztük a március 15-én vonulókat
Mindenki elítéli a háborút, azonban az okokat másképp látják. Két tábor és sokféle vélemény.

Link másolása

Amikor a Békemeneten, illetve az ellenzék nagygyűlésén jártunk, megkerülhetetlen volt a kérdés, mit gondolnak a résztvevők a háborúról. Az biztos, hogy senki sem tartja elfogadhatónak, hogy háborúval oldják meg a konfliktusokat. De arról már sokfélét gondoltak, hogy mindez miért alakult így, és mi a megoldás.

Van, aki a gázellátást félti, van, aki a katonaköteles fiát.

Van, aki felmondja a putyini érveket, de az is a Békemeneten hangzott el, hogy Putyinnak elment az esze. Annak megítélését persze, hogy ki tudja az országot megóvni, már a pártállás döntötte el.

VIDEÓ: A háborúról kérdeztük a március tizenötödikén vonulókat


Link másolása
KÖVESS MINKET:


VLOGOK
„Nem hatotta meg az embereket az árbefagyasztás”
Az árbefagyasztás első napján járókelőket kérdeztünk a kormány döntéséről. De egy hús-hentesárú üzletben is jártunk, ahol a tapasztalatokról is beszéltek.

Link másolása

Február elsején lépett életbe a kormány januárban bejelentett új intézkedése, az élelmiszerárstop. Ennek értelmében keddtől hét alapvető élelmiszert a tavaly október 15-i áron lehet megvásárolni három hónapon keresztül, vagyis május 1-ig. Ezek a következők: búzafinomliszt, kristálycukor, 2,8%-os UHT tehéntej, napraforgó-étolaj, csirkemell, csirke farhát, sertéscomb.

Az árbefagyasztás első napján járókelőket kérdeztünk arról, mit gondolnak a kormány döntéséről, számukra segítséget jelent-e, hogy ez a néhány élelmiszer olcsóbb lesz a következő három hónapban, és, hogy emiatt vásárolnak-e többet ezekből a termékekből.

De egy hús-hentesárú üzletben is jártunk, ahol azt mondták, egyelőre úgy látják, nem hatotta meg az embereket az árbefagyasztás, ugyanis nem volt nagyobb a forgalom a szokásosnál. Az üzletben cukrot, lisztet, étolajat és tejet is árulnak. Azt mondják, ezek veszteségesek, a csirkemell árát ugyanakkor még ki tudják hozni.

Videó: „Nem hatotta meg az embereket az árbefagyasztás”

Link másolása
KÖVESS MINKET: