A Rovatból

15 tévhit és tény, amit a külföldiek Magyarországról gondolnak

Külföldi vlogger mondja el a - szerinte - sokkoló igazságot a magyarokról és Budapestről pár percben.

Link másolása

Remek kis videót raktak össze külföldiek arról, hogy mit tudnak Magyarországról. Összegyűjtöttek 15 - szerintük sokkoló - érdekességet hazánkról. De mindjárt egy elterjedt és igen vicces tévhittel kezdik.

A videó alatt találjátok magyarul, mi mindent tettek a listákra. Kíváncsiak vagyunk, ti egyetérerk-e ezekkel, és hogy szerintetek mi hiányzik az összeállításból!

VIDEÓ: 15 "sokkoló tény" Magyarországról:

1. Zenélő óvszer

Az 1990-es évek közepén terjedt el az a hoax, amely azt állította, hogy a magyarok olyan kondomot találtak fel, amely a felhúzás után lejátssza az Internacionálét. Elég sok marhaságot vettek készpénznek a volt szocialista országokról és a magáról a szocialista évtizedekről a Nyugat-Európában és Észak-Amerikában élők (nálunk nincsen áram, a liftet a rendszerváltás után ismertük meg, jurtában lakunk a pusztán stb.) úgyhogy ezen már meg sem lepődünk…

2. Budapesten működik a világ egyik legrégebbi metróvonala

Na, ez például tény. A budapesti Millenniumi Földalatti Vasút a világ első villamos hajtású, egyben Európa első földalatti vasútja.. Ferenc József nyitotta meg és adta át a nagyközönségnek 1896 május 3-án, ő pedig május 8-án utazott rajta. A végállomás eredetileg a Széchenyi fürdőnél volt, majd 1970-ben kaptak engedélyt a vonal bővítésére. 1973. december 30-tól a földalatti már a Mexikói útig járt.

3. A magyar Országház Európa egyik legrégebbi törvényhozói épülete

A videó készítői azt tartják, hogy a magyar tájat jelentősen meghatározó épület (ezzel vitatkoznánk), illetve kedvelt budapesti célpontja a turistáknak. Jelenleg Magyarország legszélesebb és legmagasabb épülete a Parlament. Ez utóbbi állítás csak akkor igaz, ha épületeket és nem építményeket értünk ez alatt, mivel a város legmagasabb építménye távfűtőművek óbudai, Kunigunda utcai kéménye.

4. Magyarok találmányai

A Rubik-kockát (nekünk Bűvös-kocka), a hidrogénbomba készítésének elvét, a golyóstollat és a Basic programozói nyelvet említik a videóban.

Persze ezen felül számos más újítás fűződik magyar kutatók nevéhez, többek között például az első kormányozható léghajó elkészítése (a találmányt eladták a Zeppelinnek), a floppy lemez, a porlasztó, a dinamó, a hangosfilm, a helikopter megalkotása, vagy az első telefonközpont kialakítása.

5. A sok fürdő

A narrátor is járt az egyikben (ha jól látjuk, a Széchenyiben)a menyasszonyával.

6. Összesen 13 Nobel-díjat szereztek magyarok

Ez igaz. (Ám az angol nyelvű feliratban véletlenül 130 szerepel, pedig készítők által hivatkozott linken is csak 13 díj található a táblázatban.)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hungarian_Nobel_laureates

7. A magyar bor a rómaiakig nyúlik vissza

Ez az állítás némi pontosításra szorul. A Kárpát-medencében a történészek feltételezése szerint a kelták a Krisztus előtti 3. században már ismerték a szőlőművelést. Amikor Pannónia (a mai Dunántúl) a rómaiak kezébe került, már egészen biztosan magas szintű volt a szőlő- és borkultúra, erre számos bizonyíték van, és a egészen Rómáig szállították a Pannóniában készült borokat. A honfoglaló magyarok már az itt kialakult szőlészet hagyományait folytatták, ez pedig a középkorban fejlődött tovább.

8. A magyar névadási szokások

A magyar szülők egy több ezer nevet tartalmazó, engedélyezett lista alapján választhatnak utónevet a gyermekeiknek. Ha a választott keresztnév nem szerepel a listán, a szülőknek engedélyt kell kérniük.

9. Budapest alatt húzódik a világ legnagyobb

geotermikus barlangrendszere!

10. Hollywood magyar kapcsolatokkal rendelkezik

A Paramount Pictures alapítója Adolph Zukor volt (igen, ez tény), aki az első kalandfilmet (The Prisoner of Zenda) megalkotta 1921-ben. Nos, ez nem igaz. A Zendai fogoly először is 1922-ben készült (szeptemberben mutatták be), a produkciós vállalat a Metro Pictures Corporation volt, és a videóban látható plakát az MGM 1937-es remake-jéhez készült.

A felvételen a narrátor elmondja, hogy William Fried később William Fox néven alapította meg a Fox Studios nevű vállalatot. (Ez igaz, Fried Vilmos egyébként Tolcsván született 1879. január elsején, és a Foxból let később a 20th Century Fox .)

Magyar volt Kaminer Manó is, aki Michael Curtiz néven rendezte a Casablancát, a valaha alkotott legnagyszerűbb filmet.

Van még jó pár tévhit, például a sakkról, vagy a Drakuláról!Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


VLOGOK
A Rovatból
Mi volt a legdrágább a Balaton Soundon?
Volt, aki akár 150 ezer forintot is elköltött egy nap alatt a legnagyobb balatoni fesztiválon.

Link másolása

Szombaton ért véget a 2022-es Balaton Sound. A legnagyobb balatoni fesztivál két év kihagyás után tért vissza.

Arról már korábban beszámoltunk, milyen árakkal találkozhattak a fesztiválozók idén, most viszont arra voltunk kíváncsiak, mennyit költenek egy nap alatt az emberek a Balaton Soundon.

A legtöbben 20 és 50 ezer forint közé saccolták a napi költésüket, de találkoztunk olyannal is, aki 80, 100 vagy akár 150 ezer forintot is elköltött egy nap alatt a Balaton Soundon.

De nemcsak ezt, azt is megkérdeztük a fesztiválozóktól, mire költötték a legtöbbet.

Videó: Mi volt a legdrágább a Balaton Soundon?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
VLOGOK
A Rovatból
Pottyondy Edina: „Egymillió Dobrev Klára-rajongó szavazott át a Fideszre. Ez a vereség oka, ilyen egyszerű”
A szatirikus-ironikus stand-up komikus elelmélkedett a gyurcsányozásról, a korrupcióról, Márki-Zayról, a zöldpártról, a Párbeszéd teljesítményéről is.

Link másolása

"Kicsit megijedtem, amikor a választás napján beérkeztek az első részeredmények. Nagyon megrémültem, amikor kiderült, hogy ez bizony megint kétharmad lesz. De azóta rettegek csak igazán, amióta látom, hogy az ellenzék mit művel a vereség után" - írja Pottyondy Edina youtuber.

A stand-up komikus, humorista korábban a Momentum Mozgalom országjárásának szervezője volt. A szatirikus-ironikus politikai, közéleti kommentárokat készítő influenszer most az ellenzék választási szerepléséről mondta el a gondolatait.

Szó esett a gyurcsányozásról, a korrupcióról, a zöldpártról, a Párbeszéd teljesítményéről.

Márki-Zayról megjegyzi, hogy továbbra sem nyugszik, felszántja a közéletet meglepő kijelentéseivel. Például, hogy

szerinte nem lehet nyerni ebben a rendszerben. Ezért "logikus módon, most alapít egy pártot"

- teszi hozzá. Mintha valaki rájönne, hogy egy kaszinóban vagy az itt a piros, hol a piros játékban sosem lehet nyerni, de azért minden hónapban költ rá egy kicsit.

A DK kommunikációját is kielemzi. A párt ugyanis azt állította, hogy Gyurcsánnyal és Dobrev Klárával simán győzhettek volna. Pedig Dobrev az előválasztáson Márki-Zayt sem tudta megverni, de azért Orbánnal elbánt volna - mondja. Ezért sokan büntetésből szavaztak a kormánypártra, hogy az ellenzék, megtanulja a leckét. Végül levonja a következtetést: „Egymillió Dobrev Klára-rajongó szavazott át a Fideszre. Ez a vereség oka, ilyen egyszerű”.

VIDEÓ: Katasztrófaturizmus az ellenzék romjain


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

VLOGOK
A Rovatból
Pottyondy Edina: Mégiscsak megnyerte Gyurcsány a választást
A népszerű youtuber a kampányban hallott fideszes üzeneteket vetítette rá a mostani helyzetre új videójában.

Link másolása

Hát banyek, mégiscsak megnyerte Gyurcsány a választást - kezdte keddi videóját Pottyondy Edina.

A népszerű youtuber az egészet arra építette fel, hogy a kampányban hallott fideszes üzeneteket vetítette rá a mostani helyzetre.

Pottyondy mondjuk eddig sem a visszafogottságáról volt híres, de ebben részben mindent felvonultatott, így talán ez lett az eddigi legerősebb videója. Igaz, ebben sokat segíthetett neki, hogy egyszerűen csak elővette azokat a megafonos videókat, amelyben a különböző fideszes influenszerek adóemeléssel, vagy épp a rezsicsökkentés eltörlésével riogatták a választókat az ellenzék hatalomra kerülése esetén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

VLOGOK
„Imádom, hogy 2,5 euróért kapok egy sört” – az árakról és a visszatérésről is kérdeztük a Szigeten bulizókat
A külföldi látogatók imádják a fesztivál hangulatát és a számukra alacsony árakat. Az „elsőbálozók” és a visszatérők is nagy izgalommal vágtak neki az idei Szigetnek.

Link másolása

Két év kihagyás után idén visszatért a Sziget Fesztivál, amely rögtön a nyitónapon telt házas lett: 95 ezren buliztak az Óbudai-szigeten szerdán, amikor Dua Lipa is fellépett.

Már napközben is rengetegen voltak, amikor körülnéztünk. Találkoztunk egy nagymamával, aki az unokáját kísérte el a Szigetre, olyan férfival, aki már az első két alkalommal is bulizott a fesztiválon, és olyan lánnyal is, aki életében most először jár itt.

Számos külföldi bulizóval is beszéltünk, akik nagyon dicsérték a fesztivál hangulatát, a magyarok számára kissé magas árakat viszont olcsónak találják.

Arról is kérdeztük a szigetlakókat, hogy mit tanácsolnak azoknak, akik a következő napokban mennek bulizni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk