hirdetés

VIDEÓK

Videó: a világ legtitkosabb városa

Fejkamerájával engedték be az újságírót Észak-Korea fővárosába, Phenjanba, mutatjuk a felvételeket!

Link másolása

hirdetés

Sokaknak az sem adatik meg, hogy bejusson a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba (DPRK), nemhogy ott forgathasson, sőt, felrakhassa a felvételeit YouTube-ra. A köztudottan erős diktatórikus rendszert működtető észak-koreai kormány azonban engedélyt adott egy szingapúri fotósnak, hogy GoPro fejkamerát használva felvételeket készítsen Phenjanról, Észak-Korea fővárosáról.

A teljes és vágatlan videó 22 perces és YouTube-ra is felkerült, alább ti is megtekinthetitek. Persze sok weboldal megjegyzi a videó közlésekor, hogy ellenben a fotós állításával, a videó nem feltétlenül cenzúrázatlan, valószínűleg kapott néhány "ajánlást", merre is menjen kamerájával.

Előre szólunk, hogy izgalmakban nem bővelkedik a videó, de ha hátradőlsz és élvezed az utat, hamar észreveszed magadon, hogy olyan, mintha ott lennél a világ legtitkosabb városában.

Az első, ami szembetűnik, hogy bár fővárosról van szó, iszonyatosan kihalt Phenjan. A videó elején hősünk áthalad a Tedong folyón, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint Budapesten a Dunát. Mégis, nehéz elhinni, hogy annyira jelentős folyóról lenne szó, hisz míg az Margit hídon autók, gyalogosok és Combinók tolonganak, addig itt alig egy-két biciklis és gyalogos lézeng.

A következő észrevehető különbség Phenjan és mondjuk Budapest között, hogy nincsenek zebrák és nincsenek lámpák (legalábbis sokkal kevesebb, mint nálunk). Az amúgy nagyon széles fővárosi közutakon akkor és ott rohannak át az emberek az úton, amikor és ahol akarnak. Nem mintha olyan sok autó lenne, ami elüti őket. Azért, hogy a teljes káoszt elkerüljék, egy-egy közlekedési rendőr áll a kereszteződésekben elhelyezett, helyes 2-3 méter átmérőjű körökben.

hirdetés

Érdekes még, hogy bár borzasztó széles, 6 sávos utak vannak Phenjanban, autó alig jár rajtuk, de a videó 5. percének magasságában láthatjuk, hogy óriási sorok állnak a buszra várva. Az is nagyon szembetűnő, hogy a város nagyon csendes, a szél süvítésén kívül szinte alig hallhatunk valamit.

A videó 8. percénél egy addig még nem látott, hajlított dizájnnal ellátott felhőkarcoló épületegyüttes tárul szemünk elé, ám mielőtt bárki is New Yorkba képzelné magát, a szemközti oldalon megjelennek a kommunista időkből számunkra is ismerős, dugig tömött trolik és buszok. A 11. percnél hősünk előtt feltűnik egy a párizsi mintára készült, de annál nagyobb Diadalív, ám sajnos egyetlen mezei videónézőnek nem adatik meg, hogy átmehessen alatta. Ellenben a Diadalív megkerülése után bal oldalon óriási panelrengeteget, jobb oldalon pihenő katonai teherautókat tekinthetünk meg.phenjjj

A 14. percben aztán gyönyörű helyre keveredik hősünk, aki egy újabb toronyba bújtatott diadalív alatt megy át, majd az Andrássy úthoz nem fogható, de mégis szép úton megy végig. Az utcán két oldalon a fák, mint kihegyezett ceruzák sorakoznak és teszik szebbé az amúgy elég szürke és kétségtelenül túl sok betonból létrehozott városkát.

Összességében az, aki végignézte a videót, 22 percre bekerült abba a városba, amit a világ városai közül legkevésbé ismerünk. Kivégzéseket, felvonulásokat és munkatáborokat nem láthattunk, de a videó arra bőven elég, hogy kicsit közelebbről ismerjük meg Phenjant. Ami hasonlított arra, amilyennek képzeltük: szürke, "négyzetes" és kihalt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
VIDEÓK

Nagyon csúnyán beégett a menőző Mustangos sofőr

Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a lóerő nem minden.

Link másolása

hirdetés

Houstonban egy autós eseményen egy férfi nagyon meg akarta mutatni, hogy milyen nagyon tud vezetni. Mint a filmeken, gumicsikorgással, füstöléssel... Ám az eredmény balul sült el. Még szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A sofőr pedig a végén nyugodtan integetett a nézőknek, hogy bocsika.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
VIDEÓK

Calidora: Én már nem című dalát a szerző saját élete ihlette

Oberritter Dóra első magyar nyelvű dalát szeptemberben mutatta be.

Link másolása

hirdetés

A fiatal énekesnő nem csak remekül gitározik, hanem saját dalokat is ír. Szepesi Zsolt segítségével most bemutatta egyik szerzeményét.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
VIDEÓK

Így emlékezett meghalt riporterére a Fókusz

Fürge Anett tévés karrierjének emlékezetes, számára kedves pillanatok felidézésével búcsúznak a kollégák.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn lett volna negyvenegy éves az RTL Klub riportere, Fürge Anett. A Fókusz riportere péntek este otthon hunyta le örökre a szemét. Édesanyja és férje mindvégig mellette volt. Anett évek óta daganatos betegséggel küzdött.

Ahogy az RTL Klub honlapján írják:

Úgy tudta megmutatni a világunkat, ahogy csak kevesen képesek, humorral, együttérzéssel, hatalmas szívvel. Utolsó riportját állatmentőkről forgatta, egy hete láthatták a Fókuszban. Van úgy, hogy minden szó kevés kifejezni, amit érzünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
VIDEÓK

VIDEÓ: Fantasztikus látvány az első magyar animációs tűzfal

Az animáció Budapesten, az Arany János és Sas utca sarkán látható, és mindenképpen érdemes megnézned.

Link másolása

hirdetés

Az idei Színes Város Budapest Fesztivál jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos rendezvénysorozat, amely a város színesítésén túl kulturális és zenei programokat is kínál. A harmadszorra jelentkező fesztivál most egy különleges vizuális és egyben virtuális tartalommal bővült.

Hogy te is láthasd ezt a fantasztikus animációt töltsd le a LARA applikációt telefonodra, és keltsd életre a tűzfalat! Az animáció nappali fényben jól látható. A falfestménnyel szembe állva az alkalmazást használva kiterjesztett valóságként nézheted végig a rövid történetet, így elevenedik meg számodra is a tűzfalat díszítő színes mese.

VIDEÓ - Augmented reality

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: